Hyppää sisältöön

Savisaar haluaa jatkaa Viron keskustapuolueen johdossa, haastajia saattaa löytyä

Savisaar kiirehti ilmoittamaan jo kauan ennen ehdokasasettelua, ettei hänen ole vielä aika väistyä. Sairastuminen on kuitenkin voinut muuttaa kuvioita.

Edgar Savisaar Kuva: Timur Nisametdinov / EPA
Anniina Wallius

Viron keskustapuolueen johtaja Edgar Savisaar on vakavan sairautensa jälkeen valmis ottamaan puolueen täyteen johtoonsa. Varapuheenjohtaja Kadri Simsonin mielestä Savisaar kuitenkin kiirehtii suotta.

Savisaar oli kuolla lihansyöjäbakteerin aiheuttamaan tulehdukseen ja menetti sen vuoksi toisen jalkansa, mutta hän aikoo asettua uudelleen ehdolle puolueen puheenjohtajaksi marraskuun puoluekokouksessa. Vielä ei ole aika väistyä, sillä monet ovat pyytäneet jatkamaan, hän sanoi puolueensa Kesknädal (siirryt toiseen palveluun)-lehden haastattelussa viime viikolla.

Simsonin mielestä Savisaar oli ilmoituksessaan liian kärsimätön. Ehdokasasettelu alkaa vasta marraskuun alussa, ja kokous on kuun lopussa. Kokousta lykättiin tarkoituksella mahdollisimman myöhäiseen ajankohtaan, jotta Savisaar saisi aikaa toipua, Simson sanoo.

Keskustapuolue on Savisaaren luomus, ja hän on ollut sen kiistaton johtaja. Sairastuminen, josta toipuminen vaikutti aluksi epätodennäköiseltä, on kuitenkin aiheuttanut liikehdintää ja spekulointia.

"Hallitukseen pitää päästä"

Simson on ollut pitkään puolueen varapuheenjohtaja, ja häntä on pidetty ilmeisenä seuraajana, kun Savisaar loputa päättää väistyä. Hänen lisäkseen todennäköisimpänä vastaehdokkaana pidetään puoluehallituksen jäsentä Jüri Ratasta, joka on Savisaaren syrjäyttämistä jo kerran yrittänytkin.

– Keskustapuolueella on ollut puoluekokouksia, joissa on ollut useita ehdokkaita. Lähikuukausina selviää, kuka tänä vuonna on ehdolla ja ketä puolueen jäsenet kannattavat, Ratas sanoi uutistoimisto BSN:lle.

Voittajalla on hänen mukaansa oltava uskottava näkemys ja reaalinen mahdollisuus puolueen ja sen kannattajien etujen valvomiseksi. Siksi keskustapuolueen on päästävä hallitukseen, Ratas sanoo.

Savisaaren johdolla puolue on ollut hallituksista paitsiossa, sillä muut puolueet eivät ole kelpuuttaneet sitä ja etenkään Savisaarta yhteistyökumppaniksi. Kansalaisten kannatus on kuitenkin suurta. Viime vaaleissa Savisaaren henkilökohtainen äänimäärä oli Viron kaikkien aikojen isoin.

Savisaar itse oli lehtihaastattelussaan voitonvarma ja sanoi olevansa valmis kilpailemaan kenen kanssa tahansa. Se voittaa, johon uskotaan, hän sanoi.

Suosittelemme sinulle