Hyppää sisältöön

Järjestöt: Ilmastokriisin hoitaminen vaatii syvällisiä muutoksia yhteiskunnassa

Poikkeuksellisen suuri joukko suomalaisia järjestöjä on laatinut yhteisen ilmastojulistuksen. Radikaalia muutosta yhteiskunnalliseen ajatteluun vaatii 16 eri alojen järjestöä. Arkkipiispa Kari Mäkinen on allekirjoittanut julistuksen.

Ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen vastaanotti järjestöjen ilmastojulistuksen. Kuva: Heidi Moisio / Suomen luonnonsuojeluliitto
Jaana Kanninen

Järjestöt jättivät julistuksensa (siirryt toiseen palveluun) torstaina ympäristöministeri Kimmo Tiilikaiselle (kesk.). Mukana on ympäristö- ja kehitysjärjestöjä, palkansaajajärjestöjä, lääkäreitä sekä saamelaiskäräjät.

Julistuksen viesti on, että ilmastonmuutoksen hillitseminen vaatii syvällistä yhteiskunta- ja talousjärjestelmän muutosta pikaisesti.  Rahavirrat on ohjattava fossiilisesta energiasta uusiutuvaan energiaan. Energiantuotanto on hajautettava, niin että jopa perheiden tai yhteisöjen energiantuotanto auringosta ja tuulesta olisi helppoa.

Osoitteena Pariisin ilmastokokous

Järjestöjen mukaan Pariisin ilmastokokous joulukuussa voi olla tärkeä käännekohta ilmastokriisin ratkaisussa. Ne vaativat maailman hallituksilta tiukkoja toimia päästöjen vähentämiseksi, riittävää rahoitusta sekä korvausmenettelyä niille, jotka kärsivät ilmastonmuutoksesta eniten.

Näitä ovat mm. Tyynenmeren saarivaltioiden asukkaat sekä arktisilla alueilla elävät alkuperäiskansat. Saamelaiset ovatkin mukana allekirjoittajien joukossa.

– Saamelaiset tiedostavat ilmastonmuutoksen vaikutukset kulttuuriinsa ja perinteisiin elinkeinoihin, sanoo saamelaiskäräjien puheenjohtaja Tiina Sanila-Aikio järjestöjen tiedotteessa.

Julistuksen allekirjoittaneet lääkärit puolestaan painottavat ilmastonmuutoksen terveysvaikutuksia.

– Vaikutukset viljasatoihin, karjatalouteen, kalakantoihin ja tuhohyönteisiin voivat johtaa köyhyyteen, konflikteihin ja ilmastopakolaisuuteen, sanoo Emmi Lommi Lääkärien sosiaalinen vastuu ry:stä.

Järjestöjen ilmastojulistuksen ovat allekirjoittaneet Akava, Greenpeace, Ilmastovanhemmat, Kepa, Luonto-Liitto, Lääkärin sosiaalinen vastuu, Maan ystävät, Natur och Miljö, Protect Our Winters Finland, Saamelaiskäräjät, SAK, Suomen evankelisluterilaisen kirkon arkkipiispa Kari Mäkinen, Suomen luonnonsuojeluliitto, STTK, WWF ja 350 Suomi.

Suosittelemme sinulle