Hyppää sisältöön

Unesco: Isis saa suuret rahat ryöstämistään arkeologisista aarteista

Unescon pääjohtaja vaatii nopeita toimia Syyrian kulttuuriperinnön suojelemiseksi ja islamistien rahahanojen sulkemiseksi.

Palmyran rauniokaupunki ennen Syyrian sisällissotaa. Kuva: Youssef Badawi / EPA
Anniina Wallius

Kulttuuriaarteiden ryöstöt Syyrian arkeologisilta alueilta ovat jo suoranainen teollisuudenala, josta islamistijärjestö Isis saa suuret tulot toimintansa rahoittamiseen, sanoo YK:n tiede- ja kulttuurijärjestön Unescon pääjohtaja Irina Bokova.

Satelliittikuvien perusteella Syyrian arkeologisilla alueilla on meneillään kymmenittäin laittomia kaivauksia, Bokova kertoo. Hänen mukaansa maailma odottaa Unescolta nopeita ja päättäväisiä toimia salakaupan lopettamiseksi ja Isisin rahahanan sulkemiseksi.

Bokova osallistuu Bulgarian pääkaupungissa Sofiassa Norjan suurlähetystön isännöimään kokoukseen (siirryt toiseen palveluun), joka keskittyy Syyrian kulttuuriperinnön suojelemiseen sisällissodan keskellä.

"Palmyra oli yhteistyön symboli"

Syyriassa arvioidaan ryöstetyn, turmellun tai tuhotun 900 kulttuurihistoriallisesti merkittävää kohdetta. Toukokuussa valtaamassa Palmyrassa Isis on räjäyttänyt useita merkittäviä hautamuistomerkkejä. Palmyra on yksi Unescon maailmanperintökohteista.

– Palmyra oli kulttuurien välisen vuoropuhelun symboli. Se oli kouriintuntuva osoitus eri kulttuurien kyvystä toimia yhdessä. Juuri sellaisen ääriainekset haluavat tuhota, Bokova sanoi.

Hän patisti kaikkia maita ottamaan lainsäädäntöönsä Unescon sopimuksen kulttuuriaarteiden salakaupan nujertamiseksi. 129 maata on jo tuon ratifioinnin tehnyt – muun muassa Syyria. Sopimus ei kuitenkaan ole todella tehokas, ennen kuin kaikki maat ovat sitoutuneet siihen, hän sanoi. 

Suosittelemme sinulle