Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Pekingissä rahattomat sijoittajat osoittavat mieltään – kuusi miljardia euroa köyhempinä

Hän oli monimiljonääri, mutta nyt hän pukeutuu reikäiseen t-paitaan, mielenosoittaja tokaisee poliisille. Epäonniset kiinalaissijoittajat vaativat viranomaisia tutkimaan tapauksen, jossa sijoittajien miljardit on jäädytetty sijoitusyhtiön maksuvaikeuksien takia.

Sijoitushuijaus Kiinassa.
Kuva: Mika Mäkeläinen / Yle
Avaa Yle-sovelluksessa

Tiistaina aamuyhdeksän jälkeen Kiinan keskustelevision CCTV:n hulppean päämajan eteläportilla tungeksivat muutkin kuin sisään ahtautuvat työntekijät.

Mielenosoittajat vain seisovat, eivät huuda iskulauseita, eivät kanna plakaatteja eivätkä tuki liikennettä – eli eivät tee mitään, mikä voisi provosoida poliisin vastareaktioon.

Sen sijaan he vetoavat Kiinan johtoon. Muutama heiluttaa pieniä Kiinan punalippuja.

Paikalla on toista sataa ihmistä, jotka kertovat menettäneensä rahansa sijoittamalla ne Fanya-metallipörssin sijoitustuotteisiin.

Niistä piti saada yli 13 prosentin vuosituotto ja ne piti voida käteistää milloin hyvänsä. Kunnes kesällä kukaan ei enää saanut rahojaan ulos.

Television katsotaan auttaneen mainoksilla myyjää

Mies, joka ei kerro nimeään, sanoo menettäneensä 200 000 juania eli melkein 30 000 euroa. Ainakin 200 000 piensijoittajaa on menettänyt yhteensä noin kuusi miljardia euroa, kiinalaismedioissa arvioidaan.

– Tiedätkö, miksi olen vihainen? Koska olemme menettäneet rahamme. He (Kiinan keskustelevisio CCTV) auttoivat Fanyaa, tätä pahaa yhtiötä. Meidän rahamme huijattiin, mies valittaa Ylelle.

Talousohjelmaa lähettävä CCTV:n kakkoskanava on protestoijien mielestä mainostanut sijoitustuotteita omalla arvovallallaan, minkä takia monet kuvittelivat sijoituskohteen olevan riskitön. Sijoitusriskeistä mainittiin korkeintaan esitteiden alakulmassa pienellä präntillä.

Sijoitusyhtiötä syytetään pyramidihuijauksesta

Mielenosoittaja Peng Yuanin mielestä Fanya-yhtiön kohtalo raaka-ainemarkkinoiden myllerryksessä kielii pyramidihuijauksesta.

– Kolme kuukautta sen jälkeen, kun uusia asiakkaita ei enää tullut, he eivät enää pystyneet maksamaan korkoja tai palauttamaan pääomaa. Se todisti, että kyse oli pyramidihuijauksesta metallikaupassa, sijoituksen takia velkaantunut Peng väittää.

Mielenosoittajia Kiinan keskustelevision CCTV:n päämajan edustalla.
Mielenosoittajia Kiinan keskustelevision CCTV:n päämajan edustalla Pekingissä. Kuva: Mika Mäkeläinen / Yle

Kiinassa piensijoittajat pelaavat usein lainarahalla ja säästöjä on haalittu sukulaisia myöten. Epäonnistuneet sijoitukset ovat vaikea tilanne, ja monille käänne on merkinnyt paluuta köyhyyteen.

– Miksi niin moni yrittäjä on mennyt konkurssiin? Siksi, koska heille vakuutettiin, että rahat voi nostaa milloin tahansa. Panimme sinne kaikki rahamme ja nyt ne on jäädytetty. Nyt meillä hädin tuskin riittää rahaa elämiseen, Li Shuyun sanoo.

