Hyppää sisältöön

Korruptiosta epäilty Tallinnan kaupunginjohtaja siirrettiin terveyssyistä kotiin

Edgar Savisaarta ja useita muita nimekkäitä virolaisia epäillään laajasta korruptiovyyhdistä.

Edgar Savisaar Kuva: Timur Nisametdinov / EPA
Risto Vuorinen

Viron keskustapuolueen puheenjohtajaa ja Tallinnan kaupunginjohtajaa Edgar Savisaarta sekä kuutta muuta virolaista epäillään laajamittaisesta korruptiosta. Epäiltyjen joukossa on muun muassa huomattavia rakennusalalla toimivia liikemiehiä sekä poliitikkoja, vahvistettiin iltapäivällä Tallinnassa pidetyssä lehdistötilaisuudessa.

Pidätettyinä ovat muun muassa Viron varakkaimpiin miehiin kuuluva liikemies Vello Kunman sekä rakennusliikkeen johtaja Aivar Tuulberg. Samoin kuulusteluja varten on pidätetty muun muassa entinen Kansanliitto-puolueen puheenjohtaja ja ministeri Villu Reiljan. Hänet tuomittiin viime vuonna syylliseksi lahjusten vastaanottamisesta vuosia kestäneessä niin sanotussa suuressa maanvaihtovyyhdissä.

Varoja keskustapuolueelle

Aamulla pidätetty kaupunginjohtaja Savisaar on päästetty terveydellisistä syistä kotiinsa Hundisilmälle kuulusteluja varten. Muut kuusi epäiltyä ovat pidätettyinä Tallinnassa samassa paikassa. Tämän päivän aikana on tehty eri yrityksissä tutkimuksia todisteiden hankkimiseksi. Esimerkiksi Savisaaren työhuone sekä hänen kotinsa tutkittiin aamulla. 

Edgar Savisaarta epäillään kaikkiaan neljästä rikoksesta - muun muassa jatkuvasta lahjusten vastaanottamisesta sekä niiden välittämisestä lähinnä johtamalleen keskustapuolueelle. Lahjontaa epäillään tapahtuneen muun muassa tonttien vaihtamisen yhteydessä saatujen korvausten muodossa.

Viron suojelupoliisin päällikkö Arnold Sinisalun mukaan on syytä epäillä, että lahjusten arvo ulottuu useisiin satoihintuhansiin euroihin. Rahaa on liikkunut käteisenä ja pankkisiirtoina.

Tutkittu toista vuotta

Korruptiovyyhdin tutkinta käynnistyi Suojelupoliisin mukaan jo yli vuosi sitten. Tutkinta oli välillä keskeytyksissä Edgar Savisaaren vaikean sairauden aikana. Tutkintaa johtaa Viron valtionsyyttäjä.

Sekä valtionsyyttäjä että Suojelupoliisi kiistävät arvelut, että nyt julkisuuteen tullut laaja korruptiotutkinta olisi yhteydessä jokin aika sitten Tallinnan Sataman johtajien sekä satamaa lähellä olevien henkilöiden pidätyksiin.

Viron pääministeri Taavi Rõivas kommentoi korruptioepäilyjä päivällä. Hänen mukaansa Viron maine on kokenut pahan kolauksen jo silloin, kun pääkaupungin johtajaa epäillään osallisuudesta korruptioon.

Suosittelemme sinulle