Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Moni turvapaikanhakija pettyi majoitukseen tyhjässä koulussa: "Pinna kiristyi"

Kouvolan Keltakankaalle perustettuun hätämajoitusyksikköön saapui torstai-iltana liki 80 turvapaikanhakijaa. Tilat uhkaavat täyttyä heti alkuunsa, sillä majoitustilaa on varattu sadalle hengelle.

Turvapaikanhakija Oulun Sanginsuun hätämajoitusyksikössä entisen Vallinkorvan metsäoppilaitoksen tiloissa.
Turvapaikanhakija Oulun Sanginsuun hätämajoitusyksikössä. Kuva: Timo Nykyri / Yle
Minna Heikura
Avaa Yle-sovelluksessa

Kouvolan Keltakankaan hätämajoitusyksikkö avattiin virallisesti torstaina kahden päivän varoitusajalla. Hätämajoitusyksikkö perustettiin käytöstä poistettuun tyhjään ammattikouluun.

– Siitä voi arvata, että urakka oli melkoinen. Emme missään tapauksessa olisi selvinneet ilman näitä upeita vapaaehtoisia, kertoo SPR:n Kaakkois-Suomen piirin toiminnanjohtaja Arja Vainio.

Keltakankaalle oli määrä tulla torstai-iltana 30 turvapaikanhakijaa, mutta iltakymmeneltä paikalla oli jo liki 80 turvapaikanhakijaa. Vainiolla ei vielä perjantaiaamuna ollut tarkkaa tietoa siitä, mistä päin turvapaikanhakijat ovat tulleet.

– Ilta oli aikamoista sekasortoa ja kielivaikeudet huomioon ottaen, emme löytäneet ihan heti yhteistä säveltä. Jonkin verran oli myös sellaista pinnan kiristymistä sen vuoksi, että jotkut olivat luulleet pääsevänsä varsinaiseen vastaanottokeskukseen, Vainio kertaa illan tunnelmia.

– Henkilöstö ja vapaaehtoiset olivat äärimmäisen kovilla, mutta yötä kohti tilanne saatiin rauhoittumaan ja yö meni loppujen lopuksi oikein hyvin, hän jatkaa.

Tilanne vaikeutuu koko ajan

Kouvolan Keltakankaan hätämajoitustilat ovat täyttymässä pikapuoliin, sillä tilaa on varattu sadalle hengelle.

– Jonkin verran on tilaa laajentaa, mutta käytännössä on siirryttävä lattiamajoitukseen eli yöpymään patjoilla. Laajentaminen myös ottaa varmasti jonkin verran aikaa. Jos mahdollista, pyrimme tässä vaiheessa pitämään paikkaluvun sadassa, sanoo Arja Vainio.

Emme ole menossa ainakaan kohti helpompia aikoja, se on selvää.

Arja Vainio

SPR:n henkilöstö ja vapaaehtoiset jatkavat perjantaina hätämajoitusyksikön käynnistämistoimenpiteitä, ja pyrkivät vakiinnuttamaan toiminnan sekä auttavat tulijoiden asettumista paikan päälle.

– Tässä vaiheessa ei ole mitään tietoa siitä, kuinka kauan ihmiset joutuvat olemaan hätämajoitusyksikössä. Koetamme vakiinnuttaa olosuhteet sellaisiksi, että siellä nyt jonkin aikaa kuitenkin pärjätään, Vainio toteaa.

Hänen mukaansa tilanne näyttää erittäin vaikealta ja vaikeutuu koko ajan. Varsinaisia vastaanottokeskuksia ei saada pystyyn siinä tahdissa, kun tulijoiden määrä kasvaa. Vainio arveleekin, että hätämajoitusyksiköiden perustaminen on edessä monessa suunnassa.

– Sillä tavalla koetetaan purkaa pahinta painetta. Emme ole menossa ainakaan kohti helpompia aikoja, se on selvää.

Vapaaehtoisia tarvitaan lisää

Kouvolan vastaanottokeskuksen perustaminen on jäänyt tällä viikolla hieman paitsioon hätämajoitusyksikön perustamisen vuoksi. Asiaa koitetaan kuitenkin Arja Vainion mukaan kiirehtiä.

– Henkilöstön rekrytointi on nyt kiivaimmillaan, teemme kovalla vauhdilla varustehankintoja ja asuntojen kalustamista. Etsimme myös hallintotiloja, niistäkään ei ole tehty vielä lopullista päätöstä.

Haku vastaanottokeskuksen avoinna olleisiin työtehtäviin päättyi keskiviikkona ja hakemuksia tuli ainakin 250. Eniten hakemuksia tuli ohjaajan ja toimistotyöntekijän tehtäviin.

Emme missään tapauksessa olisi selvinneet ilman näitä upeita vapaaehtoisia.

Arja Vainio

Vainion mukaan hakemusten läpikäymisessä on tolkuton urakka, mutta hän uskoo, että vastaanottokeskukseen saadaan hyvä porukka. Vapaaehtoisia kaivataan kuitenkin edelleen lisää käytännön järjestelyihin ja avustamistehtäviin.

– Kun pääsemme muutaman askelen eteenpäin Kouvolan vastaanottokeskuksen perustamisessa, niin huoneistojen kalustamisvaihe on sellainen, missä joka ainoa käsi- ja jalkapari on tarpeen.

SPR:n Kaakkois-Suomen piiri on käynnistänyt tällä viikolla tavaralahjoituksen Kouvolan seurakuntayhtymän kanssa.

– Vastaanottokeskuksessa tarvittavaa tavaraa voi lahjoittaa, ja parhaillaan meneillään on Punaisen Ristin vuosittainen Nälkäpäivä-keräys. Jos joku kokee rahan lahjoittamisen itselleen sopivammaksi tavaksi auttaa, niin senkin voi tehdä, Vainio sanoo.

Suosittelemme