Hyppää sisältöön

Roundup ja muut glyfosaattia sisältävät rikkakasvimyrkyt saivat jatkoaikaa EU:lta

Kiistelty rikkakasvimyrkky on saanut jatkoaikaa Euroopan unionin alueella. Kasvinsuojelussa yleisesti käytetyn glyfosaatin hyväksymisaikaa on jatkettu 30.6.2016 asti. Asiasta päätettiin EU:n pysyvän komitean kasvinsuojeluainejaoston kokouksessa Brysselissä tällä viikolla. Muun muassa Roundup -torjunta-aineen käyttö olisi muuten loppunut vuodenvaihteessa.

Glyfosaatti
Kuva: Timo Leponiemi / Yle
Markku Sandell

Glyfosaatin on epäilty aiheuttavan syöpää ja siksi sen käyttöä on haluttu rajoittaa. Maailman terveysjärjestön WHO:n alainen Kansainvälinen syöväntutkimuslaitos IARC julkaisi elokuussa raportin, jossa se esittää yleisesti käytössä olevan kasvinsuojelutehoaineen glyfosaatin luokittelemista todennäköisesti ihmiselle syöpävaaralliseksi.

– Antamassaan päätöksessä komissio on joutunut myöntämään aikalisää glyfosaatin lisäksi myös usealle muulle tehoaineelle. Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että komissiolla on päätettävänään satoja tehoaineita ja resurssit päätösten valmistelemiseksi ovat rajatut. Glyfosaatin saaman julkisuuden vuoksi komissio joutuu erityisesti paneutumaan asiaan, jotta erilaiset väittämät siitä saadaan läpinäkyvästi ja perusteellisesti käsiteltyä EU-tasolla, Tukesin kemikaalituotevalvontayksikön johtaja Kaija Kallio-Mannila sanoo laitoksen tiedotteessa.

suihkupullo
Kuva: Yle

Nyt EFSA:n eli Euroopan elintarviketurvallisuusviraston asiantuntijat käsittelevät ensi viikollla lausuntoaan komissiolle, joka lopulta päättää torjunta-aineiden käytöstä.

Jatkoaikaa perusteltiin sillä, että EU:n jäsenmaat ehtivät tutustua glyfosaatin ja muiden tehoaineiden vaikutuksista tehtyihin lausuntoihin.

TUKESin Kaija Kallio-Manniln mukaan Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen asiantuntijakokous käsittelee syöpävaarallisuutta ensi viikolla. Jäsenmaiden kommentoinnin jälkeen komissio alkaa käsitellä glyfosaatin ja muiden torjunta-aineiden käyttöä.

Torjunta-ainepäätöstä seurataan tarkasti, sillä sen vaikutukset ulottuvat laajasti maanviljelyyn.

Lue myös Tukesin tiedote (siirryt toiseen palveluun) asiasta.

Suosittelemme sinulle