Hyppää sisältöön

Miljoonasade treenaa salaa uutta levyä – ”Tämä on ettimistä ja päänraapimista”

Siitä on jo 15 vuotta, kun Miljoonasade julkaisi edellisen studiolevynsä. We Want More TV-ohjelmassa henkiin herätetty rockbändi palasi parrasvaloihin ja on keikkaillut ahkerasti. Nyt Miljoonasade on faneilta piilossa harjoitellut tulevaa levyään. Uusia biisejä on syntynyt helposti. Treenikämppänä on äänieristetty pommisuoja kellarissa Laajavuoren rinteiden juurella Jyväskylässä.

Miljoonasade katkaisee 15 vuoden levytystauon ja uusi levy ilmestyy helmikuussa 2016.
Miljoonasade katkaisee 15 vuoden levytystauon ja uusi levy ilmestyy helmikuussa 2016. Kuva: Arvo Vuorela / Yle
Arvo Vuorela

Laajavuoressa harjoitteleminen on tavallaan jatkoa siitä mihin bändi jäi vuonna 2009.

Tämä on mainio paikka soitella.

Heikki Salo

– Tää paikkahan on ihan looginen, sillä edellisen kerran kun vuonna 2009 treenattiin, niin homma loppu näihin samoihin tiloihin. Täältä on hyvä jatkaa, kertoo rumpali Jarmo Hovi.

– Eurooppa 4 –teatteri on ollut täällä renaamassa ja nehän on esittäneet tuolla pihalla. Arskalla, joka on siellä duunissa, on hyvät suhteet tänne ja me ollaan sitä kautta päästy tänne, tämä on mainio paikka soitella, lisää  laulusolisti Heikki Salo.

– Täällä on hyvin turvallinen olo, kun ollaan pommisuojassa – varmalla pohjalla kaikki, huikkaa basisti Ari Laaksonen vahvistimiensa takaa.

Kolmeatoista biisiä harjoitellaan

Kellarissa on työn alla biisi Neulaa ja lankaa. Kitaristi Matti Nurro on tulossa paikalla hieman myöhemmin. Jarmo Hovin mukaan harjoitukset ovat sujuneet oikein mukavasti.

– Todella luova ilmapiiri, asioita syntyy, hienoja sovituksia ja biisejä, olemme kaikki todella innoissamme tästä.

Arin kanssa kehitämme sitten hyvät kompit.

Jarmo Hovi

Miljoonasade on harjoitellut jo kolmeatoista uutta biisiä. Heikki Salo kuvailee, että nyt on hakuvaihde päällä.

– Eilen kun tultiin tänne, niin ruvettiin soittamaan uutta biisiä, jota mä värkkäsin toissapäivänä ja nyt taas ruvettiin värkkäämään jo seuraavaa biisiä. Tämä on ettimistä ja päänraapimista, pohtimista mihinkä suuntaan mennään.

Uutuksien sävellyspuolesta ovat vastanneet kitaristi Matti Nurro, Heikki Salo ja uusi ”kiippari”, kosketinsoittaja Tomi Aholainen.

– Me Arin kanssa kehitämme sitten hyvät kompit biiseihin, velmuilee Hovi.

Tomi solahtanut hyvin bändiin

Uusi sateentekijä Tomi Aholainen kuvailee mennyttä keikkakesää huikeaksi.

–– Näiden kaverusten kanssa se on ollut aivan upeaa, kerrassaan. Ja biisin teossa koko ajan haastetaan ja haetaan, heitellään impulsseja kavereille ja katotaan minkälaisia reaktioita sieltä tulee. Mutta kyllä tätä yhdessä hyvin voimakkaasti rakennetaan ja kaikki me kirjoittajat ollaan valmiita säätämään asioita sen mukaan, että kaikilla tuntuu hyvältä.

Hittejähän me koitetaan metsästää.

Tomi Aholainen

Aholaisen mukaan uudet biisit ovat 71,5 prosenttisesti valmiita sävellyksiä.

– Minusta on rento ja suhteellisen hyvä olo siitä, että nyt tässä rupeaa olemaan jo materiaalia ja että pitää saada vielä se viimeinen buusti. Niitä hittejähän me koitetaan metsästää ja niiden perässä loppuun asti koitetaan puristaa, vaikka eihän noista hiteistä koskaan etukäteen mitään tiedä, ounailee Aholainen.

Basisti Ari Laaksonen komppaa, että uuden musiikin tekeminen on ollut tosi mukavaa.

