Hyppää sisältöön

Oikeus päätti: Happy Birthday to you -laulu julkista omaisuutta – Miljoonien dollarien tekijänoikeuskorvaukset peritty aiheetta

Tekijänoikeuskorvauksia kappaleen kaupallisesta käytöstä on kerännyt Warner/Chappell-yhtiö, joka luuli hankkineensa oikeudet vuonna 1988 solmimallaan yhtiökaupalla. Tuomarin mukaan ei kuitenkaan ole todisteita siitä, että Warnerin ostama yhtiö olisi saanut oikeudet laillisesti.

Lapsi puhaltamassa syntymäpäiväkakun jynttilöitä.
Kuva: Mika Kanerva
Katriina Töyrylä

Maailman suosituimpiin lauluihin kuuluvan Happy Birthday to You eli Paljon onnea vaan -kappaleen tekijänoikeudet eivät kuulu yhtiöille, jotka ovat keränneet siitä tekijänoikeuskorvauksia vuosikymmenien ajan, katsoo Yhdysvaltain liittovaltion tuomioistuin.

Päätös on takaisku Warner/Chappell-yhtiölle, joka on perinyt kappaleen kaupallisesta käytöstä miljoonien dollarien tekijänoikeuskorvaukset.

Alun perin tekijänoikeuksien haltijaksi ilmoittautui vuonna 1935 Clayton F. Summy -yhtiö, jonka oikeudet siirtyivät vuonna 1988 solmitulla kaupalla Warner/Chappellille.

Tuomari George H. Kingin mukaan ei ole kuitenkaan todisteita siitä, että Clayton F. Summy Co. olisi laillisesti hankkinut syntymäpäiväsanoituksen tekijänoikeudet. Siten niitä ei ole myöskään Warnerilla.

Oikeuden päätös tekee kappaleesta julkista omaisuutta, jos päätöstä ei muuteta muissa oikeusasteissa.

Itse sävellys, joka on peräisin lastenlaulusta Good Morning to All, on jo pitkään ollut julkista omaisuutta.

Dokumentaristit kanteen takana

Tekijänoikeuskiistan vei oikeuteen yhtiö, joka on tekemässä syntymäpäivälaulusta dokumenttia.

Dokumentaristi Jennifer Nelsonin mukaan hän olisi joutunut maksamaan 1 500 euron korvaukset laulun käytöstä sen historiasta kertovassa dokumentissa.

– Happy Birthday on lopultakin vapaa 80 vuoden jälkeen, sanoo kantajien asianajaja Randall Newman.

Warner/Chappell ilmoittaa nyt tutustuvansa oikeuden 43-sivuiseen päätökseen ja miettivänsä vaihtoehtojaan.

Kanteessa vaaditaan myös korvauksia niille tuhansille ihmisille ja yhteisöille, joilta Warner on perinyt tekijänoikeuskorvauksia vuosien ajan. Kantajien asianajajien mukaan kysymys korvauksista ratkaistaan myöhemmin.

Joidenkin arvioiden mukaan Warner on perinyt laulun kaupallisesta käytöstä vuosittain noin kaksi miljoonaa dollaria, The Los Angeles Times (siirryt toiseen palveluun) -lehti kertoo.

Suosikkilaulun äiti Good Morning to All

Good Morning to All -kappaleen kirjoittivat siskokset Mildred ja Patty Hill 1890-luvulla.

He antoivat tekijänoikeudet Clayton F. Summylle siinä yhteydessä, kun yhtiö julkaisi heidän lastenlaulukirjansa.

Tuomarin mukaan Happy Birthday -sanoituksen tekijänoikeuskysymys on kuitenkin epäselvempi, eikä ole selvää kirjoittivatko Hillin siskokset syntymäpäiväsanoituksenkin. Varhaisimmat painetut viittaukset siihen ovat 1900-luvun alusta.

Tuomari myös toteaa, ettei ole todisteita siitä, Summy olisi saanut laillisesti haltuunsa syntymäpäiväsanoituksen tekijänoikeudet, kuka sanoituksen tekikin.

The Los Angeles Timesin haastattelema George Washingtonin yliopiston oikeustieteen professori Robert Brauneis sanoo The Los Angeles Timesille, ettei oikeuden päätös yksiselitteisesti tee Happy Birthday To Yousta julkista omaisuutta. Avoimena on kysymys, kuka voisi mahdollisesti omistaa sanoituksen tekijänoikeudet, jos ne eivät kuuluneet Hillin siskoksille.

Ilman oikeuden tuoretta päätöstä Happy Birthday To Yousta olisi tullut Yhdysvalloissa julkista omaisuutta vuonna 2030 ja EU:ssa vuonna 2017, brittilehti The Guardian (siirryt toiseen palveluun) kertoo.

Paljon onnea vaan -kappaleen suomenkielisen sanoituksen on tehnyt Sauvo Puhtila.

Suosittelemme sinulle