Hyppää sisältöön

Tom of Finland -taiteilija Touko Laaksonen ei saa patsasta Helsingin keskustaan

Tom of Finland eli taiteilija Touko Laaksonen jää patsaatta Helsingin keskustassa. Perussuomalaisen valtuutettu esitti veistosta tulevan keskustakirjaston eteen Sananvapauden aukiolle. Helsingin kaupunginvaltuuston valtaenemmistö hylkäsi asian keskiviikkona äänestämällä tyhjää.

Tom of Finland näyttelykuvia Tampereelta
Taiteilija Touko Laaksosen töitä on nähty Finlaysonin lakanoissa, postimerkeissä ja taidenäyttelyissä. Kuva: Marjut Suomi / Yle
Outi Pukkila

Helsingin kaupunginvaltuusto kävi keskiviikkoiltana kiivaan keskustelun taiteilija Touko Laaksoselle ehdotetusta patsaasta. Aloitteen takana oli perussuomalaisten valtuutettu Nuutti Hyttinen, joka halusi veistoksen Sananvapauden aukiolle uuden keskustakirjaston eteen. Touko Laaksonen eli Tom of Finland tunnetaan homoeroottisesta kuvataiteestaan ja sarjakuvistaan.

Keskustelu ryöpsähti liikkeelle kun Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki kapusi puhujapönttöön. Hän ilmoitti vetävänsä tukensa pois hankkeelta ja hiljensi valtuutettujen puheensorinan sanomalla, että aloitteessa on ajettava oikeasti sitä, mitä siinä sanotaan eikä sillä saa olla muita tavoitteita.

– Olen erittäin hämmästynyt siitä, mitä tämän aloitteen taustalla on. Hyttinen on facebookissa kertonut, että patsaan avulla karkotetaan muslimit hengailemasta Helsingin keskustassa. Jos olisin tiennyt tämän, en olisi missään tapauksessa allekirjoittanut aloitetta, todisti Arhinmäki.

Hän kertoi tulleensa petetyksi ja vaati valtuustoon rehellisyyttä. Arhinmäen puhe keräsi valtuustossa poikkeuksellisesti aplodit.

Veistos julistaisi maallisuutta

Aloitteentekijä Nuutti Hyttinen (ps.) korosti, ettei muslimien karkotus ole ollut hänen ensisijainen tavoitteensa. Hän haluaisi patsaan Sananvapauden aukiolle muistuttamaan, että Suomi on maallinen yhteiskunta.

– Arhinmäki ei kerro koko totuutta eikä kuvaa koko facebookin keskusteluketjua, huomautti Hyttinen.

Osku Pajamäki (sdp.) sanoi, ettei aloitteen taustoja tarvitse turhaan miettiä. Hänestä Touko Laaksosen elämäntyö ansaitsee tunnustusta.

Perussuomalaiset hajallaan

Seppo Kanerva (ps.) ei huolisi Touko Laaksosta kunnioittavaa patsasta Helsingin paraatipaikalle tulevan keskustakirjaston eteen.

– Pistetään se Karhupuistoon, hän heitti.

Toinen perussuomalainen, Nina Huru (ps.) oli eri linjoilla ja halusi Laaksosen työtä kunnioitettavan.

– Touko Laaksonen eli Tom of Finland oli Turun kulttuuripääkaupunkivuoden vetovoimana muutama vuosi sitten. Miksei Helsinginkin? Sen lisäksi, että kunnioitettaisiin Laaksosta, saisi myös sarjakuvataide arvostusta, tuumasi Huru.

Poliitikkojen näpit irti taiteesta

Useampikin valtuutettu korosti, ettei taiteen sisällöstä päättäminen kuulu poliitikoille. Sitä varten kaupungilla on oma taiteentuntijajoukkonsa.

– Luojan kiitos meillä on kaupungin taidemuseo, joka päättää taideasioista ja luoja varjelkoon meitä poliitikkojen hyväksymästä taiteesta, huokaisi Kaarin Taipale (sdp.).

Tuomas Rantanen (vihr.) muistutti, että keskustakirjaston eteen olisi hyvä saada taidetta, mutta mieluummin kilpailun kautta.

– Lahjoitusvaroin tuotetut teokset voivat olla taiteellisilta arvoiltaan moninaisia, epäili Rantanen.

Valtuusto päätti 58 tyhjän äänen voimalla, ettei Hyttisen aloite sijoittaa Touko Laaksosen elämäntyölle omistettu ja lahjoitusvaroin toteutettava julkinen taideteos Sananvapauden aukiolle toteudu.

Suosittelemme sinulle