Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Tornion tullin johtaja: "Tilanne on hyvin poikkeuksellinen"

Tulli pysäyttää nyt Ruotsin rajalla Torniossa lähes jokaisen ajoneuvon. Tornion tullin johtajan Juha Heikkilän mukaan tilanne on nyt hyvin poikkeuksellinen. – En muista, että vastaavaa olisi ollut koskaan minun virkaurani aikana, Heikkilä luonnehtii.

Tornion tullin johtaja Juha Heikkilä.
Kuva: Minna Aula / Yle
Antti Heikinmatti
Avaa Yle-sovelluksessa

Torniossa Ruotsin rajalla liikenne ei solju enää normaaliin tapaan. Maailman vapaimpiin kuuluvalla rajalla Tullin ja Rajavartiolaitoksen työntekijät pysäyttävät nyt lähes jokaisen Suomeen pyrkivän ajoneuvon.

– Teemme ulkomaalaisvalvontaa Poliisin virka-apupyynnöstä. Pysäytämme ajoneuvot, tarkistamme ne ja puhutamme saapujat, kuvailee Tornion tullin johtaja Juha Heikkilä.

Operaatio näkyy katukuvassa ja on Heikkilän mukaan hyvin poikkeuksellinen.

– Joitakin valvontatoimia on tietysti sisärajalla ollut, mutta kyllä tämä on hyvin poikkeuksellista EU-aikana. Oma virkaurani on alkanut vuonna 1992 enkä muista, että olisi ollut mitään vastaavaa.

Väki riittää noin viikon tehovalvontaan

Tulli on asettanut partiot jokaiselle Tornion kolmelle rajanylityspaikallle: Etelätulliin, Krannikadulle ja Näränperään. Heikkilän mukaan partiot ovat asemissaan ympäri vuorokauden. Samanlainen miehitys on myös Ylitornion Aavasaksalla.

– Meillä on väkeä Imatralta, Kotkasta, Helsingistä... Noin viitisenkymmentä henkilöä Tullista on kokonaisvahvuus.

Raskas miehitys tarkoittaa sitä, että toimintaa ei voida pitää yllä loputtomiin. Heikkilän mukaan viimeistään viikon päästä on arvioitava uudelleen se, missä laajuudessa tehostettua valvontaa jatketaan.

– Muuten tulevat tunnit täyteen. Ikävä sanoa, mutta näin on. Väkeä ei riitä.

Torniolainen Kai Hurula kauppakeskus Rajalla.
Torniolainen Kai Hurula tervehtii tiukempaa rajavalvontaa ilolla. Häntä itseään ei lyhyt pysäytys tullin tarkastuspisteessä haitannut tippaakaan. Kuva: Antti Heikinmatti / Yle

Tuttu kasvo pääsee nopeasti läpi

Paikallisille tehostettu valvonta aiheuttaa Heikkilän mukaan mahdollisimman vähän harmia, tai siihen ainakin pyritään. Paikalliset pääsevät tarkastuksista nopeasti, kun heidät tunnistetaan.

Yksi rajalla pysäytetyistä oli torniolainen Kai Hurula. Kauppakeskukseen ehtinyt mies ei kokenut tarkastusta vaivalloisena, vaan kertoi ymmärtävänsä että sille on tarkoituksensa.

– Nyt tämä on minusta sillä tasolla, mitä sen olisi pitänyt olla kaksi viikkoa sitten. Viikko sittenkin rajasta pääsi yli kun vain käveli. Nyt homma toimii, Hurula kuvailee.

Oma tarkastus sujui jouhevasti.

– Tullimies pysäytti ja katsoi autoon ja totesi, että taidatkin olla paikallisia ja autokin on tyhjä, Hurula naureskelee.

Suosittelemme sinulle