Hyppää sisältöön

Tulevaisuudentutkija ennustaa paluuta menneisyyteen – 3D-tulostus tuo käsityöammatit takaisin

Kolmiulotteiselle tulostamiselle eli 3D-tulostamiselle ennustetaan hurjia kasvulukemia. Alan vuosittainen kasvu on arvioitu olevan 100 prosentin luokkaa. Tulevaisuudentutkija sanoo, että alan kehitys vie teollisuusmaat takaisin menneisyyteen.

Kuva: Yle
Hannu Tikkala

– Tässä on iso mahdollisuus, jos tartumme tähän. Mahdollisuus siihen, ettei kaikkea tarvitse valmistaa Kiinassa, sanoo tulevaisuudentutkija ja Sovelton hallituksen puheenjohtaja Risto Linturi.

Yksi esimerkki tulevaisuuden 3D-tulostamisesta voisi löytyä optikkoliikkeistä, joissa jatkossa tulostettaisiin silmälasit asiakkaiden mittojen mukaan.

Linturin mukaan kehitys voi viedä Suomen ja muut teollisuusmaat takaisin menneisyyteen, jolloin suurin osa kulutustuotteista valmistettiin lähiyhteisössä.

– Kyllä tämä vie meidät takaisin kisälliaikaan, paitsi että työkalut ovat paljon kehittyneempiä.

Mikäli alan asiantuntijoiden ennustukset pitävät paikkaansa, valmistuksen mullistuksella olisi myös valtavia vaikutuksia kansantalouteen.

– Tämän hetken ennuste on, että etenemme sellaisessa 50-100 prosentin kasvuvauhdissa, Linturi sanoo.

Näin suuri kasvu johtaisi siihen, että 3D-tulostimet olisivat 2020-luvulla yhtä yleisiä kuin paperiset verrokkinsa. Sitä seuraavalla vuosikymmenellä alan puolestaan ennustettaisiin olevan autoteollisuuden kokoinen.

Metallitulostaminen arkea teollisuudessa

Kuluttajien ja teollisuuden tulostamistarpeet eroavat toisistaan. Viime aikoina osa teollisuudesta on siirtynyt metallitulostamiseen.

Konepajayhtiö Vossi Group on ensimmäisten joukossa ottanut tulostamisen haltuunsa. Yhtiön liiketoiminnan kehittämisjohtaja Marko Vossi luettelee, mitä etuja tulostamisessa on.

– Edut ovat niin kiistattomat määrätynlaisissa tuotteissa. Muodot voivat olla täysin optimoituja ja materiaaleja vain siellä missä niitä tarvitaan.

Vossi mainitsee, että esimerkiksi lentokoneteollisuudessa kevyemmillä komponenteilla voidaan vähentää polttoaineen kulutusta. Ei olekaan ihme, että auto- ja lentokoneteollisuudessa tulostamisen hyödyntäminen on arkipäivää.

Vossi arvioi, että tulostaminen mullistaa konepajateollisuuden, vaikka se ei poista kaikkia vanhoja tuotantomenetelmiä. Etuna tulostamisessa on se, ettei työstämisessä tule materiaalihukkaa.

Tulostuksessa materiaali laitetaan komponentin muotoon, eikä sitä työstetä suuremmasta kappaleesta kuten perinteisesti. Vossin ja Linturin mukaan suomalaisten olisi toimittava nyt, jotta kilpailijamaihin saataisiin etumatkaa.

– Kiina on yksi esimerkki, joka uskoo tähän teknologiaan. Ja siellä kouluissa panostetaan tähän paljon.

Ajattelutapojen muututtava

Tulevaisuudentutkija Linturi luettelee, miten tulostaminen muuttaa maailmaa tulevaisuudessa. Suurista tuotantolaitoksista siirrytään paikallisiin tehtaisiin tai liikkeisiin, keskitetystä suunnittelusta itsenäiseen ja vientivetoisista talouksista kotimarkkinoille.

Jotta suomalaiset ehtisivät mukaan kehitykseen, se Linturin mukaan vaatii ajattelutapojen muutosta.

– Se vaatii esimerkiksi kaupalta ja palveluilta sitä, että he alkavat miettiä, mitä he voivat oikeasti itse valmistaa. Ruokakauppa tämän osaa, kenkäkauppa ei.

Tulostimien kehitys on Linturin mukaan nopeutumassa.

– Olemme vielä alkuvaiheessa, sillä laitteet ovat olleet vielä hitaita ja kömpelöitä. Nyt on näkyvissä kehitysvaihe, jossa olemme menossa todella paljon parempien laitteiden suuntaan.

Markkinoille on tulossa laitteita, jotka pystyvät tulostamaan tuotteita 0,02 milimetrin tarkkuudella. Tälläisen koneen hinnaksi arvioidaan 200 000 euron hintaa.

Suosittelemme sinulle