Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Näin perjantain mielenilmaus vaikuttaa arkeesi

Palkasaajien mielenosoitus sekoittaa työmatka- ja lentoliikennettä perjantaina. Juna-, bussi- sekä metro- ja raitiovaunuliikenne ovat pysähdyksissä. Myös Finnair peruu lentojaan mielenilmauksen takia.

Grafiikka 18. syyskuuta 2015 järjestettävästä mielenilmauksesta.
Kuva: Yle Uutisgrafiikka
Yle Uutiset
Avaa Yle-sovelluksessa

Palkansaajajärjestöjen mielenilmaus sotkee muun muassa liikennettä perjantaina.

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT ilmoitus pysäyttää taksi- ja tilausliikennettä lukuun ottamatta bussiliikenteen eri puolilla maata vuorokaudeksi.

Bussiliikenteen pysähtyminen tuntuu kaupunkiliikenteessä ja maanteillä kaukoliikenteen vuorokauden seisauksen takia. Matkahuolto tiedottaa, että bussiyritykset ajavat osan vuoroista korvaavin järjestelyin. Pääsääntöisesti bussiliikenne keskeytyy perjantaina aamuyöllä kello kolme ja jatkuu vuorokautta myöhemmin lauantaina kello kolme.

Pääkaupunkiseudulla pysähtyvät myös metrot ja raitiovaunut. Helsingin seudun liikenteen mukaan metro- ja raitiovaunuliikenne pysähtyy aamuliikenteen alusta yöliikenteen loppuun ja liikenne normalisoituu lauantaiaamusta alkaen.

Myös junaliikenne seisahtuu 12 tunniksi, kun Veturimiesten liitto lähtee mukaan mielenilmaisuun.

Taksit ovat perjantaina liikenteessä. Helsingin taksikeskuksesta kerrotaan, että ennakkotilauksia on jo vastaanotettu maksimimäärä aamuviiden ja kymmenen välille sekä iltapäiväksi kello 12:n ja 16:n välille.

Vaikutuksia on myös lentoliikenteeseen. Esimerkiksi lentoyhtiö Finnair arvioi, että mielenilmaus vaikuttaa tuhansiin matkustajiin – odotettavissa on viivästyksiä ja aikataulumuutoksia. Vaikutuksia saattaa näkyä myös vielä viikonloppunakin. Finnair kertoo peruvansa kaikkiaan kuusitoista kotimaanlentoa mielenilmauksen vuoksi.

Finavian mukaan myöhästymisiä lentoliikenteessä on odotettavissa erityisesti iltapäivällä ja illalla.

Mielenilmaus vaikuttaa myös meriliikenteeseen: Esimerkiksi matkustaja-aluksissa Merimies-Unionin jäsenet jättävät työt tekemättä kello 11–13. Tämänhetkisen arvion mukaan Tallink Siljan laivat liikennöivät normaaliin tapaan perjantaina. Myös Viking Line kertoo, että laivat liikennöivät normaalisti joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta, mutta viivästyksiä voi esiintyä.

Myös perjantaikauppa saattaa saada kolauksen. Palvelualojen ammattiliitto PAM kehottaa työntekijöitä osallistumaan mielenilmaukseen lopettamalla työnteon perjantaina kello 11–13.

PAM kertoo myös, että esimerkiksi Alkoista suurin osa on kiinni kello 11:n ja 13:n välillä, joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta.

Myös monet Postin toiminnot keskeytyvät. Kela kertoo, että sen toimistot ja puhelinneuvonta toimivat lähes normaalisti, mutta postinkulun keskeytyminen saattaa hidastaa tukien maksua.

Poliisihallituksen mukaan passien toimittamisessa on perjantaina todennäköisesti viivästyksiä. Viivästysten laajuudesta ei ole toistaiseksi tietoa, poliisi toteaa.

Perjantainen mielenilmaus vaikuttaa myös tuhansien varusmiesten viikonloppuvapaille lähtemiseen. Pääesikunnan koulutusosasto suositteleekin tuolloin lomille pääseville joko lomapäivän antamista perjantaille tai lomille lähdön siirtämistä lauantaille.

Opetusalan ammattijärjestön OAJ:n arvion mukaan kaikki koulut ja lähes kaikki päiväkodit pysyvät auki.

Uutista korjattu 15.9. kello 15.40: Junaliikenne keskeytyy 12 tunniksi, ei vuorokaudeksi.

Uutista päivitetty 16.9. kello 19.39 , 17.9. kello 12.19, 18.9 2.25

Suosittelemme sinulle