– Osa biiseistä rullaa heti, osaa pitää hieroo ja hieroo, mutta niinhän se on aina joka levyprosessissa. Mutta mä luulen, että sade tulee vähän muuttumaan, lupaa Laaksonen.

Heikin runosuoni ei hyydy

Heikki Salolla on runosuoni uutta levyä varten pulpunnut hyvin ja hän kertoo sanoneensa pojille, että minulla ei ole tässä mitään hätää.

– Jos marraskuussa mennään studioon, niin minulla on tekstit aika hyvässä vaiheessa. Minulla on tapana tehdä sillä tavalla, että mä pläjäyttelen ja hion todella pitkään tekstejä ja vien niitä eteenpäin. Tässä samalla saan jätkiltä ideoita siitä, että mitä ne soittaa ja saatan muuttaa tekstiä sen mukaan.

Kaikki on jotenkin himassa.

Heikki Salo

Salolla on vielä kynä kädessä studiossakin, kun hän laulaa biisejä. Laulaessa syntyvät usein viimeiset muutokset lyriikkaan.

– Nyt ei ole mitään kauhua tällä hetkellä ollenkaan, kaikki on jotenkin himassa, ei tartte ettiä mitään tajuttomia juttuja, myhäilee Salo.

Joskus sitä tekstin tekemisen kauhua Salolla on ollut. Riippuen tietysti kaikesta muusta työmäärästä.

– Vuonna 1997, kun ruvettiin tekemään levyä, oli toukokuu ja sanoin vaimolleni, että totta kai pidämme heinäkuussa kesäloman. Mä laskin, että syyskuun alkuun mennessä pitää tehdä 45 laulutekstiä, silloin pikkusen pelotti, mutta kyllä se siitäkin meni.

Levy julki helmikuussa

Miljoonasade harjoittelee Laajavuoressa parin päivän jaksoissa monta viikkoa. Lisäksi bändi treenaa joka keikalla soundchekissä.

– Marraskuussa mennään studioon ja marras-joulukuun aikana tehdään äänitykset ja  miksataan. Periaatteessa tammikuun puolivälissä on deadline. Silloin pitää olla levyn masterversio valmis ja silloin pitää olla kannetkin valmiina, jos me tähdätään julkaisu helmikuun puoliväliin, luettelee Hessu.

Biisien nimiä ei ole vielä lyöty lukkoon.

Heikki Salo

Levy äänitetään Studio Audiossa Jyväskylässä Janne Kettusen ja Torsti Spoofin pajalla. Levyn kannet on suunnittelematta.

– Niitä ei ole keritty hirveesti ajattelemaan, mutta kohta pitää ajatella. Ja biisien nimiä ei ole vielä lyöty lukkoon, nehän muuttuu matkalla. Tekstien kanssa olen jo 89 prosenttisesti valmis, arvioi Salo ja lupaa, että tulevan levyn tekstit ovat monimuotoisempia.

– Aika moneen lähtöön on tekstejä ja biisejä. Siellä on niin sanottuja teoksia ja sitten on kevyempää hippalomusaa, molemmilla mennään - niin kuin Miljoonasateella on aina ollut.

Huolto pelaa ja kunto kasvaa

Pommisuojan yläkerrassa Laajiksen kahvila toimii Miljoonasateen huoltopisteenä kahvi- ja ruokataukojen aikana. Osa bändistä myös majoittuu Laajikseen. Ympäristö virittää varttuneita rokkareita myös liikunnan pariin. Hessu ja Tomi tunnustavat käyvänsä välillä lenkillä.

Örvellys on aikalailla jäänyt pois.

Heikki Salo

– Viimeksi lähettiin tuosta pihasta ja päätettiin, että nyt juostaan Laajavuoren rinne tuonne päälle asti. Mä pystyin juoksemaan vähän yli 500 metriä ja kävelin loppumatkan, mutta Tomi veti ylös asti. Jotenkin se huijasi ja onhan se vähän nuorempikin, selittää Salo.

– Tää on vähän erilaista kuin ennen vanhaan  ja örvellys on aikalailla jäänyt pois. Se onkin jännää miten nukahtaa hotellihuoneessa selvin päin. No kyllä mä olen sen opetellut  muutaman vuoden aikana, että ei se enää kummallista ole, tuumi Salo ja livahtaa yläkertaan treenitauolle.

Suosittelemme sinulle