Hyppää sisältöön

Kokemukset Afrikasta ja paluumuutosta piirtyivät sarjakuvakirjaksi

Joensuulaisen kuvataiteilijan Sanna Hukkasen esikoisteos "Juuri" kuvaa taiteilijan ja hänen miehensä paluuta Afrikasta Hukkasen kotikaupunkiin Joensuuhun. Paluu tuo tulleessaan pohdintoja niin suvaitsevaisuudesta kuin ihmissuhteistakin. Oma isoäiti tarinoineen on myös teoksen innoittajana.

Sanna Huttunen työhuoneessaan Joensuussa. Kuva: Lea Joutsensaari / Yle

Joensuulainen kuvataiteilija ja kuvittaja Sanna Hukkanen lähti Tansaniaan kymmenisen vuotta sitten pian sen jälkeen, kun hän oli valmistunut kuvataiteilijaksi Pohjois-Karjalan Ammattikorkeakoulusta. Halu oli opintojen jälkeen päästä Afrikkaan, koska se oli Sannalle siinä vaiheessa vieras paikka.

 Sanna tapasi myös miehensä erään opinnäytetyön teon yhteydessä. Opinnäytetyö oli yhteisöllinen taideprojekti.

– Järjestin katutaiteilijoille koulutusta, sillä heillä ei ollut mitään mahdollisuutta saada mitään taideopetusta. Opettajina oli myös paikallisia vanhemman polven taiteilijoita.

– Projekti johti sarjakuvalehden julkaisemiseen ja näyttelyn avaamiseen Suomessa ja Tansaniassa, jonne myös perustettiin taiteilijayhdistys, kertoo Sanna Hukkanen.

Paluu Joensuuhun oli suurempi shokki

Paluu kotikaupunkiin oli Sannan mukaan suurempi shokki, kuin muutto Tansaniaan muutamaksi vuodeksi.

Projekti johti sarjakuvalehden julkaisemiseen ja näyttelyn avaamiseen Suomessa ja Tansaniassa.

Sanna Hukkanen

– Se ehkä johtui siitä, että piti jotenkin itsestään selvyytenä kaikkea omaan kulttuuriin liittyviä asioita. Nyt asiat näki ulkopuolisena, muistelee Sanna.

Kokemukset niin Tansaniassa kuin paluumuutto Suomeen synnytti sarkakuvateoksen Juuri. Siinä on viisi kertomusta kokemuksista ja havainnoista kummassakin maassa.

– Asuimme vuonna 2008 puolisen vuotta Suomessa ja silloin kävin useita keskusteluja mummoni kanssa. Häntä kiinnosti paljon kaikki Tansaniaan liittyvät asiat. Hänelle oli lapsuudesta tuttua muun muassa köyhyys Suomessa, selvittää Sanna Hukkanen.

Mummon tarinat hänen lapsuudestaan ja nuoruudestaan värikkäällä murteella innostivat Juuri  -sarjakuvakirjan (Arktinen Banaani 2015) tekemiseen. Omat kokemukset rakentuivat kuviksi ja teksteiksi myöhemmin.

Suosittelemme sinulle