Hyppää sisältöön

Tamara Lundin elämästä kertova näytelmä on melkoinen tunnemyrsky

Musikaalinäytelmä Tamara Lundista on herättänyt kovasti kiinnostusta jo ennakkoon. Tekijöillä on paineita kuvata monen tuntemaa taiteilijaa, mutta tunteikas esitys vaatii tekijöiltä myös kyynelten pidättelyä.

Angelika Klas, Sofia Arasola ja Kirsi Tarvainen esittävät kaikki Tamara Lundia.
Angelika Klas, Sofia Arasola ja Kirsi Tarvainen esittävät kaikki Tamara Lundia. Kuva: Minna Rosvall / Yle
Minna Rosvall
Angelika Klas, Sofia Arasola ja Kirsi Tarvainen esittävät kaikki Tamara Lundia.
Angelika Klas, Sofia Arasola ja Kirsi Tarvainen esittävät kaikki Tamara Lundia. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Oman aikansa superjulkkiksen Tamara Lundin elämästä kertova esitys on yksi teatterisyksyn tapauksista Turussa. Tamaran esittäjiä on musikaalinäytelmässä useita. Kirsi Tarvainen tulkitsee elämäänsä muistelevaa taiteilijaa. Tarvaisen mukaan Lundin esittäminen monen tekijän voimin on helppoa ainakin tällä kertaa.

– Näiden naisten kanssa se on helppoa. Toisaalta meidän täytyy löytää toisistamme tukea ja löytää sitä samaa säkenöivää sisältöä ja jotenkin sitä paloa yhdessä, pohtii Tarvainen.

Sofia Arasola esittää nuorta Tamaraa. Tärkeintä siinä roolissa on esittäjän mielestä nuoruuden intohimon esittäminen.

– Rakkaus Rami Sarmastoon on myös keskeinen osa nuoren Tamaran tarinaa, pohtii Arasola.

Musiikki on monipuolista

Angelika Klas esittää aktiiviuraansa evämää Tamaraa. Hänenkin roolinsa sisältää luonnollisesti paljon laulua.

Jokainen käy läpi myös omia tuntojaan omasta elämästään ja muistoista.

Angelika Klas

– Tässä esitetään musiikkia laidasta laitaan kuten Tamarakin esitti omalla urallaan. Esitän musikaalia, operettia, iskelmää ja tangoa. Siinä joutuu venymään moneen suuntaan ja moneen tunnetilaan, kertoo Klas.

Klas kertoo, että musiikki on kantava voima, mutta kyseessä ei ole läpisävelletty teos. Dialogi tukee musiikkia vahvalla tavalla, kertoo Klas.

Tunteet ovat pinnassa

Näytelmän musiikki on monipuolista, mutta myös tunteet menevät laidasta laitaan. Kirsi Tarvainen on saanut laulaa Tamara Lundin kanssa ja hän on Tamaran esittäjistä erilaisessa asemassa kuin toiset. Tarvaisen oli tarkoitus esiintyä Lundin kanssa Elisabeth-musikaalissa syksyllä 2005.

– Meidän piti tehdä yhdessä sisarukset Elisabeth-musikaaliin tänne Turun kaupunginteatteriin. Harjoittelimme lauluja yhdessä. Sitten kesällä minut saavutti suru-uutinen, että Tamarasta aika jätti, kertoo Tarvainen.

Angeliga Klas ja Kirsi Tarvainen musiikkinäytelmässä Tamara
Angeliga Klas ja Kirsi Tarvainen yhdessä tulkitsemassa Tamara Lundin musiikkia Kuva: Minna Rosvall / Yle
Angelika Klas ja Kirsi Tarvainen teatterin lavalla
Angelika Klas ja Kirsi Tarvainen tulkitsevat Tamara Lundin musiikkia. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Hän hyppäsi Tamaran kesken jääneeseen rooliin ja tunsi työtoverinsa läsnäolon esitysten kuluessa.

– Tunsin Elisabethin esitysten aikana, että hän kävi vierelläni nauttimassa esityksestä. Sain kuulla, että se oli hänelle tärkeää palata Turun kaupunginteatteriin.

Tarvainen kertoo, että tunnemyrsky on melkoinen tämän uudenkin esityksen aikana.

– Kyllä tässä joutuu pidättelemään aika paljon. Yleensähän tavoite on se, että yleisö herkistyy eikä esittäjä, pohtii Tarvainen.

– Tämä tulee olemaan monelle tosi tunnepitoinen kokemus, koska jokainen käy läpi myös omia tuntojaan omasta elämästään ja muistoista, arvioi Klas.

Teos perustuu Lundin omaelämäkertaan – se antaa vapauden tulkintaan

Ohjaaja-käsikirjoittaja Satu Rasila painottaa, että Tamara Lundista kertova musikaalinäytelmä perustuu taiteilijan omiin kokemuksiin.

Koskaan me emme saavuta hänen tasoaan.

Kirsi Tarvainen

Taustalla on omaelämäkerta Lohikäärmeen pahvikulissit. Tamaran esittäjät pohtivat, että se antaa heille vapaat kädet esitellä tähden elämää.

– On turvallista, että kerromme tämän tarinan Tamaran sanoin. Siinä ei voi olla mitään väärää. Tämä on Tamaran näkökulma ja se on tärkeintä ja se on rehellistä, kertoo Angelika Klas.

– Näköiskuvaa ei voida tehdä, tehdään taiteilijakuva. Koskaan me emme saavuta hänen tasoaan, mutta me tehdään nyt näin, kertoo Tarvainen.

Tamaran omia pukuja voi ihailla esityksen yhteydessä Logomon aulassa

Tamara Lund oli tunnettu upeista esiintymisasuistaan. Niitä on koottu näyttelyksi Lundin tyttären Marian kanssa Logomon teatterin lämpiötiloihin. Roolipuvut ovat alkuperäisiä ja ensi kertaa esillä yleisölle. Mukana on myös Lundin henkilökohtaisia esineitä ja hääpuku.

Sofia Arasola esittää nuorta Tamara Lundia.
Sofia Arasola esittää nuorta Tamara Lundia. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Musikaalinäytelmän naiset liihottelevat myös upeissa luomuksissa. Ohjaaja-käsikirjoittaja Satu Rasila kertoi lehdistölle, että Tamaran kohdalla mikään ei voi olla pientä ja latteaa. Tamaran esittäjät ovat innoissaan asuistaan.

– Tämä on ihan prinsessana olemista. Tuntuu etuoikeutetulta saada näin hienot vaatteet päälleen, iloitsee Sofia Arasola.

Näytelmän puvut on toteutettu käsityönä Turun kaupunginteatterin verstaalla, tarpeistossa ja ompelimossa.

– Puvut eivät yritä jäljitellä Tamaran pukuja tai hänen aikakauttaan, vaan ne on tuotu tähän päivään. Pukusuunnittelija Pirjo Liiri-Majava on onnistunut äärettömän hyvin, suitsuttaa Angelika Klas.

Suosittelemme sinulle