Hyppää sisältöön

Venäjän sotavoima Syyriassa kasvaa nopeasti – lentotukikohdasta iskettäisiin Isisiä vastaan?

Venäjä haluaa saada sotilastukikohtansa valmiiksi 28. syyskuuta mennessä, sillä presidentti Putin aikoo tuolloin esittää YK:ssa Isis-järjestön vastaisen rintaman muodostamista. Asiasta kertoo saksalainen sanomalehti tiedustelutietoihin viitaten.

Kuva: Channel One, Eurovision
Yrjö Kokkonen

Venäjän sotilaallinen voima Syyriassa kasvaa nopeammin kuin länsimaissa on osattu arvata, kertoo saksalainen Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung -lehti (siirryt toiseen palveluun).

Saksan ja Yhdysvaltain tiedustelulähteistä saatujen tietojen mukaan venäläissotilaiden rakennustyö lentotukikohdan laajentamiseksi Latakian lähellä Jablassa, Syyrian länsirannikolla, etenee erittäin nopeasti ja tukikohdasta on tulossa ennakoitua suurempi, lehti kertoo.

Lentokentälle on syyskuun aikana laskeutunut jo 25 valtavaa Antonov An-124 -kuljetuskonetta. Tähän saakka tiedotusvälineissä on kerrottu vain parista lennosta.

Lehden tietojen mukaan materiaalia olisi tulossa kaikkiaan sadalla Antonov-lennolla kuluvan kuun aikana. Tämän lisäksi tavaraa tuodaan laivoilla. Venäjällähän on jo Neuvostoliiton ajoista periytyvä laivastotukikohta Syyriassa.

Aikataulu Putinin YK-puheen mukaan

Saksalaistietojen mukaan venäläiset rakentajat yrittävät saada tukikohdan valmiiksi 28. syyskuuta mennessä. Päivämäärä on tärkeä, koska tuolloin Venäjän presidentin Vladimir Putinin on määrä puhua YK:n yleiskokouksessa.

Ennakkotietojen mukaan Putin ehdottaa puheessaan kansainvälistä yhteisrintamaa ääri-islamistista Isis-järjestöä vastaan.

Jos Venäjällä on tuolloin valmiina vahva sotilastukikohta Syyriassa, Putinilla on tukeva neuvotteluasema ja hän voi asettaa Venäjän jopa johtavaan asemaan toimissa islamisteja vastaan.

Lehden Berliinin hallituspiireistä saamien tietojen mukaan Putin ei halua rajata ääri-islamisteja vastaan suunnattavan kampanjan toimialuetta vain Syyriaan ja Irakiin, vaan hän haluaa ottaa mukaan myös Kaukasuksen alueen ja Keski-Aasian.

Miten länsi suhtautuu?

Lehden haastattelemien asiantuntijoiden mielestä Putinin aloite voi saada myönteisen vastaanoton. Isistä vastaan on jo muodostettu Yhdysvaltain johtama rintama, joka tekee ilmahyökkäyksiä. Isis on heikentynyt, mutta sotilaspiireissä on vahvistunut käsitys, ettei Isistä voida tuhota vain ilmasta käsin. On mahdollista, että Venäjän mahdollinen aikomus lähettää maajoukkoja Syyriaan otetaan vastaan varovaisen tyytyväisenä.

Maajoukkoja on pohdittu länsimaissakin, mutta ajatus on torjuttu useimmissa maissa. Vain Belgian puolustusministeri Steven Vandeput on pitänyt välttämättömänä lähettää Isistä vastaan maajoukkoja, kertoo Spiegel-lehti (siirryt toiseen palveluun).

Venäjän suora sekaantuminen Syyrian sotaan ei toki ole riskitöntä. Asiantuntijat pitävät todennäköisenä, että venäläisjoukot sotisivat paitsi Isistä vastaan, myös presidentti Bashar al-Assadia vastustavia, lännestä tukea saavia maltillisia islamisteja vastaan. Venäjä pönkittäisi vaivihkaa siis Assadin valtaa, mikä lännelle olisi vaikeaa hyväksyä. Venäjän asema Lähi-idässä voimistuisi muutenkin.

Venäjä valmis uuteen sotaan?

Venäjän valmius lähettää sotavoimaa Syyriaan on yllättänyt länsimaat, ovathan maan sotavoimat edelleen kuormitettuja Itä-Ukrainan ja Krimin tapahtumilla.

Venäjä näyttää siis tehneen poliittisen valinnan, että se on huonosta taloustilanteestaan huolimatta valmis kahteen eri sotaan. Ukrainan tilanne näyttää tosin viime aikoina hieman rauhoittuneen.

Venäjä on tiedustelulähteiden mukaan viemässä Syyriaan mm. miehistönkuljetuspanssarivaunuja, sotilaskuorma-autoja, kranaatinheittimiä sekä viestintä- ja laserlaitteistoa.

Venäläisiä sotilaita on jo saapunut Syyriaan. Venäjä itse sanoo, että kyseessä on vain asiantuntijoita ja kouluttajia. Yhdysvaltain hallitus on kuitenkin kertonut, että kyseessä on merijalkaväen osasto, joka tuotiin paikalle kahdella maihinnousualuksella.

Yhdysvaltalaisen nettilehden The Daily Beastin (siirryt toiseen palveluun) tietojen mukaan joukot kuuluvat Venäjän laivaston 810. prikaatiin, joka on sijoitettu Sevastopoliin, Krimin niemimaalle.

Kyseessä on lehden mukaan yksi niistä harvoista Mustanmeren laivaston joukko-osastoista, jotka ottivat osaa Krimin valtaukseen toissa vuoden alussa. Lehden mukaan on merkillepantavaa, että Venäjän asevoimat lähettää Syyriaan varsinaisen valio-osastonsa.

Suosittelemme sinulle