Hyppää sisältöön

"Kohdunvuokraus on raakaa bisnestä"

Raskaana olevia tyttöjä kahlehditaan sänkyihin, ja naisten hiuksia ryöstetään kaduilla. Näistä Sofi Oksanen kirjoittaa romaanissaan, mutta valitettavasti ne eivät ole keksittyä vaan kovaa todellisuutta.

Sofi Oksanen
Syksyn näyttävin kirjanjulkistus on tietenkin Sofi Oksasen uutuus. Monen odottama romaani on nimeltään Norma. Minkälaisesta naisesta kirja kertoo, siitä keskusteltiin, kun Sofi Oksanen kävi Nadjan ja Sepon vieraana Aamun kirjassa.

– Sijaissynnytyksestä on tullut isoa liiketoimintaa. Joissakin maissa on suorastaan tuotantolaitoksia, ja esimerkiksi Thaimaassa on ratsattu niitä. Nigeriassa on jopa vauvafarmeja, sanoo Oksanen. Hänen mielestään tarvitaan enemmän lainsäätäjien kansainvälistä yhteistyötä.

Sofi Oksasen kirja Norma kertoo kantaaottavasti myös hiuskaupasta, joka on räjähtänyt huikeasti tuottavaksi kaupankäynniksi. Tämä on vetänyt mukaan rikollisia, ja alalle on syntynyt mustat markkinat. Tämän vuoksi Oksanen käyttää sanaa riisto.

– Valitettavasti suuri osa naisista ei tiedä mistä hiukset pidennyksiin tulevat. Venezuelassa on rikollisjärjestöjä, jotka varastavat naisten hiuksia, kertoo Oksanen. Hiuskauppa on Oksasen mukaan nykyään eettisesti erittäin ongelmallista.

Sofi Oksaselta odotettiin Viro-sarjaan neljättä osaa. Sen sijaan syntyikin nykyaikaan sijoittuva romaani erikoisesta Normasta, jonka hiukset kasvavat metrin vuorokaudessa.

Neljän sukupolven naisen kautta Oksanen kertoo kuinka miehet ovat käyttäneet naisia hiusten myynnin ja kohdunvuokrauksen kautta tuotantoalustoina, ja hyödyntäneen kaiken mahdollisen.

Kirjan alussa Norman äiti on kuollut epäselvissä oloissa, ja hän alkaa selvittää äitinsä kuolemaa. Tästä syntyy tarinaan rikosromaanin piirteitä.

Sofi Oksasen uusimman romaanin lukeminen herättää ristiriitaisia tunteita. Se on yllättävä hyppäys pois tutuksi tulleesta historiallisesta kerronnasta. Oksanen tavoittelee mystiikkaa ja maagista realismia, mutta parhaimmillaan kirja on kuvatessaan raakaa todellisuutta. Aiemmasta tuotannosta tuttu jopa runollisen kaunis kieli on vaihtunut tässä kirjassa yllättävän riisutuksi.

Suosittelemme sinulle