Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Liikanen: Turvapaikanhakijoista apua hyvinvointivaltion rahoittamiseen

Suomen Pankin pääjohtajan Erkki Liikasen mukaan Suomen talouskehitys ja hyvinvointivaltion rahoitusperusta hyötyvät ennen pitkää maahan tulevista turvapaikanhakijoista. Pakolaisia tulisi kohdella oikeusvaltion periaatteiden mukaisesti, korostaa Liikanen.

Erkki Liikanen Ykkösaamun vieraana 19. syyskuuta.
Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen Ykkösaamun vieraana 19. syyskuuta. Kuva: Yle
Johanna Östman
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomeen ennakoidaan viikonlopun aikana tulevan noin 800 uutta turvapaikanhakijaa päivittäin. TV1:n Ykkösaamussa vieraillut Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen näkee pakolaistilanteen taustalla paitsi inhimillistä hätää, myös valtioiden rakenteiden hajoamisen turvapaikanhakijoiden lähtömaissa.

– Näyttää siltä että osa ensimmäisen maailmansodan jälkeen Lähi-itään vedetyistä rajoista on murtumassa. Syyria, Irak ja Libya, ei tiedetä miten näiden valtioiden olemassaololle käy. Siellä on valtava väkivallan aalto. On selvää että tälläisessä tilanteessa ihmiset pakenevat ja hakevat turvaa.

Kriisin ratkaisemiseksi tärkeintä olisi löytää rauhaa tukevia ratkaisuja erityisesti Syyriassa ja auttaa pakenevia ihmisiä heti lähialueilla, sanoo Liikanen. Lyhyellä tähtäimellä pakolaistilanne on erittäin vaikeasti hallittavissa, ja koskee kaikki Euroopan maita.

– Olin viime viikolla Kroatiassa, jossa oletettiin ettei sinne tule ketään. Viikkoa myöhemmin siellä on valtavat paineet rajoilla.

Liikanen näkee että maahan tulevat pakolaiset ja turvapaikanhakijat tukevat pitkällä aikavälillä väestöongelmien ratkaisua ja hyvinvointivaltion rahoittamista. Samanlaisia näkemyksiä ovat esittäneet mm. työeläkeyhtiö Ilmarisen johtaja Jaakko Kiander ja Nordea-pankin pääekonomisti Aki Kangasharju.

– Se että meillä on enemmän ulkomaalaisia työntekijöitä tukee talouden kehitystä. Mutta tämä välivaihe on vaikea, myöntää Liikanen.

Hän muistuttaa että turvaa hakevia ihmisiä tulee kohdella asiallisesti ja oikeudenmukaisesti.

– Prosessien pitää toimia niin että oikeusvaltion periaatteita noudatetaan. On hyvin tärkeää että me olemme tässä asiassa oikeusvaltio.

Suosittelemme