Hyppää sisältöön

Sofi Oksasen uutuusromaanissa naisten unelmat aloittavat pahan kierteen

Hiukset ovat tärkeässä osassa Sofi Oksasen uudessa romaanissa. Tarina sai alkunsa Tähkäpää-sadusta. Oksasen uutuuskirjassa naisten asema on entistä enemmän esillä.

Sofi Oksanen Kuva: Toni Härkönen

Kerrottakoot nyt heti alkuun: Norma ei ole osa Sofi Oksasen Viro-kvartettia. Uusin teos liikkuu nyky-Suomen maaperällä, niinkin arkisessa paikassa kuin kampaamo.

Kuinka tässä nyt näin kävi?

– Kollegaani Kari Hotakaista lainatakseni, olen vaistonvarainen kirjailija. Niin tarinat yleensä syntyvät. Ryhdyin kirjoittamaan novellia, mutta siitä tulikin romaani.

Sofi Oksanen osaa herättää yleisön kiinnostuksen.Normanilmestymistä verhosi salaperäisyys, eikä kirjan sisällöstä tihkunut juuri tietoa etukäteen. Monet odottivat Oksasen Viro-sarjan saavan Normassa päätösosansa.

"Ryhdyin kirjoittamaan novellia, mutta siitä tulikin romaani."

Norman yhtenä teemana ovat hiukset, joka on ilmeisen läheinen aihepiiri Oksaselle.

– Ryhdyin kirjoittamaan eräänlaista modernia versiota Tähkäpää-sadusta, joka on muuten lempisatuni. Sitten huomasin kirjoittaneeni yli sata liuskaa ja tajusin ettei tästä mitään novellia enää saa, naurahtaa Oksanen.

Hiusbisneksessä liikkuvat suuret rahat

Naiset ovat aina olleet pääosassa Oksasen romaaneissa, mutta nyt naisasia on suorastaan pääteema.

Kuva: Like

– Olen aina miettinyt, että kampaamo olisi hyvä näyttämö tarinalle. Se on yhtä aikaa sekä julkinen että yksityinen paikka. Nyt kun hiuksista tuli yksi pääaiheista, pääsin kirjoittamaan kampaamosta.

Normassa käsitellään hiuslisäkkeiden ja pidennysten ympärillä pyörivää bisnestä, joka on yllättävän suurta. Oksanen tekee taustatyönsä huolella ja fiktion sekaan on upotettu yllättävää tietoa hiuskaupan oudoista sivujuonteista: hiusryöstöistä ja korruptiosta.

– Kysyntä on lähtenyt lapasesta, siksi hiusryöstöt ovat yleistyneet. Hiusmateriaalia etsitään ympäri maailmaa. Parasta ja myös kalleinta on ukrainalainen ja venäläinen hiuslaatu. Sitä etsitään, kertoo Oksanen.

"Tukka voi olla työväline"

Toinen Norman teemoista on kohdunvuokraus, johon liittyy hämäräbisneksiä.

– Perehdyin alan lainsäädäntöön ja huomasin miten löperöä säätely on monissa maissa. Väärinkäytöksiä ja julmaa bisnestä ilmeni paljon. Toivoisin, että sijaisäitiys olisi laillista Suomessa, jottei ihmisten tarvitsisi olla tekemisissä hämäräperäisten puljujen kanssa.

"Miespoliitikolla hiukset voi olla miten vain, mutta naisilla tukan on oltava hyvin."

Normassa naiset ovat sekä uhreja, mutta myös pahan kierteen alullepanijoita. Naiset voivat haluta lapsia tai pidempiä hiuksia ja samalla tietämättään käyttävät hyväksi naisia jossain kaukana muissa maissa.

– Tässä on tavallaan kyse unelmista. Toiset luopuvat hiuksistaan tai toimivat sijaissynnyttäjinä saadakseen omalle lapselleen koulutusta tai pesämunaa omaa yritystä varten. Toiset unelmoivat lapsesta ja mitä hiuksiin tulee, eivät ne ole pelkkää turhamaisuutta. Tukka voi olla työväline, ikään kuin lippu parempaan menestykseen. Esimerkiksi miespoliitikolla hiukset voi olla miten vain, mutta naisilla tukan on oltava hyvin, kuvailee Oksanen.

Oksanen mielletään yhteiskunnalliseksi kirjailijaksi ja hän mielellään myös puhuu yhteiskunnallisista aiheista.

– Asioihin perehtyessä yhteiskunnalliset asiat vain nousevat esiin. Yhteiskunnallisilla teemoilla voi ehkä itselleen perustella kirjoittamisen merkitystä. Koska kirjoittaminen on niin hauskaa, niin onhan se hyvä, että tarinassa on joku ulottuvuus muillekin. Se ei riitä, että minulla on hauskaa kirjoittaessa.

Kerronnassakin on trendejä

Viime vuosina monet tunnetut kirjailijat ovat kokeilleet dekkarimuotoa ja trilleriä. Maagisista sävyistä huolimatta myös Norma on kirjoitettu trillerimäisesti.

– Kyllähän narraatiossakin on trendejä. Itse en tosin tietoisesti ajattele lajityyppejä, vaan tarina ottaa sen muodon minkä ottaa. Mutta ehkä meille tulee alitajuinen tapa kertoa tarinoita. Nykyään tapa on tällainen. Mutta sitähän ei voi tietää mikä on trendi 50 vuoden päästä.

"Reissatessa kysyn itseltäni, onko tämä nyt mielekästä?"

Oksanen on maamme menestyneimpiä kirjailijoita, ja hänen kahta edellistä romaania on myyty myös maailmalle. Ahkera markkinoimistyö on kantanut hedelmää. Oksanen itse matkustaa paljon promotoimassa kirjojaan ja kirjoittamisaika on tiukassa.

– Reissatessa kysyn itseltäni, onko tämä nyt mielekästä? Halusin kirjailijaksi, jotta voisin kirjoittaa, onko tämä nyt sitä? Siksi on tärkeää, että on kirja työn alla. Silloin reissaaminen tuntuu aina mielekkäältä.

Parhaillaan Oksanen työstää librettoa Kaija Saariahon oopperaan, ja työllä alkaa kuulemma olla jo kiire. Viro-kvartetin odotettu päätösosa ei ole vielä työn alla, vaikka aihe on jo mielessä. Vielä ei ole kuitenkaan sen aika. Ensin on hoidettava Norman markkinointikiertue, joka kiertää Suomessa koko syksyn.

Suosittelemme sinulle