Hyppää sisältöön

Ministeri Berner junavuoroista: "Tämä on hankalaa, kun hyvää ratkaisua ei ole"

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) sanoo, että paljon porua herättänyt uusi sopimus junien ostoliikenteestä on hallitusneuvotteluiden ja pakon sanelema juttu. Joukkoliikenteestä on säästettävä, joten kipeät ratkaisut kirpaisevat monilla eri alueilla.

Anne Berner
Anne Berner Kuva: Kalevi Rytkölä / Yle
Jouki Väinämö

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) ymmärtää kiukun ja tyrmistyksen, mikä matkustajajunavuorojen ja -reittien lakkautusesityksistä on eri puolilla maata ja etenkin Pohjois-Karjalassa syntynyt.

Ministeri Berner kuitenkin jatkaa, että junareittien leikkaukset ovat osa hallitusneuvotteluissa sovittuja 15 miljoonan euron joukkoliikenteen säästöjä.

Tässä yhteydessä on tiedetty, että tulee eteen tiukkoja valintoja.

Anne Berner

– Tässä yhteydessä on tiedetty, että tulee eteen tiukkoja valintoja. Tämä kohdistuu 12,3 miljoonan euron edestä rautatieliikenteeseen. Olemme käyneet VR:n kanssa hyvin pitkät neuvottelut siitä, että miten me saisimme kuitenkin kansallisesta näkökulmasta katsottuna mahdollisimman vähän vahinkoa aikaiseksi.

Anne Bernerin mukaan harkintaa on tehty muun muassa matkustajamäärien ja liikennöitävien kilometrin perusteella. Myös vaihtoehtoiset liikennemuodot on otettu huomioon.

– Ja tältä pohjalta on tehty tämä neuvotteluesitys, joka käydään vielä läpi hallituksessa ja vaatii rahavaliokunnan hyväksynnän.

"Haasteellinen tilanne"

Jos sopimusesitys toteutuu, Nurmes ja Lieksa jäävät täydelliseen mottiin. Joensuusta tulee taasen pussinperä, koska kaupungista ei pääse jatkossa junalla minnekään muualle kuin etelään eli poikittaisliikenne Jyväskylän ja Tampereen suuntaan loppuu.

Niille, jotka elättelevät vielä toiveita siitä, että jotkut rataosuudet tipahtaisivat lakkautuslistalta, ei ministeri voi paljon luvata. Berner kertoo, että keskusteluja on käyty keskiviikkona kiivaasti ja niitä jatketaan, mutta tilanne on hankala.

Rinnalla on kesken vaihtoehtoisten liikennemuotojen tarkastaminen.

– Meillä on haasteellinen tilanne löytää sellainen ratkaisu, joka tyydyttäisi kaikkia ja huolehtisi silti siitä, että ketään ei jätettäisi mihinkään mottiin.

– Ja tässä rinnalla on kesken vaihtoehtoisten liikennemuotojen tarkastaminen. Senkin kanssa tehdään töitä joka hetki, ministeri Berner sanoo.

Keskustan liikennepolitiikkaa?

Anne Berner kertoo, että ministeriö ja VR ovat kartoittaneet mahdollisimman hyvin sen, millaisia vaikutuksia ostoliikenteen lopettamisesta eri alueilla seuraa.

– Ymmärrän hyvin, että teillä on siellä (Pohjois-Karjalassa) monenlaista näkökulmaa, jotka liittyvät elinkeinoihin, opiskeluun, asumiseen ja työssäkäyntialueisiin. Ja näitä lähtökohtia pyritään huomioimaan kaikissa päätöksissä.

– Tämä on hankalaa, kun hyvää ratkaisua ei ole. Tehdään parhaamme, kuullaan alueita ja pyritään varmistamaan se, että löydetään sellaisia ratkaisuja, että emme aiheuttaisi vahinkoa enemmän kuin yhtään on tarpeen.

Onko keskustalaisen liikennepolitiikan tavoite se, että kiskot vievät Pohjois-Karjalasta tulevaisuudessa vain yhtyeen suuntaan eli Helsinkiin?

– Ei. Vastaavanlaisia soittoja kuin teiltä (toimittajilta) saamme yhtä lailla Uudeltamaalta. Ratkaisuja on jouduttu tekemään monella alueella Suomessa.

– Ennen kaikkea on kysymys siitä, että meillä olisi mahdollisimman hyvät edellytykset elinkeinoelämälle, työssäkäyntialueille ja myöskin opiskelijoille liikkua, liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner sanoo.

Suosittelemme sinulle