Hyppää sisältöön

Moskovassa vieraileva Netanjahu yrittää selvittää Venäjän aikeet Syyrian sodassa

Israelin pääministeri on huolissaan siitä, että Venäjän hävittäjät ja muu sotilaallinen läsnäolo haittaavat Israelin omia operaatioita Hizbollah-järjestöä vastaan.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu puhui pakolaistilanteesta Jerusalemissa sunnuntaina.
Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu puhui pakolaistilanteesta Jerusalemissa sunnuntaina. Kuva: Menahem Kahana / EPA
Anniina Wallius

Moskovassa parhaillaan vieraileva Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu kertoo matkansa syyksi pyrkimyksen estää sotilaalliset konfliktit Israelin ja Venäjän välillä Lähi-idässä. Presidentti Vladimir Putin vastasi vieraalleen, että Venäjä toimii Lähi-idässä aina vastuullisesti.

– Israelilla ja Venäjällä on yhteisenä tavoitteena Lähi-idän vakaus. Olen täällä, koska monimutkainen turvallisuustilanne on käymässä yhä monimutkaisemmaksi, Netanjahu sanoi.  

Israel on huolissaan joukoista ja aseista, joita Venäjä on lähettänyt presidentti Bashar al-Assadin tueksi sisällissodan repimään Syyriaan. Moskovan-matkan panoarvosta kertoo Netanjahun seurue: mukana on niin asevoimien kuin tiedustelupalvelun korkeinta johtoa.

Aseiden lipeäminen vihollisjärjestölle huolestuttaa Israelia

Israel pelännee erityisesti, että venäläisiä aseita päätyy Syyriasta Libanonin Hizbollah-järjestön käsiin. Israelin uskotaan olevan huolissaan myös venäläisten hävittäjien operoinnista Syyriassa.

Se voisi rajoittaa Israelin ilmaiskuja, joita sen kerrotaan tehneen viime kuukausina Hizbollahin asekuljetuksia vastaan Syyrian alueella. Israel ei ole kommentoinut tietoa lähes kymmenestä ilmaiskusta.

Venäjä vakuuttaa: Kohteena on Isis

Venäjä on lähettänyt viime aikoina Syyriaan joukkoja, tykistöä ja lentokoneita, mikä on herättänyt pelkoja  Venäjän mahdollisista aikeista liittyä sotaan hallituksen joukkojen rinnalla.

Venäjän mukaan sen toimet ovat olemassa olevien puolustussopimusten mukaisia. Aseet on tarkoitettu auttamaan islamistisen Isis-järjestön nujertamisessa, Venäjä sanoo. 

Sen mukaan Netanjahun Moskovan-vierailulla keskustellaan myös Israelin ja palestiinalaisten jumiutuneesta rauhaprosessista. Palestiinalaisten presidentin Mahmoud Abbasin on määrä tavata Putin Moskovassa keskiviikkona. Netanjahu puolestaan vierailee seuraavaksi Yhdysvalloissa.

Suosittelemme sinulle