Hyppää sisältöön

"Menen töihin lakosta huolimatta ja lupaan painaa hiki hatussa" – palkansaajien mielenilmaus jakaa lukijat

Ylen lukijoilta heruu ja ei heru ymmärrystä perjantaina mieltään osoittaville palkansaajille. Moni harmittelee, että opiskelu- tai työpäivä jää väliin, koska joukkoliikenne seisoo. Kaikkien arkea poikkeusjärjestelyt eivät hetkauta ja moni näkee mielenilmauksessa aihettakin.

Busseja pysäkillä.
Kuva: Raisa Autio / Yle
Hanna Lumme

Palkansaajien mielenilmaus pysäyttää perjantaina muun muassa joukkoliikenteen, vaikuttaa Postin palveluihin, seisauttaa tuotantoa tehtailla ja tuo häiriötä lentoliikenteeseen.

Myös kauppapalveluissa voi olla katkoksia päivän aikana. Mielenilmaus näkyy myös lukuisin muin tavoin.

Kysyimme Ylen lukijoilta, vaikuttaako mielenilmaus heidän arkeensa. Moni kertoi vaikutusten tuntuvan konkreettisesti siten, että paikasta toiseen kulkeminen mutkistuu.

– Ulkomailla asuvana olen tulossa pitkästä aikaa Suomeen juuri perjantaina tapaamaan vanhempiani. Realistisesti en usko edes pääseväni Suomeen perjantain aikana, laukkujen perilletulosta puhumattakaan. Kerkeehän sitä taas tulla Suomeen joku toinen vuosi. Olisitte kunnolla lakossa muutaman päivän tai ei ollenkaan, ei tälläistä parin tunnin lakkoilua voi ymmärtää, Jomppe kirjoittaa.

– Joudun pitämään palkattoman vapaan, koska julkiset eivät kulje, nimimerkkiNNsanoo.

Realistisesti en usko edes pääseväni Suomeen perjantain aikana, laukkujen perilletulosta puhumattakaan.

Nimimerkki Jomppe

– Töihin en voi ilman bussia mennä. Taksiin ei ole varaa, ja kun työnantaja on valtio, niin se ei innosta, eikä kannusta kävelemään 10 km:n työmatkaa, Stressiliisa sanoo.

– Tulee kansallinen etäpäivä. Lapsi piti viedä viikonlopuksi mummolaan, mutta siirtyy lauantaiaamuun, MK kertoo.

"Lakko on vastuuton ja tarpeeton"

Nimimerkki Autoilija sanoo mielenilmauksen vaikuttavan hänen arkeensa vain kuljetusmuodon valinnassa. Juna vaihtuu autoon.

Häneltä ei heru ymmärrystä mielenilmaukseen osallistuville.

– Kaupassa ajattelin käydä päivää ennen. Ottakaa hyvät ihmiset lusikka kauniiseen käteen ja tehkää jotain sen eteen, että tilanne paranisi. Vientiteollisuus ei vedä yhtään paremmin, kun satamat suljetaan. Jotain on pakko tehdä, mutta nähtävästi mikään ei kelpaa. Jatketaan samaan malliin, kunnes kaikki työttömyyskorvaukset, sairauspäivärahat ja opiskelutuet lopetetaan kokonaan, kun rahaa ei enää ole!

Joudun pitämään palkattoman vapaan, koska julkiset eivät kulje.

Nimimerkki NN

– Ammattiliittojen lakko on mielestäni vastuuton ja täysin tarpeeton. Ammattiliittojen tulisi keskittyä enemmän yhteistyöhön ja olla mukanan kehittämässä ratkaisuja, joilla kilpailukykyä saadaan parannettua. Itse ainakin menen töihin lakosta huolimatta ja lupaan painaa hiki hatussa, jotta lakkolaistenkin työt tulee tehtyä, nimimerkki _Temeksi _sanoo.

Nimimerkki Rikkuriko kertoo toisaalta hyötyvänsä mielenilmauksesta ja poikkeusjärjestelyistä.

