Hyppää sisältöön

Minimipalkka Yhdysvalloissa on varma tie köyhyyteen

Yhdysvalloissa minimipalkka on nimensä mukainen: 7 dollaria ja 25 senttiä eli noin 6,50 euroa tunnilta. Minimipalkkaa maksetaan muun muassa ravintolatyöntekijöille ja vartijoille. Useat suurkaupungit ovat päättäneet nostaa palkan alarajaa.

New Yorkissa osoitettiin mieltä minimipalkan nostamisen puolesta kesäkussa 2015. Kuva: Justin Lnae / EPA

Seitsemän dollarin ja 25 sentin tuntipalkalla varmistaa pysyvänsä Yhdysvalloissa köyhyysrajan alapuolella. Sillä yltää noin 20 000 dollarin vuosiansioon.

Tässä tasossa on pysytty jo kuusi vuotta. Useilla aloilla minimipalkka on sisääntuloansio, kun työkokemusta ei ole.

Monet osavaltiot maksavat dollarin tai kaksi enemmän, mutta joukossa on niitä, jotka pitäytyvät liittovaltion asettamaan tasoon.

–  Washingtonissa asunnon keskimääräinen vuokra on 3 000 dollaria kuussa. Sen maksamiseen ei riitä edes yksi minimipalkka, laskee työntekijöiden oikeuksia ajavan Working Families -järjestön johtaja Delvone Michael.

Washingtonissa puuhataan äänestystä

Washingtonissa minimipalkka on yli kolme dollaria lakisääteistä korkeampi, 10,50 dollaria tunnilta. Tähän valmistellaan korotusta.

– Washingtonissa kerätään nimilistaa, jotta ensi kesänä voimme äänestää minimipalkan korotuksesta asteittain 15 dollariin tunnilta vuoteen 2020, kertoo Delvone Michael.

Äänestyksen järjestämiseen tarvitaan 24 000 äänestyskelpoisen allekirjoitus. Ammattiliitoissa ja järjestöissä uskotaan, että riittävä määrä kannattajia löytyy määräaikaan mennessä.

Suurkaupungit nostavat minimipalkkaa

Runsaan vuoden aikana useat rannikkoseutujen suurkaupungit, Seattle, Los Angeles ja San Francisco ovat päättäneet nostaa asteittain alimman tuntipalkan 15 dollariin. Yleensä takarajana on vuosi 2020. Päätös koskee sekä yksityisiä että julkisen puolen töitä. 

Palkankorotusvaatimukset Yhdysvalloissa alkoivat pari vuotta sitten pikaruokaketjujen työntekijöiden protesteina. Protestien takia McDonalds on suostunut nostamaan osaa palkoistaan, samoin kauppaketju Walmart.

New Yorkin kaupungissa alimman palkan yleiskorotus on aloitettu pikaruokaketjujen työntekijöiden palkoista. Kuvernööri Andrew Cuomo kannattaa korotuksen laajentamista kaikkiin tehtäviin kaupungin alueella. 

Yhdysvalloissa 15 prosenttia kansasta, 46 miljoonaa ihmistä, elää köyhyysrajan alapuolella.

Working Families -järjestössä lasketaan, että jos minimipalkkaa olisi nostettu inflaation mukaisesti, se olisi jo yli 17 dollaria tunnilta.

Korjaus 23:10: Andrew Cuomo on New Yorkin kuvernööri, ei pormestari, kuten jutussa aiemmin kerrottiin.

Suosittelemme sinulle