Hyppää sisältöön

Ministeri Orpo äänestämättä jättämisestä: "Me olimme hyvässä leirissä mukana"

EU:n sisäministerien kokous joutui äänestämään turvapaikanhakijoiden siirtojärjestelystä. Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) kertoo, miksi Suomi pidättäytyi äänestämästä.

Sisäministeri Petteri Orpo (kok.). Kuva: Yle

EU:n sisäministerien kokouksessa päätettiin tänään 120 000 turvapaikanhakijan sijoittamisesta jäsenmaihin kahden vuoden aikana. Suomi jätti ainoana maana äänestämättä.

– Suomen osalta tilanne oli hieman haastava, sisäministeri Petteri Orpo kertoi kokouksen jälkeen.

– Ensin pöydällä oli puheenjohtajamaan esitys, joka pohjautui siihen, että olisi tehty konsensuspäätös ja kaikki maat olisivat sitoutuneet jakoon. Se olisi ollut meille erinomainen esitys.

Esitys ei kuitenkaan saanut kaikkien jäsenmaiden tukea, ja siitä päätettiin äänestää. Tässä vaiheessa Orpo tarttui puhelimeensa.

– Meillä on hallitusohjelmassa selvä linjaus siitä, että sisäisten siirtojen pitää perustua vapaaehtoisuuteen. Konsultoituani pääministeriä ja hallituskumppaneita Suomi pidättäytyi äänestyksestä, mutta samassa yhteydessä kerroin selkeästi, että Suomi kuitenkin osallistuu tällä omalla osuudellaan vapaaehtoisesti tähän yhteiseen jakoon, Orpo selittää tilannetta.

Lopulta Tšekin tasavalta, Slovakia, Romania ja Unkari äänestivät suunnitelmaa vastaan, Suomi tyhjää ja muut 20 jäsenmaata puolesta.

Suomen valitsema linja eroaa vanhoista jäsenmaista, mutta Orpo ei usko että Suomen maine sai kokouksessa kolhuja.

– Me olemme alusta lähtien kertoneet käytävillä ja keskusteluissa, että Suomen hallitus on yksimielisesti valmis ottamaan osaa taakanjakoon. Loppujen lopuksi me olimme ihan hyvässä leirissä päätöksenteossa mukana.

Suosittelemme sinulle