– Vaikuttaa sillä tavalla, että perjantaista tulikin työpäivä, 100 % ylityökorvauksella. Kelpaa minulle. Tämä lakkohan on täysin käsittämätön ja rankaisee etenkin yrittäjiä, joilla nyt ei ole tähän osaa eikä arpaa. AY-liikkeet pyyhkivät yhteiskuntasopimukseen takapuolensa, hallitus pyyhkii ay-liikkeisiin takapuolensa. Sitä saa mitä tilaa.

Nimimerkki Seuraavassa Kreikassa lakkoilua sanoo, että mielenilmauksen vaikutukset osuvat häneenkin, vaikkei hän haluaisi lakkoilla.

– Mutta määräaikaisena joudun lakkoon, jos iso ja mahtava ammattijärjestöni niin päättää. En uskalla riskeerata ansiosidonnaista päivärahaani lakkoilemalla. Lakkoilu on muutenkin tässä Suomen taloustilanteessa täysin järjetöntä! Ei hallitus huvikseen ja kiusatakseen kansalaisia moisia päätöksiä tee. Haluan osaltani olla auttamassa Suomea. Lakkoilu ei sitä tee. Perjantaina autottomana en edes pääsisi töihin.

"Naapurin autolla töihin kimppakyydillä"

Moni lukija on valmistautunut perjantaihin hyvissä ajoin ja järjestänyt itselleen esimerkiksi korvaavan kyydin julkisten tilalle.

Vaikuttaa sillä tavalla, että perjantaista tulikin työpäivä, 100 % ylityökorvauksella. Kelpaa minulle.

Nimimerkki Rikkuriko

– Mennään naapurin autolla töihin kimppakyydillä, normaalin julkisten sijasta. Nuorempi lapsistani tulee mukaan työpaikalle. Ei ongelmaa itseasiassa. Ärsyttää tälläinen pelleily ja juoksuhautojen kaivaminen, Jamppa pohtii.

Nimimerkki Kaapin paikka on missä? kertoo olleensa työttömänä reilun vuoden, joten mielenilmaus ei vaikuta hänen elämäänsä.

Häntä kiinnostaa enemmän se, mistä mielenosoitus kertoo. Samaa pohtii moni muukin lukija.

– Minusta tuossa mielenilmauslakossa on kyse SAK:n ja varsinkin AKT:n halusta näyttää hallitukselle, kuka tässä maassa oikein määrää: hallitus vai ammattiyhdistykset. Eli kyseessä on puhdas valtataistelu. Eivät SAK ja AKT välitä siitä, saavatko työttömät töitä. AY-liikkeen pomot välittävät vain omasta vallastaan.

– Eipä tämä turha lakko paljoa tule vaikuttamaan. Uskoisin, että illalla pääsen baarista pois taksilla ilman AKT:n apua, heittääTPS.

Täysi tuki kuitenkin siihen osallistuville.

Nimimerkki Liikuntaa

Nimimerkki Liikuntaa näkee mielenilmauksessa hyvääkin.

– Hyötyliikuntaa saa enemmän, kun käy kävellen töissä. Oma ala ei siis osallistu ilmaukseen. Täysi tuki kuitenkin siihen osallistuville. Hallituksen harrastamaa epätasa-arvoista, heikkoja polkevaa sanelupolitiikkaa ei tule hyväksyä missään olosuhteissa, hän sanoo.

"Kaikki tuki mielenilmaisuun ja lakkoon"

Lukijoilta löytyy myös ymmärrystä mieltään osoittaville palkansaajille. Kaikkiin mielenilmauksen vaikutukset eivät myöskään osu.

Ei vaikuta, aamulla töihin ja illalla toiseen duuniin, autolla.

Nimimerkki Kaitsu

Nimimerkki Näin kertoo olevansa perjantaina vapailla, joten mielenosoitus ei haittaa häntä.

– Kaikki tuki mielenilmaisuun ja lakkoon, hän kirjoittaa.

– Ei vaikuta mitenkään. Voisivat olla kauemminkin, viikkokin olisi hyvä – tai enemmänkin. Nykyihmiset tarvitsisivat vähän vaikeuksia elämäänsä, tuntuu siltä. Sillähän niitä saadaan! Hallituksen syytä lakko ei ole, Maalta kotoisin sanoo.

– Ei vaikuta, aamulla töihin ja illalla toiseen duuniin, autolla, Kaitsu kertoo.

Suosittelemme sinulle