Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Opetusbisnes jatkaa kasvuaan: "Vanhemmilla ei ole aina aikaa auttaa kotitehtävissä"

Maksullista tukiopetusta ostetaan yhä enemmän jo alakouluikäisille lapsille. Usein syynä ovat lapsen oppimisvaikeudet, mutta myös vanhempien kiire tai halu panostaa lapsen koulunkäyntiin.

Koulunkäyntiavustaja ja lapsia
Kuva: Juha-Petri Koponen / Yle
Juha-Petri Koponen
Avaa Yle-sovelluksessa

Yksityisen tukiopetuksen suosio on kasvanut viime vuosina ja suunta on edelleen ylöspäin. Eniten kysyntää on lukiolaisten matematiikan ja kielten opetuksesta, mutta yhä enenevässä määrin lisäoppia tarjotaan myös vasta koulutiensä aloittaneille lapsille.

– Alakoululaisten osuus on kasvanut vauhdilla, ja heidän osuutensa liikevaihdosta on jo noin 15 prosenttia, kertoo toimitusjohtaja Pekka Impiö Tutorhouse Oy:stä.

Kysynnän kasvaessa alalle on tullut viime vuosina lisää yrittäjiä ja tarjontaa. Pari vuotta sitten perustettu Uplus Tutoring on yksi esimerkki; Turussa 2013 aloittanut yritys on laajentunut valtakunnalliseksi.

– Eniten asiakkaita on pääkaupunkiseudulla, mutta kysyntää on muualtakin Suomesta, toteaa perustaja Joel Wulff.

Tampereella tammikuussa toimintansa aloittanut Skolars Finland on myös löytänyt asiakaskuntaa. Yritys tarjoaa muun muassa erilaisia opetuspaketteja sekä maksullista kielikerhotoimintaa.

– Meillä on tällä hetkellä jo 16 kerhoa, joissa on lähes sata lasta, kertoo toimitusjohtaja Ulla Vesa.

Koulujen vaikeudet satavat yrittäjien laariin?

Opetusviranomaiset ja Opetusalan ammattijärjestö OAJ eivät ole seuranneet viime vuosien kehitystä vain hyvällä, sillä huolena on oppilaiden koulutuksen tasa-arvoisuus. Tukiopetus on lakisääteistä, eikä kunnilla pitäisi olla oikeutta vähentää sen tarjontaa.

– Lähtökohta pitäisi aina olla, että ensin opintoihin haetaan tukea koulusta, ei maksullisesta opetuksesta. Mutta koska kunnilla on tiukkaa ja opettajien palkoista ei voida leikata, leikataan opetuksesta eli myös tukiopetuksesta, myöntää opetusneuvos Jussi Pihkala Opetus- ja kulttuuriministeriöstä.

Käytetäänhän lasten liikuntaharrastuksiin paljon rahaa, miksei saisi satsata koulunkäyntiin?

Ulla Vesa

Yrityksistä korostetaan, että vaikka julkisen opetuksen vaikeudet voivatkin lisätä yksityisen opetuksen kysyntää, taustalla on monia syitä. 

– Meiltä ostetaan eniten apua läksyjen tekemiseen, koska vanhemmilla ei ole aina aikaa auttaa kotitehtävissä, sanoo Joel Wulff Uplus Tutoringista.

Tutorhousen Pekka Impiö pitää yhtenä merkittävä syynä yleistä vauraustamista ja sen tuomaa mahdollisuutta hankkia palveluita.

– Siivouksen ostamista pidettiin aikanaan elitistisenä, nyt siivouspalveluita käyttävät monet. Sama on tapahtumassa yksityisopetukselle. Ja ainakin meiltä opetusta haetaan ennen kaikkea niille lapsille, jotka eivät edes olisi oikeutettuja saamaan kouluista lisäopetusta.

Nettiope tekee tuloaan

Yksityinen oppitunti maksaa muutamia kymmeniä euroja. Oppituntien määrästä riippuen, kuukaudessa hintaa voi kertyä satoja euroja. Skolars Finlandin toimitusjohtaja Ulla Vesa myöntää, että perheen taloudellisella asemalla voi olla merkitystä lapsen opiskeluun.

– Kyllähän kaikki näyttää yhä enemmän menevän siihen suuntaan, että rahalla saa. Toisaalta, käytetäänhän lasten liikuntaharrastuksiin paljon rahaa, miksei saisi satsata koulunkäyntiin?

Toistaiseksi nettiopettajan käyttö on varsin vähäistä mutta suosio kasvaa.

Pekka Impiö

Lähes aina ostaja on yksityinen taho, mutta joskus hankintoja tehdään myös julkiselta puolelta. 

– Meillä on ollut jonkin verran asiakkaita sosiaalitoimiston kautta, esimerkiksi perhekotien oppilaita on haluttu motivoida koulunkäyntiin yksityisopettajan avulla, kertoo Pekka Impiö.

Käytännössä opetus tapahtuu oppilaan kotona tai toisinpäin, mutta aina opettajan ei tarvitse ilmestyä fyysisesti paikalle. Online-opetuksessa opettaja neuvoo ja antaa tehtävät netissä, skype-yhteyden kautta.

– Tulokset ovat olleet yhtä hyviä kuin muussakin yksityisopetuksessa.  Toistaiseksi nettiopettajan käyttö on varsin vähäistä, mutta suosio kasvaa, sanoo Impiö.

Suosittelemme sinulle