Vieressä seisoo Liu Yongjie, joka kertoo menettäneensä neljä miljoonaa juania eli noin 560 000 euroa, mikä on keskivertokiinalaisen silmissä huikea omaisuus. Hän sanoo silti uskovansa, että ympärillä on monia, jotka ovat köyhtyneet vielä enemmän.

–Olemme tavallisia ihmisiä, joiden täytyy käydä töissä, vaikka ostimmekin niitä sijoitustuotteita. Nyt meidän on pakko oppia, Liu sanoo ja viittaa tekemiinsä sijoitusvirheisiin.

Ympärillä seisoskelevat poliisit kuvaavat sekä mielenosoittajia että Ylen työskentelyä, mutta eivät ainakaan parin ensimmäisen tunnin aikana puutu mielenilmauksen kulkuun.

Pitkä marssi Yunnanista Pekingiin

Fanya-metallipörssi toimii Kunmingin kaupungissa, eteläisessä Yunnanin maakunnassa. Financial Times -lehden mukaan yhtiö on ostanut harvinaisia metalleja, joiden arvo on sittemmin pudonnut reippaasti.

Shanghaissa sattui elokuussa välikohtaus, jossa vihaiset sijoittajat jäljittivät Fanya-metallipörssin perustajan ja johtajan Shan Jiuliangin, sieppasivat tämän ja toimittivat poliisille. Poliisi kuitenkin vapautti Shanin, eikä yhtiön sijoitusomaisuuden jäädytystä alettu tutkia.

Sijoittajat ovat aiemmin osoittaneet mieltään Yunnanissa, mutta eivät ole saaneet viranomaisilta vastakaikua. Päinvastoin, he kertovat poliisin kohdelleen kaltoin mielenosoittajia.

Siksi kaukaa Yunnanin maakunnasta ja muualta Etelä-Kiinasta saapuneet sijoittajat ovat nyt matkustaneet pääkaupunkiin Pekingiin, osoittamaan mieltä päättäjien silmien edessä.

”Satoja otettiin kiinni”

Maanantaina, päivää ennen kuin mielenosoittajat kokoontuivat CCTV:n edustalle, saman sijoitustuotteen uhrit osoittivat mieltään Kiinan valtion finanssivalvonnan rakennuksen edessä Pekingissä.

Sijoitushuijaus Kiinassa.
Kuva: Mika Mäkeläinen / Yle

Mielenosoittajien mukaan poliisi saartoi alueen ja otti kiinni satoja mielenosoittajia ennen kuin paikalle ehti yhtäkään median edustajaa.

– Näin kolme poliisin ajoneuvoa viemässä mielenosoittajia pois. Minulle kerrottiin, että kaksi ajoneuvoa täynnä mielenosoittajia oli jo lähtenyt paikalta, 40–50 ihmistä kussakin, kertoi eräs mielenosoittaja Ylelle.

Mielenosoitukset Pekingin keskustassa ovat harvinaisia ja poliisi pyrkii yleensä lopettamaan ne alkuunsa. Välikohtausta ei pysty varmistamaan muista lähteistä, koska Kiinan viestimissä ja sosiaalisessa mediassa ei kerrota mielenilmauksista, joita pidetään hallinnon kannalta kiusallisina.

Ylen tullessa paikalle kadunkulmassa finanssivalvonnan rakennuksen lähellä oli enää parikymmentä ihmistä, jotka kertoivat olleensa muualla poliisin väliintulon aikana. Mielenosoittajien ympärillä ei enää näkynyt virkapukuisia poliiseja. Sen sijaan siviilivaatteisiin pukeutunut mies videoi Ylen toimintaa lähietäisyydeltä.

Mielenosoittajat olivat jättäneet Pekingissä viranomaisille tutkintapyynnön sijoitusskandaalista ja siitä, että paikalliset viranomaiset eivät ole selvittäneet Fanya-metallipörssiä koskevia sijoituskiistoja.

Yle ei tavoittanut Fanya-metallipörssistä ketään kommentoimaan yhtiön asioita.

Mika Mäkeläinen

Peking

Suosittelemme sinulle