Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Kaikkia kuvia ei kannata ehkä uskoa – näin sinuun yritetään vaikuttaa pakolaiskriisissä

Internetissä julkaistaan kuvia kehonrakentajapakolaisista ja turvapaikanhakijoiksi soluttautuneista Isis-taistelijoista. Ovatko kuvat totta?

Kuvakaappaus Ruotsin Pegidan facebook-sivuilta.
Kuvakaappaus Ruotsin Pegidan Facebook-sivuilta. Kuva: Facebook
Päivi Koskinen
Avaa Yle-sovelluksessa

"Urheat kurdinaiset taistelevat Isisiä vastaan – syyrialaiset miehet pakenevat Isisiä", kerrotaan islaminvastaisen Pegida-liikkeen ruotsalaisilla Facebook-sivuilla.

Viesti koostuu kahdesta kuvasta: toisessa on naispuolisia kurdisotilaita, toisessa näytetään miesjoukko vaeltamassa kohti Eurooppaa.

Viestistä syntyy helposti mielikuva pelkästään miespuolisista Eurooppaan pyrkijöistä.

Pegidan levittämä kuvapari on yksi esimerkki siitä, miten kuvien käytöstä on tullut turvapaikanhakijoita vastustaville ryhmille tärkeä tapa saada sanomansa kuuluviin netissä.

Internetistä löytyy lukuisia vastaavanlaisia esimerkkejä. Listaamme neljä esimerkkitapausta.

1. Miespakolaisten joukossa olikin naisia ja lapsia

Ruotsin Pegidan levittämä kuva turvapaikanhakijamiehistä on alun perin uutistoimisto Reutersin kuva Kosin saarelta.

Eurooppalaiset tiedotusvälineet ovat käyttäneet samaa kuvaa hyvin toisella tavalla.

Esimerkiksi belgialainen iltapäivälehti HNL käytti kuvaa artikkelissa, jossa näytettiin myös lapsiaan kantavia turvapaikanhakijamiehiä. Myös brittiläinen tabloidilehti Daily Mail on käyttänyt samaa kuvaa, mutta julkaisi jutussa kuvia myös naisista ja lapsista.

2. Bodaripakolaiset olivatkin Joulusaarilta

Kuvakaappaus Vicen nettisivuilta.
Kuvakaappaus Vicen nettisivuilta. Kuva: Vice.com

Vice-nettisivustontoimittaja löysibrittiläisten äärioikeistolaisten ryhmien julkaisemia kuvia, joissa pakolaisina esiintyy hyvin lihaksikkaita miehiä.

Nopean kuvahaun avulla toimittaja kertoo selvittäneensä, että kuvat olikin otettu Australian Joulusaarilla vuonna 2013.

Kuvia ovat jakaneet äärioikeistolaiset ryhmät kuten Britannian Pegida ja White Boys -niminen Facebook-sivusto.

3. Isisin kannattajat olivatkin kahakoitsijoita Bonnista

Independent, kuvakaapppaus
Kuvakaappaus Independent-lehdestä. Kuva: Independent

Facebookissa on levinnyt myös kuva, jossa väitetään Isisin lippua heiluttavien turvapaikanhakijoiden ottaneen yhteen poliisin kanssa Saksassa.

Muun muassa brittiläisen The Independent -lehden mukaan kuva on vuodelta 2012, jolloin äärioikeiston edustajat ja muslimit kahakoivat Bonnissa.

4. Terroristipakolainen olikin Peterin päähänpisto

Kuvakaappaus BBC:n sivuilta.
Kuvakaappaus BBC:n sivuilta. Kuva: BBC

Tyypillistä asiayhteydestään irrotetuille kuville on, että totuus kuvien alkuperästä hämärtyy nopeasti.

Näin kävi syyskuun alussa, kun brittiläisen Peter Lee Goodchildin silmiin osui Twitter-viestipalvelussa kuvia Eurooppaan pyrkivästä turvapaikanhakijasta.

Goodchild julkaisi kuvaparin Facebookissa ja väitti, että kuvissa esiintyi islamistitaistelija Makedonian rajalla turvapaikanhakijaksi naamioituneena.

– Poseeraa Isisin kuvissa viime vuonna – nyt hän on "pakolainen", Goodchild kirjoitti kuvan yhteyteen.

Kuva levisi Facebookissa nopeasti, ja sitä jaettiin eteenpäin kymmeniätuhansia kertoja.

Ainakin osalle viestin nähneistä kuva näytti olevan todiste siitä, että turvapaikanhakijoiden joukkoon on soluttautunut terrori-iskuja suunnittelevia ääri-islamisteja.

Tulkinta osoittautui vääräksi.

Kuvassa esiintyvä mies paljastui uutistoimisto AP:n Kreikassa haastattelemaksi syyrialaismieheksi Laith al-Salehiksi. Artikkelissa Saleh kertoo kuuluneensa maltilliseen Free Syrian Armyyn (FSA), joka taistelee sekä Syyrian hirmuhallitsijaa Bashar al-Assadia että Isis-järjestöä vastaan.

AP:n kuvat Salehista levisivät Twitteriin ja Facebookin, missä tiedot miehen taustasta hämärtyivät. Esimerkiksi The Atlanticin nettisivuilta löytyy kuvakooste, jonka lopussa Saleh kuvataan "entiseksi kapinallistaistelijaksi" ilman viittausta FSA:han.

Muun muassa maahanmuuttoa, islamia ja EU:ta vastustava Goodchild on perustellut tekoaan sillä, että Salehin kuvan julkaisu oli vain yksi hänen lukuisista maahanmuuttoa kritisoivista postauksistaan.

Nyt Goodchild katuu ja on pyytänyt anteeksi tekoaan BBC:n haastattelussa.

– Kopioin kuvan hyvässä uskossa, sanoo Peter Lee Goodchild.

Tutkija: "Valheella on yhä lyhyemmät jäljet"

Internetiin ladataan päivittäin satoja miljoonia uusia kuvia. Miten kuvatulvan pyörteissä voi enää tietää, mikä on totta ja mikä ei? Ehkä jopa paremmin kuin ennen, tutkija lohduttaa.

Kuvien vääristely on nykyisin vaikeampaa, sillä yhä useammalla samassa tilanteessa olleella ihmisellä on mukana esimerkiksi oma kännykkäkamera, sanoo Tampereen yliopiston kuvajournalismin lehtori Anssi Männistö.

– Kun kaikki kuvaavat kaikkea, virheellisten kuvien levittäminen alkaa olla aika uskaliasta. Valheella on yhä lyhyemmät jäljet, Männistö sanoo.

Facebook ja netin muut kanavat antavat lähes kenelle tahansa mahdollisuuden levittää mitä sanomaa hyvänsä.

– Jos joku haluaa vain lukea tiettyjä sivustoja, niin sille on kovin vähän tehtävissä mitään, minkälainen kuva maailmasta tällaiselle ihmiselle kehkeytyy, Männistö sanoo.

Männistö suositteleekin monipuolista "mediaruokavaliota". Ihmisten olisi hyvä seurata enemmän kuin vain yhtä tai kahta julkaisua, jotta netissä liikkuvat vääristely-yritykset osattaisiin tunnistaa paremmin.

Suosittelemme sinulle