Hyppää sisältöön

Vattenfall yrittää kaupata kiistellyt ruskohiilivoimalansa Saksassa

Ruotsin ympäristöväki pettyi: Massiivisesti päästävät hiililaitokset olisi haluttu ajaa alas

Magnus Hall Kuva: Fredrik Persson / EPA
Jyrki Hara

Ruotsin valtiollinen energiayhtiö Vattenfall on ilmoittanut laittavansa kaikki Saksassa omistamansa ruskohiilivoimalansa myyntiin. Kiinnostuneet ostajat voivat ilmoittautua tästä päivästä lähtien.

Lisäksi Vattenfall myy vesivoimaloitaan suuria tunteita herättävien hiilivoimaloidensa läheisyydestä.

– Kyseessä on suuri kauppa. Kahdeksantuhatta työntekijää ja kymmenesosa Saksan sähkönkulutuksesta, Vattenfallin toimitusjohtaja Magnus Hall totesi tiedotusvälineille.

Vattenfallin muut toiminnot Saksassa, kuten kaukolämpö, sähkönjakelu ja tuulivoima, jatkuvat entisellään.

"Häpeä hallitukselle"

Vattenfallin hiilivoimabisnes Saksassa on pitkään nostattanut ankaraa arvostelua Ruotsissa. Valtionyhtiön Saksassa omistamien voimaloiden hiilidioksidipäästöt ovat selvästi suuremmat kuin päästöt koko Ruotsissa.

Ympäristöjärjestöt ja poliittisen kentän vasen laita ovat vaatineet toimintojen alasajamista myymisen sijaan. Aihe on erityisen vaikea hallituksessa istuvalle ympäristöpuolueelle.

Ruotsin Greenpeace kuvasi myynti-ilmoitusta "häpeäksi hallitukselle". Ruotsin vasemmistopuolueen puheenjohtaja Jonas Sjöstedt vaati hallitusta estämään Vattenfallin myyntiaikeet.

- Jos toisen yrityksen annetaan polttaa hiiltä, (hallituksen) ympäristötyöllä ei ole enää mitään uskottavuutta, Sjöstedt sanoi Svenska Dagbladet -lehdessä.

Voimaloiden arvo kysymysmerkki

Toimitusjohtaja Magnus Hall ei pysty arvioimaan, tuleeko yhtiö lopulta tekemään Saksan ruskohiilivoimaloillaan voittoa vai tappiota.

– Se on ollut hyvä bisnes vuosia, mutta lopputulosta ei voi tietää, hän sanoi tiistaina.

Sähkön hinta Saksassa on melko alhaalla, eikä mahdollisista ostajaehdokkaista ole hiiskuttu julkisuuteen. Danske Bankin analyytikko Jacob Magnuson arvioi Ruotsin televisiolle, että hiilivoimaloista ei tulla tarjoamaan hyvää hintaa.

– Ruskohiilellä on vaikeaa tienata rahaa, hän toteaa.

Vattenfall itse ei suostu arvioimaan kaupan olevien voimaloidensa arvoa.

Suosittelemme sinulle