Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Miehet lankojen lumoissa – Pikkukylän puotiin saavutaan satojen kilometrien päästä

Miehet ovat luultua aktiivisempia käsityön harrastajia. Siikaisissa Liljan Lankakauppa houkuttelee asiakkaita jopa satojen kilometrien päästä. Monet heistä ovat miehiä.

Liljan lankakauppa
Työmiehet eivät ole tavaton näky Liljan lankakaupassa. Myös lankojen perässä kauppaan tulevien vakioasiakkaiden joukossa on yllättävän paljon miehiä. Kuva: Kati Rantala / Yle
Kati Rantala
Avaa Yle-sovelluksessa

Pitkä, kiemura ja mäkinen tie tuntuu kulkevan ikuisuuden keskellä Satakuntaa. Sitten yhtäkkiä, keskellä ei-mitään, kuin tyhjästä eteen ilmestyy valkoinen vanha puutalo, jonka oven yllä lukee "kauppa".

Kaupan ympärillä saattaa kohdata tamperelaisia, turkulaisia tai jopa vielä kauempaa tulleita ihmisiä. Parhaimmillaan kaupan parkkipaikalla on jopa useampia linja-autoja odottamassa matkustajiaan.

Liljan Lankakaupassa Siikaisten Leväsjoella käy kuhina. Yli 100 vuotta vanha kaupparakennus elää uutta kukoistustaan käsityöintoilijoiden retkikohteena.

– Säännöllinen käyntisäde on noin 150 kilometriä. Kanta-asiakkaat käyvät noin kahden viikon välein. Joukossa on myös miehiä, kertoo lankakauppias Pauliina Lilja.

Ryijyt ovat miesten juttu

Siis hetkinen. Miehetkin ovat lankakaupan asiakkaita?

– Täällä käy ihan vakioasiakkaina mieskutojia. Miehet ovat todella taitavia tekemään käsitöitä. Heillä on ihan erilainen ote. Aika paljon miehet virkkaavat, tekevät ryijyjjä ja kanavatöitä, Pauliina Lilja kertoo.

Kaveriporukassa ei välttämättä retostella virkkaustaidolla, mutta Liljan Lankakauppaan voivat raavaat äijätkin tulla omana itsenään.

Vaikka verkkokaupat jyräävät nykyään kivijalkaliikkeitä alleen, on lankakaupan tilanne poikkeuksellinen. Harrastajat haluavat päästä hypistelemään tuotteita, eikä verkkokauppa tarjoa sitä mahdollisuutta.

– Täytyy päästä kokeilemaan, että mimmoselta lanka tuntuu kädessä. Lisäksi Pauliinalta saa vinkkejä, että mitä niistä voisi tehdä, kertoo ostoksille Ulvilasta tullut käsityön harrastaja Sari Mikkilä.

Koko kylän juttu

Vaikkei lankojen päälle ymmärtäisikään, saa kaupan kahvilanurkkauksessa väkisinkin niiden tarjoamaa väriterapiaa. Lankakauppaan löytävätkin tiensä päivittäin myös paikalliset työmiehet.

– Onhan tämä sisustus sellainen, että jos alkaa ramasemaan, voi vähäksi aikaa istua lepotuoliin kuuntelemaan päivän tapahtumia ja ihmisten mielipiteitä, toteaa kahvituntia viettävä leväsjokelainen Jaakko Kahri.

Syrjäisen Leväsjoen kylän asukkaat ovat erityisen ylpeitä lankakaupasta, koska se on herättänyt kyläraitin eloon.

– Tämä lankakauppa elävöittää koko kylää ihan erilailla. Täällähän käy nyt ihan todella pitkältä porukkaa. Aivan hämmästyttävää, Kahari myhäilee.

Suosittelemme