Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Työtön: "Kahdessa pankissa ei lotkautettu korvaa, kun menin hakemaan lainaa"

Työttömiin suhtaudutaan kuluttajina erilla tavalla kuin työssä kävijöihin. Äkkiä tuleva rahallinen muutos työttömän elämässä vaatii pohdintaa, kuin myös tavallinen arkikin.

Tarja Rönkkö ja Osmo Heikkinen miettivät tarkkaan rahansa.
Kuva: Sanna Kähkönen / Yle
Sanna Kähkönen
Avaa Yle-sovelluksessa

Ansiosidonnaisella elävä Tarja Rönkkö ja eläkeputkessa oleva Osmo Heikkinen istuvat Purolan kodissaan keittiön pöydän ääressä.

Neljä vuotta sitten salaojat pettivät, ja talon kellariin tulvi yhtäkkiä vettä. Se aiheutti pariskunnan talouteen katastrofin.

– Kahdessa pankissa ei lotkautettu korvaa, kun menin hakemaan lainaa. Mutta onneksi kuitenkin yksi pankki antoi lainaa. Sen lainan maksu loppuu ensi keväänä, kertoo Heikkinen.

Yle Uutiset seuraa yksittäisten suomalaisten arkea kuluvan hallituskauden ajan. Yle Kainuu selvittää miten nykyhallituksen päätökset vaikuttavat työttömän kajaanilaispariskunnan, Tarja Rönkön ja Osmo Heikkisen, elämään.

Tällä hetkellä he ostavat kaupasta vain tarpeellisen.

– Eikä meillä ole tarvetta tehdä mitään investointeja. Toivoo vaan, ettei mikään kapine hajoa. Uudelle telkkarille olisi kyllä tarvetta, mutta nyt sitä ei voi hommata, sanoo Heikkinen.

– Tupakan poltosta voitaisiin luopua, se on meidän kohdalla turhaa, jatkaa Rönkkö.

Päivällä työttömien ruokalassa – illalla purraan sämpylää

Työttömänä olevat Tarja Rönkkö ja Osmo Heikkinen ovat löytäneet työttömille tarkoitetut ruokalat.

– 3,5 eurolla saa hyvin syötyä mahansa täyteen, illaksi riittääkin sitten sämpylä ja tee. En tiedä tuleeko siitä säästöjä, mutta säästyyhän siinä aikaa. Viikonloppuna pitää tietysti miettiä ruoat tarkkaan, sanoo Rönkkö.

3,5 eurolla saa tosin hyvin syötyä mahansa täyteen, illaksi riittääkin sitten sämpylä ja tee.

Tarja Rönkkö

Tarja Rönkkö ei omien sanojensa mukaan aikaisemmin, vielä töissä ollessaan, miettinyt suuremmin mitä osti kaupasta.

– Ostin sitä ruokaa mitä halusin ja heräteostoksia tuli tehtyä helpommin. Mutta jos tulot olisivat olleet pienemmät, niin varmasti olisi tullut mietittyä tarkemmin mitä ostaisi, pohtii Heikkinen.

– En ole silti viettänyt unettomia öitä. Minulla on usko, että rahat riittävät, summaa Tarja Rönkkö.

Suosittelemme