Puukuokan rakennuttaja on Lakea Oy ja sen on suunnitellut seinäjokelainen arkkitehtitoimisto OOPEAA Office for Peripheral Architecture. Talo valmistui vuonna 2014 Anssi Lassilan suunnitteleman Kuokkalan kirkon viereen. Puukuokka on ensimmäinen alueen kolmen puukerrostalon ryhmästä.
Puukuokassa yhdistyvät asiat, joita arvostan sekä arkkitehtuurissa että elämässä.
Kaija Saariaho
Kaija Saariaho kuvailee Puukuokkaa uskaliaaksi ja kunnianhimoiseksi työksi, johon sisältyvät uusi rakennusteknologia, ihmisläheisyys sekä pyrkimys ekologisiin ratkaisuihin ja ihmisen elämänlaadun parantamiseen.
– Puukuokassa yhdistyvät asiat, joita arvostan sekä arkkitehtuurissa että elämässä. Vierailu talon asukkaan kodissa, sen viihtyvyys ja akustiikan ylivoimaisuus vakuuttivat minut, perustelee Saariaho.
Kaikki aistit mukana valinnassa
Valintakriteerinä Saariaho käytti muun muassa kaikilla aisteilla kokemista.
– Avaran porraskäytävän suurista ikkunoista avautuu metsämaisema eri suuntiin. Puukuokka oli rakennus, jossa kaikilla aisteillani parhaiten viihdyin.
Samoilla kriteereillä Ritva Kuula muutti miehensä kanssa Puukuokkaan huhtikuussa.
Puumateriaali ja ilmanlaatu ovat tosi ihania.
Ritva Kuula
– Se on puusta tehty ja uutta tuotantoa, se vaikutti varmaan raatiinkin ja ainakin minuun se vaikutti jo aikaisemmin, kertoo Kuula.
Pariskunta asui Jyväsjärven takana Äijälän asuntomessualueen vieressä uudessa talossa, kun Ritva pelkästä uteliaisuudesta piipahti katsomaan minkälainen uusi puukerrostalo on.
– Ihastuin heti ikihyväksi ja kun sattui, että seitsemännessä kerroksessa oli vapaa asunto niin päätin tulla heti. Maisemat on tosi-ihanat ja laaja näkymä, kun ikkunoita on paljon Jyväsjärven suuntaan, iloitsee Kuula.
– Muutettiin vähän lähemmäksi kaupunkia, asuin ennen Äijälänrantaa Ainolanrannassa Kuokkalassa ja siitä oli kävelymatka kaupunkiin. Tästä on myöskin kävelymatka kaupunkiin. Puumateriaali ja ilmanlaatu ovat tosi ihania, ihan erilaisia kuin betonikerrostalossa, listaa Ritva Kuula Puukuokan plussia.
Äänieristystä korjattiin
Talon valmistuttua asukkaat havaitsivat, että ulkopuolinen liikenteen melu ei kantaudu sisälle lainkaan, mutta naapureiden askeltöminät kuuluivat liian hyvin. Ongelmaan reagoitiin heti ja äänieristys on Ritva Kuulan mukaan nyt saatu kuntoon.
Kodikkuus ja kokemuksellisuus yhdistyvät kiinnostavalla tavalla.
Anssi Lassila
Puukuokan elementtimäiset rakenteet koostuvat massiivipuusta ja puisista clt-levyistä. Kadulle päin talon ulkokuori on voimakkaan tumma. Pihan puoli rakennuksesta on käsittelemätöntä vaaleaa kuusta, joka ajanoloon tummuu honkamaiseksi. Rakennus muodostuu kolmesta vyöhykkeestä, joiden väliin jää kahden kerrosta korkea poikkeuksellisen avara ja valoisa aula ja porrashuone.
Arkkitehti Anssi Lassilan mukaan Puukuokan suunnittelussa oli tavoitteena luoda tunnistettava muotokieli ison mittakaavan puurakentamiselle.
– Pyrkimyksenä on ollut löytää kestävä ja laadukas ratkaisu kohtuuhintaiseen asumiseen, jossa kodikkuus ja kokemuksellisuus yhdistyvät kiinnostavalla tavalla.
Arkkitehtuurin Finlandia –palkintoa tavoitteli viisi esiraadin valitsemaa kohdetta. Puukuokan lisäksi kisassa olivat mukana kulttuurikeskus Kangasala-talo, Merenkulkijarannan asuinkerrostalot Helsingissä, OP-ryhmän toimitilat Helsingissä ja Opinmäen koulu Espoossa.
Ensimmäisen Arkkitehtuuri-Finlandian sai vuonna 2014 professori Rainer Mahlamäki Varsovaan suunnittelemastaan Puolan juutalaisten historiallisesta museosta.
Lue myös Yle Kulttuurin artikkeli aiheesta.