Valamon luostarissa avattava Mestarin jälki II -näyttely on Suomen oloissa ainutlaatuinen. Esillä on lähes 80 teosta niin Suomen taiteen kultakauden tekijöiltä kuin maailmankuuluilta mestareiltakin. Yksistään Rembrandtilta on mukana parikymmentä etsausta.
– Se on kyllä aika paljon, hymyilee näyttelyn kuraattorina toimiva ortodoksisen kirkon piispa Arseni.
Kuten viime syksynä Valamon Mestarin jälki -näyttelyssä, myös nyt avautuvassa jatkonäyttelyssä kaikki teokset ovat pohjoissavolaisesta yksityiskokoelmasta. Piispa Arsenin mukaan kyse on Suomen laajimmasta yksityisen hallussa olevasta teoskokoelmasta.
Picasso teki vain muutamia kristillisaiheisia teoksia
Vanhojen mestareiden lisäksi näyttelyssä on esillä kolme Pablo Picasson Kristusta esittävää teosta. Työt ovat harvinaisia, sillä Picassolla ei ollut uskonnollista vakaumusta.
– Ne ovat todella harvinaisia, myöntää näyttelyn kuraattori.
– Voidaan sanoa, että ne ovat kuriositeetti hänen tuotannossaan.
Piispa Arsenin mielestä on vaikea tulkita, mitä Picasso näillä töillään halusi sanoa. Arsenin mukaan teoksissa on joka tapauksessa samanlaista aggressiivisuutta kuin monissa muissa Picasson töissä.
– Tavallaan se ehkä sopii tähän ristiinnaulittu-aiheeseen.
Pop-taiteilijan salatumpi puoli
Näyttely rikkoo monen taiteilijan julkikuvaan liittyviä käsityksiä. Hyvä esimerkki tästä on pop-taiteilija Andy Warhol, jolta on näyttelyssä madonna ja lapsi -aiheinen teos. Warholia ei ole yleensä pidetty millään tavoin uskonnollisena ihmisenä, mutta todellisuudessa hän oli sellainen.
– Meillä ihmisillä tahtoo olla aina kaksi puolta, ja niin oli myös hänellä, piispa Arseni selittää.
– Warhol oli ortodoksi ja kävi kirkossa lähes joka sunnuntai.
Juutalainen taiteilija teki myös kristillistä taidetta
Näyttelyssä on esillä myös kolmas maailmankuulu taiteilija, roomalaiskatolisuuteen kääntynyt surrealismin mestari Salvador Dali. Kuten Dalilla yleensä, myös Valamossa esillä oleva työ sisältää runsaasti symboliikkaa. Myös Neitsyt Marian hahmon malli on tuttu monista Dalin töistä: kyseessä on taiteilijan vaimo Gala.
Mukana on niin ikään juutalainen Marc Chagall, jolta on näyttelyssä teos nimeltä Kristuksen ristin mysteeri. Näyttelyn kuraattorin mukaan juutalaisen tekemä kristillinen taide ei ole kovin tavallista.
– Ilmeisesti Chagallilta tilattiin teoksia, ja kun tilauksia tuli, niin taiteilija teki sitä, vaikka se ei ehkä hänen omintaan ollutkaan.
Kuraattorin mielestä tämäntyyppisessä rahastuksessa ei ole ongelmaa myöskään nykyaikana.
– Kaikki taiteilijat, jotka ovat poissa sosiaalitoimiston luukulta, ansaitsevat työllään, ja se on ihan hyvä.