Hyppää sisältöön

Orpo: Irak ei ole kaikilta osin turvaton

Viime aikoina ovat puhuttaneet Suomen ja Ruotsin erilaiset näkemykset Irakista saapuvien turvapaikanhakijoiden tilanteeseen. Tuoreen hallinto-oikeuden päätöksen mukaan koko Irak ei ole turvatonta aluetta, ja kielteiset päätökset turvallisiksi katsotuilta alueilta tulleiden irakilaishakijoiden turvapaikkahakemuksiin pidettiin voimassa.

Petteri Orpo Kuva: Anni Reenpää / Lehtikuva
Päivi Dahl

Yle Radio 1:n Ykkösaamun vieraana keskiviikkoaamuna ollut sisäministeri Petteri Orpo (kok.) pohti lähetyksessä turvapaikanhakijoiden kasvanutta määrää ja siihen reagoimista parhaalla tavalla.

Viime viikolla Suomeen saapui 1683 turvapaikanhakijaa, ja tämänhetkisen arvion mukaan Suomeen voi saapua jopa 30 000 turvapaikanhakijaa tämän vuoden aikana. Suomi on nyt turvapaikanhakijoiden kohdemaa eikä läpikulkumaa.

Akuutti tilanne vaatii nopeita päätöksiä

Orpo kiirehtii Pohjois-Suomen järjestelykeskuksen perustamista turvapaikanhakijoille. Suomen ensimmäistä järjestelykeskusta sadoille turvapaikanhakijoille on kaavailtu muun muassa Tornioon, jonka valtuusto on näyttämässä hankkeelle vihreää valoa. Lopullisesti se päättää kannastaan ensi maanantaina.

Sisäministerin mukaan Tornion aikataulu on kuitenkin liian hidas. Ministeriön tavoitteena on, että ensimmäinen järjestelykeskuksista aloittaa Pohjois-Suomen alueella jo perjantaina.

– Meillä on kiire. On etsittävä jokin toinen soveltuva tila alueelta, jos ei Tornio tule siihen mennessä valmiiksi, sanoo Orpo.

Irakilaishakijoihin suhtautuminen tiukentuu

Kun turvapaikanhakijoiden määrä on kasvanut, moni on alkanut kummastella Ruotsin ja Suomen erilaista suhtautumista Irakista tuleviin turvapaikanhakijoihin.

Maahanmuuttoviraston mukaan irakilaisista turvapaikanhakijoista oleskeluluvan on saanut Suomeen noin puolet, kun taas Ruotsissa myönteisiä päätöksiä saa huomattavasti harvempi irakilainen. Myös Suomessa irakilaishakijoiden myönteisen päätöksen kriteerit ovat nyt tarkasteltavina.

– Selvitämme tätä tilannetta ripeään tahtiin. Tuoreessa hallinto-oikeuden päätöksessä todettiin kahden Irakista saapuneen turvapaikanhakijan hakemusten hylkäämisen tulevan voimaan. Tämä on ennakkopäätös, Orpo toteaa.

Sisäministeriössä ja ulkoministeriössä pohditaan nyt yhdessä mitkä ovat Irakin turvallisia alueita.

– Irak ei ole kaikilta osin turvaton. Nyt käsitys siitä, että Suomi ei palauta, vaikuttaa siihen, että irakilaiset turvapaikanhakijat tulevat juuri meille. Hätää kärsiviä autetaan, mutta nyt meidän tulee olla jämäköitä, että turvapaikan saajat valikoituvat sieltä, missä on todellinen vaara. Viime kädessä oikeus päättää tästä, painottaa Orpo.

"Piikkilangat ja lapset eivät sovi yhteen"

Orpo arvostelee EU:n itärajan maita, jotka ovat haluttomia jakamaan turvapaikanhakijoiden taakkaa. Hän korostaa Euroopan tarvitsevan yhteistyötä pakolaiskriisin hoidosta. Unkarin päätöstä laittaa raja kiinni piikkilanka-aidoilla hän ei ymmärrä lainkaan.

– Unkarin toimet eivät ole tästä maailmasta, tästä ajantilasta. Piikilangat ja lapset eivät sovi yhteen, ihmettelee Orpo.

Aidat eivät ole muutenkaan sisäministerin mukaan toimiva ratkaisu pakolaisten määrän rajoittamiseen, sillä ihmiset etsivät joka tapauksessa jonkin reitin päästäkseen eteenpäin. Vain EU:n tasolla tehtävällä yhteisellä ratkaisulla löydetään kestävä ratkaisu.

– Minusta ihmisoikeussopimukset ovat pyhä asia. Niistä on kaikkien maiden pidettävä kiinni, korostaa Orpo.

Suosittelemme sinulle