Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Ryijy päätyy nuoren seinälle usein lahjana – moderni seinävaate on pieni ja värikäs

Nuoret ovat yhä kiinnostuneempia ryijyistä. Usein arvotekstiili saadaan lahjoituksena omilta vanhemmilta. Nuoret suosivat aiheeltaan moderneja ja entistä pienempiä ryijyjä.

vastaava neuvoja Leena Pajula, Saanko luvan -niminen ryijy
Matti Vikman
Avaa Yle-sovelluksessa

Ryijyjen kysyntä kasvoi voimakkaasti vielä pari vuotta sitten. Viime aikoina myynti on tasaantunut, mutta uusia asiakkaita on tullut varsinkin nuorista.

Taustalla on vanhempien halu hankkia ryijyjä lapsilleen tai lapsenlapsilleen. Arvotekstiilli on suosittu lahja myös häissä, valmistujaisissa tai tupaantuliaisena uuteen kotiin.

– Vanhemmat saattavat soittaa ja sanoo, että lapsi valitsi mallistostanne tällaisen ryijyn, kertoo Tarja Kähkönen Pirkanmaan kotityöstä.

Moni vanhempi haluaa jättää muiston itsestään tuleville sukupolville. Tukkumyyntiä hoitavanTarja Kähkösen mukaan arvotekstiiliin liittyvät suuret tunteet.

– Eräs rouva soitti ja kertoi tehneensä surutyötä miehensä poismenon vuoksi ryijyä kutoessaan, Tarja Kähkönen sanoo.

Ryijy pienenee, arvo säilyy

Käyttäjien nuorentuessa ryijyn koko on pienentynyt. Nuorten perheiden kodit ovat melko pieniä, mikä on leikannut tekstiilitöistä melkoisen siivun.

Nuoret suosivat moderneja ja värikkäitä ryijyjä.

Leena Pajula

Perinteiset, kansanomaisia aiheita suosivat ryijyt voivat olla kooltaan jopa puolitoista kertaa kaksi metriä. Metri kertaa metri on nykyryijylle melko yleinen koko.

– Myös tyyli on muuttunut, nuoret suosivat moderneja ja värikkäitä ryijyjä, kertoo käsi- ja taideteollisuuskeskus Verkarannan vastaava neuvoja Leena Pajula.

Nuorten suosikit näkyvät selvästi myynnissä. Useampi kuin yhdeksän kymmenestä myydystä ryijystä on aiheeltaan moderni.

Ompeleminen on suosittua

Yleensä ryijy ostetaan tarvikepakkauksena. Pienen pakkauksen saa noin kolmellasadalla eurolla, valmis ryijy voi maksaa jopa tuhansia euroja.

Ryijy valmistuu kutomalla tai ompelemalla. Työ voidaan tehdä itse, mutta suosittua on myös teettää työ muualla.

– Ennen ainoa oikea tapa oli kutominen. Nykyään molemmilla tavoilla tehdyt ryijyt ovat yhtä arvokkaita, Tarja Kähkönen Pirkanmaan kotityöstä määrittelee.

Oman ongelmansa aiheuttaa myös kangaspuiden koko. Harvalla on asunnossaan tiloja, joihin kangaspuut voidaan sijoittaa.

– Kutominen on selvästi vähentynyt. Nykyään 90 prosenttia ryijyistä on valmistettu ompelemalla, Tarja Kähkönen toteaa.

Suosittelemme sinulle