Ei siinä selittelyt paljoa auttaneet, kun sama tekijänimi löytyi niin seinästä kuin mahanahastakin.
Överi
Miehellä on huppu päässä, reppu selässä. Hän toimii nopeasti koko ajan valppaana. Vartija tai poliisi voi yllättää. Junat ovat herkullinen kohde; niiden luo on vaikea päästä, mutta jos se onnistuu, näkyvyys on taattu. Se tietää tekijälle mainetta ja kunniaa – omissa piireissä.
Kyse on graffitin maalauksesta. Salaa tehtävä kuva antaa tekijälle puolen tunnin addrenaliinipiikin. Maali suihkuaa nopeasti mutta hallitusti, sillä pelkkä töhry ei tyydytä tekijäänsä.
Eräänä päivänä tulevat kuitenkin poliisit ja kuulustelut alkavat. Mies kiistää kaiken, mutta näytöt ovat riittävät.
Intohimo vie, vaikka vankila uhkaa
”Överi” on taitelijanimi. Se on tatuoitu myös mahanahkaan.
– Ei siinä selittelyt paljoa auttaneet, kun sama tekijänimi löytyi niin seinästä kuin mahanahastakin, nauraa Överi.
Vankila odotti. Junan maalauksesta sai toista kuukautta ehdotonta.
Mielestäni lailliset graffitit eivät lisää laittomia, vaikka moni niin sanookin.
Överi
Nyt sama mies saa taiteilla kaikessa rauhassa Tampereella Hakametsän jäähallin parkkipaikan alikulkutunnelissa yhdessä viiden muun valitun graffitin tekijän kanssa. Parkkipaikan viemäri ei vedä ja vesi valuu lattiaa pitkin, mutta sitä eivät työhön uppoutuneet maalaajat huomaa. Ghettoblasterista soi räp ja purkki suhisee. Luonnos on kädessä, siitä katsotaan mallia. Viivaa etenee kuin juna.
Graffitin teossa on mukana paljon intohimoa ja tekemisen pakkoa. Kuka sitä nyt aivan ilman syytä viitsisi lähteä jahdattavaksi? Kiinni jääminen voi tietää isojakin korvauksia.
Keskinäinen arvostus tavoitteena
Graffitin teossa jokaisella on oma käsialansa. Kerrotaan, että alan ihmiset pystyvät tunnistamaan tekijän jo pienestä yksityiskohdasta.
Överi on vankilatuomion jälkeen ottanut rauhallisemmin.
– Käyn jopa lenkillä, niin että tiedoksi vaan – minua ei enää ihan helpolla saa kiinni. Ei ehkä tarvitsekaan, jos laillisia kohteita riittää.
Graffitin teossa arvostusta hankitaan ihan samalla tavalla kuin missä tahansa taiteen parissa. Halutaan olla tunnettuja ja arvostettuja. Mainetta saa sekä laittomien että laillisten kuvien tekemisellä.
Työrauha vie pois laittomuuksista
Käyn jopa lenkillä, niin että tiedoksi vaan – minua ei enää ihan helpolla saa kiinni. Ei ehkä tarvitsekaan, jos laillisia kohteita riittää.
Överi
Laillisten graffitien tekeminen on Suomessa vielä harvinaista, vaikka harmaata betonipintaa alikulkutunneleissa ja kerrostaloissa kyllä riittäisi. Suomessa spraymaalausta pidetään usein pelkkinä töhryinä, mutta suuressa maailmassa ja esimerkiksi Ruotsissa tekijät saavat virallistakin arvostusta.
– Mukavaa, kun saa tehdä rauhassa. Ei sitä aina jaksa painaa yön selkään, tunnustaa 30 ikävuotta lähestyvä Överi.
– Mielestäni lailliset graffitit eivät lisää laittomia, vaikka moni niin sanookin, huomauttaa itseoppinut tekijä. Överi maalaa jonkin verran myös tauluja.
Maalaus olisi toiveammatti
Tampereen kaupunki ja A-klinikkasäätiö ovat yhteistyössä Völjy-hankkeen kanssa tuoneet luvallisten graffitien teon osaksi piikkihuumeita käyttävien arkea. Taiteen edistämiskeskus TAIKE on myös mukana hankkeessa. Osa Hakametsässä taiteilevista on Völjy-hankkeen asiakkaita, osa heidän ystäviään.
–Tämä on vähän niin kuin työtä. Sitä on mukavampi tehdä selvänä. Ja tekemisestä tulee hyvä olo, Överi sanoo.
–Toiveena olisi, että tätä voisi joskus tehdä työkseen. Suuret pinnat kiinnostavat.