Hyppää sisältöön

Sienimetsässä voi kohdata pettymys – Sienet kaipaavat nyt lämpimiä öitä ja vettä

Alkukesällä sienisadosta vaikutti vielä tulevan erinomainen, mutta loppukesän ja alkusyksyn kuivuus on vähentänyt sienten määrää metsissä. Mikäli vettä tulee riittävästi ja hallaöiltä säästytään, voi sieniä kuitenkin alkaa putkahdella metsiin.

Kuva: Yle/ Juha Kaita-aho

Syksy on jo pitkällä ja moni sienestäjä koluaa sammalikoita innolla etsien sieniä. Niitä ei kuitenkaan ole metsissä samaan tapaan kuin vaikkapa viime syksynä.

– Kyllä tämä melko huono sienisyksy on. Sääoloista riippuen näitä huonojakin sienisyksyjä on välillä. Edelliset huonot sienisyksyt olivat 2006 ja 2010, kertoo Marttaliiton Etelä-Savon piirin toiminnanjohtaja, kauppasienineuvoja Ritva Otva.

Otvan mukaan erityisesti elokuun kuiva jakso vaikutti sienisatoon.

– Se taisi ne rihmastot niin perusteellisesti kuivattaa, ettei sieniä ole kunnolla ilmestynyt. Tosin nyt saattaa vielä joitakin olla tuloillaan, jos sää vain pysyy lämpimänä.

Sienten ystävien ei kannatakaan vielä menettää toivoaan.

– Onhan meillä joitakin myöhäissyksyn sieniä, joita alkaa nyt vasta ilmestyä. Esimerkiksi suppilovahvero on pitkään poimittavissa. Se kestää myös hyvin kylmää, joskaan ei lämpötilan jatkuvaa vaihtelua.

Sienimetsällä kannattaa muistaa maltti

Vaikka sieniä ei metsissä ennätysmääriä olekaan, löytyy niitä Mikkelin Kalevankankaan mäntymetsästä kuitenkin muutamia. Parhaat päivänsä nähneiden herkkutattien ja muutaman pienen suppilovahveron lisäksi mustikanvarpujen seassa kasvaa erityisesti limanuljaskoja.

– Sitä kannattaa kokeilla. Itse uskaltauduin testaamaan limanuljaskaa vasta vuosi sitten ja pidin mausta.

Otva kannustaa suhtautumaan sienikirjojen tähtiluokituksiin varauksella, sillä lopulta kulloisenkin sienen herkullisuus on aina makukysymys. Liian kokeilunhaluiseksi sienimetsällä ei kuitenkaan ole varaa heittäytyä.

– Sienissä on riskinsä. Ne täytyy tunnistaa varmasti. Suosittelen opettelemaan yhden tai kaksi uutta sientä satokaudessa.

Sieniä voi Otvan mukaan opetella paitsi kirjoista myös sieninäyttelyissä.

– Kannattaa myös lyöttäytyä kokeneen sienestäjän matkaan, jos sellaisen tuntee. Vaikka kyllähän kokeneetkin sienestäjät toisinaan erehtyvät.

Sieniasiantuntija kehottaa olemaan varovainen erityisesti valkoisten sienten, kantosienten ja haarakkaiden kanssa.

Onneksi metsästä löytyy kuitenkin myös vaarattomia ja helposti tunnistettavia lajeja, kuten vaaleaorakkaat. Aloittelijalle myös tatit ovat varma valinta, sillä niiden joukossa ei ole myrkyllisiä lajeja. Hyvänmakuisia ruokasieniä ne tosin eivät ole aivan kaikki.

– Myös rouskut ovat keitettyinä turvallisia lukuun ottamatta lakritsirouskua, joka on myrkyllinen, Otva sanoo.

Suosittelemme sinulle