Hyppää sisältöön

Apulanta-elokuvaa tekee joukko ensikertalaisia – "havaittavissa pientä alkukauhistusta"

Parhaillaan Heinolassa kuvattavan Apulanta-elokuvan tekemiseen osallistuu toistakymmentä ensimmäisen vuoden viestintä-alan opiskelijaa. Opettajan mukaan kuvaukset ovat sekä haaste opiskelijoille että tuotantoyhtiölle. Elokuvassa avustaa yhteensä peräti 600 heinolalaista.

Apulanta
Kuva: Tanja Perkkiö / Yle
Hanna Lumme

Apulanta-yhtyeen alkuajoista kertovan Teit meistä kauniin -elokuvan kuvauksiin ottaa osaa toistakymmentä viestintäalan opiskelijaa. Koulutuskeskus Salpauksen media-assistenttiopiskelijoille kuvaukset ovat jännittävä paikka.

Opiskelijat ovat ehtineet opiskella alaa vasta muutamia kuukausia, joten monet kuvauksissa vastaan tulevat asiat ovat heille uusia.

– Ensimmäisen vuoden opiskelijoille tämä on suuri haaste. Tuotantoyhtiölle on iso riski ottaa mukaan näin kokemattomia. Virheisiin ei ole varaa, sanoo opettaja Ville Grönroos.

Seitsemän oppilasta suorittaa kuvauksissa työssäoppimisjaksoaan osana tuotantoryhmää. Lisäksi kymmenkunta opiskelijaa toimii avustajina.

Käytännössä opiskelijat toimivat muun muassa ääni-, video- ja tuotantoassistentteina sekä valoharjoittelijoina. He kuvaavat myös making of -videon ja rakentavat tapahtumapaikkoja kuten 1990-luvun diskon.

Grönroosin mukaan opiskelijat ovat olleet leffakuvauksista innoissaan, mutta jännittyneitä.

– Havaittavissa on pientä alkukauhistusta siitä, miten nopeasti homma etenee. Henkisesti tämä on heille iso matka. Opiskelijat hyppäävät tavallaan liikkuvaan autoon.

Viiden viikon rutistus

Salpauksen Heinolan yksikössä media-assistentiksi opiskelee tällä hetkellä yhteensä noin 30 ihmistä.

Virheisiin ei ole varaa.

Ville Grönroos

Yleensä opiskelijat suorittavat harjoittelunsa pienissä tuotantoyhtiöissä ja tekevät video- tai mainostuotantoa. Pieni osa lähtee elokuvatuotantoihin Päijät-Hämeen ulkopuolelle.

– Tällä kertaa meitä ja opiskelijoita kysyttiin mukaan, joten halusimme osallistua isosti, opettaja Grönroos sanoo.

Hän huomauttaa, että viisi viikkoa kestävät kuvaukset ovat tiukka rutistus.

– Elokuva on liikkuvan kuvan kuningaslaji, joten kuvaukset vaativat opiskelijoilta sitoutumista, ahkeruutta ja päämäärätietoisuutta. Projekti opettaa myös tuotantokulttuuria ja ryhmätyötaitoja, sillä työpäivät ovat pitkiä ja kiireisiä ja olosuhteet välillä vaativia.

Teit meistä kauniin-elokuvan kuvaukset jatkuvat lokakuun 24. päivään asti. Elokuvan ensi-ilta on syyskuussa 2016.

Apulanta-elokuvan tekoa Heinolassa.
Elokuvan kuvaukset käynnissä Heinolassa. Etualalla ohjaaja Tuukka Temonen, taustalla Salpauksen opiskelijoita. Kuva: Luis Gomes

Suosittelemme sinulle