Hyppää sisältöön

Tehostettu ulkomaalaisvalvonta käynnistetään – raja, poliisi ja tulli yhteistyöhön Torniossa

Poliisi, tulli ja rajavartiolaitos tehostavat viranomaisyhteistyössä ulkomaalaisvalvontaa Torniossa Ruotsin ja Suomen välisellä rajalla. Suunnitelmat toimenpiteistä ovat meneillään ja valvonta aloitetaan nopealla aikataululla.

Suomen ja Ruotsin raja Torniossa.
Kuva: Risto Koskinen / Yle
Paula Hiljanen

Poliisi, tullin ja rajavartiolaitoksen tehostetun ulkomaalaisvalvonnan suunnittelutyö käynnistyi tiistaina. Lähipäivinä selviää millaisen panoksen kukin viranomainen antaa valvontatyöhön.

Tarkoituksena on, että mahdollisimman lähellä rajaa voitaisiin vaikuttaa maahantulijoihin, kertoo Rajavartiolaitoksen raja- ja meriosastolta apulaisosastopäällikkö Matti Sarasmaa.

– Heidät saataisiin näin hallitusti Suomeen ja saataisiin rekisteröinti käynnistettyä. Siten ei tällaista vapaata, holtitonta vaellusta ympäri Suomea enää tapahtuisi.

Tornioon henkilöstöä Kainuusta ja muualta Lapista

Ulkomaalaisvalvontaa vedetään poliisijohtoisesti. Rajavartiolaitoksen vastuujaotuksessa Tornio kuuluu Länsi-Suomen merivartioston alueeseen. Sarasmaan mukaan myös muualta lähialueelta on henkilöstöä tulossa Tornioon valvontatehtäviin.

– Lapin ja Kainuun rajavartiostot osoittavat tietyn määrän henkilöstöä ja välineistöä tähän toimintaan. Voidaan puhua muutamista rajavartiomiehistä, mutta se tarkentuu tässä suunnittelun aikana.

Saksa on palauttanut sisärajatarkastukset Saksan ja Itävallan väliselle sisärajalle. Sarasmaa painottaa, että tästä ei ole vielä missään määrin kyse Suomen osalta.

– Tilanne ei vielä edellytä rajavalvonnan palauttamista sisärajalle eli Suomen ja Ruotsin väliselle rajalle. On tietysti selvää, että viranomaiset valmistautuvat – mikäli tilanne pahenee – tämän päätöksen myös toimeenpanemaan, Sarasmaa sanoo.

– Eli suunnitelmia parhaillaan laaditaan ja valmistellaan päätöksentekoa, mutta sen aika ei vielä ja toivottavasti ole.

Suosittelemme sinulle