Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Perjantain mielenilmaus paisuu – näin se vaikuttaa kaikkien suomalaisten arkeen

Palkansaajajärjestöjen mielenosoitus on keräämässä kymmenet tuhannet työntekijät koolle perjantaiksi Helsingin keskustaan. Mielenosoitus sekoittaa monen työmatka- ja muun arkiliikkumisen. Myös kaupat voivat olla kiinni mielenosoituksen ajan.

SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly, Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder ja STTK:n puheenjohtaja Antti Palola Kesärannassa.
SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly, Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder ja STTK:n puheenjohtaja Antti Palola Kesärannassa Helsingissä 9. syyskuuta. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva
Kari Ikävalko
Avaa Yle-sovelluksessa

Perjantain mielenilmaus sotkee arkiliikenteen kunnolla. Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT ilmoitus pysäyttää taksi- ja tilausliikennettä lukuun ottamatta bussiliikenteen eri puolilla maata vuorokaudeksi. Myös monet kaupat sulkevat mahdollisesti ovensa työntekijöiden ulosmarssin ajaksi.

Bussiliikenteen pysähtyminen tuntuu kaupunkiliikenteessä ja maanteillä kaukoliikenteen vuorokauden seisauksen takia. Todennäköisesti myös metro-  ja ratikkaliikenne pysähtyy Helsingissä, jos alan työntekijäjärjestö päättää asiasta keskiviikkona.

Myös junaliikenne seisoo koko vuorokauden, kun Veturinkuljettajien liitto lähtee mukaan mielenilmaisuun.

Lentokoneet jäävät kentälle

Lentokoneet jäävät kentille, kun Helsinki-Vantaan lennot ovat ilman lentoemäntiä ja stuertteja mielenilmauksen ajan klo 11-13. Lentoliikenne on sekaisin myös AKT:n toimien seurauksena, kun koneiden tankkaus ei toimi eikä koneita voi huoltaa ja rahdata. Lentoliikenne on sekaisin koko maassa perjantaiaamusta iltaan. 

Mielenilmaus vaikuttaa myös meriliikenteeseen. Suomen satamissa olevissa tai niihin saapuvissa lasti- ja rahtialuksissa työskentelevät Merimies-Unionin jäsenet keskeyttävät työnteon perjantaina klo 6-18 väliseksi ajaksi. Matkustaja-aluksissa Merimies-Unionin jäsenet jättävät työt tekemättä klo 11-13. Muissa aluksissa kuten hinaajissa, lautoilla, yhteysaluksilla, jäänmurtajilla sekä väylä- ja merentutkimusaluksilla Merimies-Unionin jäsenet keskeyttävät heille kuuluvat työt klo 11-13. Losseilla ja satamissa Merimies-Unionin jäsenet eivät tee töitä klo 11-13 välisenä aikana.

Koulut ja päiväkodit ovat monin paikoin kiinni, kun opettajat ovat mukana sakon uhalla poliittisessa lakossa osoittamassa mieltä hallitusta vastaan. Se mitkä koulut ja päiväkodit ovat perjantaina kiinni täsmentyy keskiviikkona, kun ammattijärjestö OAJ kertoo tarkemmin tilanteesta.

Perjantaikauppa keskeytymässä

Myös perjantaikauppa saattaa saada kolauksen, kun kaupan väki marssii ulos osoittamaan mieltä viime perjantain tavoin. Kuinka laajana kaupan väen tyytymättömyys purkautuu, selviää todennäköisesti tiistaina, kun alan työntekijäjärjestö PAM kertoo tarkemmin tilanteesta. Liitto kehottaa kaikki jäseniään kadulle perjantaina klo 11-13. 

Myös hoitohenkilökunnan ulosmarssi voi sulkea joitakin toimintoja terveydenhuollossa ja sosiaalitoimessa. Alan työntekijäjärjestöt Tehy ja Super ilmoittavat tilanteesta alkuviikosta. Leikkaus- ja muiden vastaavien osastojen toiminta turvataan.

Apteekit pitävät näillä näkymin ovensa auki perjantaina.

AKT:n toimien takia tavarat seisovat varastoissa ja satamissa, mikä ei välttämättä näy kaupassa eikä tavaroiden saatavuutena.

Tehtaita kiinni kun järjestöjä mukana lukuisia

Valtion henkilöstöä edustava palkansaajajärjestö Pardia osallistuu perjantain poliittiseen lakkoon, ja keskeyttävät työt useiksi tunneiksi.

Ylemmät toimihenkilöt YTN on kehottanut jäseniään ottamaan osaa perjantain palkansaajien yhteiseen kokoontumiseen.

Paperi- ja sellukoneet seisovat perjantaina, kun Paperiliiton jäseniä on joukolla mukana mielenilmaisussa. Paperi- ja sellukoneiden työntekijöiden lisäksi puualalla ollaan laajasti mukana työnseisauksessa, joka kestää vuorokauden perjantai klo 6 alkaen.

Metallimiehet ovat liittonsa johdolla osallistumassa perjantaina mielenilmaukseen ja he järjestävät ulosmarsseja vuorokauden ajan perjantaista klo 6 alkaen.

Myös rakennusalalta mielenilmaisuun osallistuu laaja joukko työntekijöitä.

Sähköliiton jäsenet ovat omien sanojen mukaisesti lakossa perjantaiaamusta kuudesta aina iltaan kello kuuteen. Sähköä ja lämpöä tuottavia yksiköitä lakko ei koske. Lisäksi ulkopuolelle on rajattu mm. tasavallan presidentin kanslia ja lääkäri- ja sairaankuljetukset ja poliisi-, puolustus-, rajavartiosto- ja vankeinhoitolaitos.

Perjantain klo 11 isoon mielenilmaisuun osallistuukaikki kolme suurtatyöntekijäkeskusjärjestöä.

Grafiikka
Kuva: Yle

Suosittelemme sinulle