Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Saastunut maapähkinävoi johti kymmenien vuosien vankeustuomioihin

Yhdeksän ihmistä kuoli ja satoja sairastui Yhdysvalloissa ja Kanadassa, kun heidän syömässään maapähkinävoissa oli salmonellaa. Oikeuden mukaan valmistajat tiesivät bakteerista mutta salailivat sitä.

Kolme purkkia Peter Pan -maapähkinävoita kaupan hyllyssä
Peter Pan -maapähkinävoi aiheutti ruokamyrkytyksen sadoille ihmisille viime vuosikymmenen lopulla. Oikeudenkäynti on päättynyt pitkään vankilatuomioon. Kuva: Justin Lane / EPA
Anniina Wallius
Avaa Yle-sovelluksessa

Yhdysvalloissa Georgiassa on langetettu kaikkien aikojen pisin vankilatuomio ruokamyrkytystapauksessa. Saastunutta maapähkinävoita myyneen yhtiön johtaja tuomittiin 28 vuodeksi vankeuteen. Kahden muun syytetyn tuomiot olivat 20 ja viisi vuotta.

Yhdeksän ihmistä kuoli ja tietoon tuli yli 700 sairastumista maapähkinävoin sisältämän salmonellabakteerin vuoksi. Asian paljastuminen johti yhteen Pohjois-Amerikan historian suurimmista takaisinvedoista, kun maapähkinävoipurkkeja ja maapähkinävoita sisältäneitä tuotteita poistettiin kauppojen hyllyistä kautta Yhdysvaltain ja myös Kanadassa.

Oikeus katsoi, että Peanut Corporation of America -yhtiön johtaja Steward Parnell oli tietoinen maapähkinävoinsa saastumisesta ja siitä, että salmonellan varalta tehtyjen laboratoriokokeiden tuloksia väärennettiin.

Poikkeuksellinen päätös koventaa linjaa

Oikeudenkäynti oli Yhdysvalloissa ensimmäinen, jossa ruoantuottajaa vastaan käytiin nimenomaan rikosoikeutta ruokamyrkytystapauksen vuoksi. Syyttäjän mukaan kyseessä on merkittävä ennakkotapaus, jolla on vaikutuksia niin ruokatehtaissa kuin yhtiöiden hallitusten kokoushuoneissa.

– Ruokateollisuuden tulee ymmärtää, että heillä on Yhdysvaltain kuluttajien erityinen luottanut. Niitä, jotka tieten tavoittelevat voittoja asiakkaittensa hyvinvoinnin kustannuksella, uhkaavat vakavat seuraukset, syyttäjä Benjamin Mizer sanoi.

Tuomitun tytär: Mekin söimme isän tuotteita

Puolustusasianajajan mukaan 28- ja 20-vuotiset tuomiot ovat käytännössä elinkautistuomioita 61-vuotiaalle Parnellille ja hänen 56-vuotiaalle veljelleen, joka oli yhtiön myyntipäällikkö.

Asianajaja aikoo valittaa tuomioista. Hänen mukaansa ne ovat todella kaukana linjasta, jota oikeudet ovat yleensä noudattaneet elintarviketurvallisuustapauksissa. Niistä on harvoin joutunut vankilaan.

Parnellin perhe kiistää tienneensä, että yhtiön tuotteet olivat vaarallisia. Parnellin tyttären mukaan isä toi niitä kotiin lapsilleen ja koko perhe söi niitä.

Suosittelemme