Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Montako mummoa sinulla on?

Venäjällä keskustelu eläkeiän nostamisesta käy kuumana. Kirjeenvaihtaja Kerstin Kronvall kertoo, miksi mummot rasittavat valtion budjettia.

Privet! Kerstin Kronvall
Kuva: Yle
Kerstin Kronvall
Avaa Yle-sovelluksessa

Joitakin vuosia sitten istuin iltaa kulttuurialan porukassa ja kuulin syrjäkorvalla ihmeellisen kysymyksen.

– Montako mummoa sinulla on?

**Voiko niitä olla enemmän **kuin kaksi, ehdin ajatella, ennen kuin tajusin, ettei keskustelua käyty sukulaisista vaan työntekijöistä.

Puhujat olivat kumpikin museoalan johtajia ja he kertoivat toisilleen rahoitusvaikeuksista ja kuluista. Ja mummot olivat merkittävä osa kuluja.

Kaikissa venäläisissä kulttuurilaitoksissa heitä näkee. Ikiaikaisia mummoja, jotka työskentelevät naulakossa, vessoissa, kahviloissa. Heitä näkee myös siivoojina ja valvojina.

Mummojen palkat ovat hyvin pienet, mutta koska heitä on paljon, kokonaiskustannukset voivat olla merkittävät. Eikä mummoja oikein voi potkia poiskaan.

– Miten he sitten pärjäisivät, kun eläkkeetkin ovat niin surkeat, totesivat museojohtajat huolestuneen näköisinä.

Tämä keskustelu tuli mieleeni, kun olen viime päivinä seurannut keskustelua Venäjän duumassa siitä, pitäisikö eläkeikää nostaa. Maan valtionvarainministeri on vaatinut tätä, kun puolestaan äänekäs osa parlamentin jäsenistä ei ollenkaan hyväksy sellaista ajatusta.

Keskimäärin naisten eläkeikä Venäjällä on 55 vuotta, miesten 60. On pieniä vaihteluja eri aloilla.

**Eräs argumentti keskustelussa **on ollut, että tulee kalliiksi valtiolle, jos eläkeikä nousee. Hetkinen, mitä logiikkaa tämä on, tällähän piti säästää valtion menoissa?

No, juttu on niin, ettei juuri kukaan pysty elämään eläkkeen varassa. Siksi on tavallista, ettei eläkeikään tullut suinkaan jää pois töistä, vaan jatkaa työntekoa ja saa pienen lisän elantoonsa eläkkeestä.

Nyt ne, jotka vastustavat eläkeiän korottamista epäilevät, että iäkkäät palkansaajat alkavat vaatia korkeampaa palkkaa, jos eivät saakaan eläkettä. Koska juuri valtion hommissa on paljon pienipalkkaisia, tämän arvioidaan siksi tulevan kalliiksi valtiolle.

Ja montako mummoa niillä keskustelijoilla oli? Toisella noin kuusikymmentä, toisella vain kolmisenkymmentä.

Vaarit eivät muuten ole kovin tärkeä osa tätä yhtälöä. Miehet elävät Venäjällä kovin paljon lyhemmän elämän kuin naiset ja sairastavat enemmän.

Suosittelemme sinulle