Hyppää sisältöön

EU:n ruoka-apu alkaa taas kulkea

Lähes kaksi vuotta katkolla ollutta EU:n ruoka-apua aletaan taas jakaa. Jyväskylässä ruokaa jakaa ainakin Katulähetyksen Ruokapankki, joka takavuosina on ollut Suomen suurin ruoka-avun jakaja.

Kuva: Yle / Kia-Frega Prepula

EU:n ruoka-apu on ollut puolitoista vuotta katkolla ohjelmakauden muutoksen ja uuden kilpailutuskierroksen takia.

– Ihmiset ovat kyselleet jo pitkään, milloin ruokapaketteja jälleen saa, kertoo vastaava työntekijä Juha Kautto Jyväskylän Katulähetyksen Ruokapankista.

Vähävaraisten avun toimenpideohjelman mukaista elintarvikkeiden jakoa jatketaan tänä syksynä 34 kumppaniorganisaation kautta. Jakelupaikkoja ympäri maata on 480. Yksi niistä on Jyväskylän Katulähetyksen Ruokapankki.

Ruokapankki on tilannut ruoka-apua 30 000 kg, mikä on sama määrä kuin aiempina vuosina.

– Enempää ei voida kerralla tilata, se on varastointikysymys, sanoo Kautto.

Kauton mukaan Ruokapankin asiakasmäärä on pysynyt viime vuosina suhteellisen samana, pienoista nousua on ehkä ollut.

– Tyypillinen asiakas on keski-ikäinen, yksin asuva työtön mies. Sitten on opiskelijoita, eläkeläisiä ja perheitä. Perhekoko vaihtelee, muutama suurperhe on mukana. Avun piirissä olevien perhekuntien lukumäärä on ollut pitkään noin 1600, kertoo Juha Kautto.

Kuiva-aineita ja einesruokaa

Ruoka-apupaketeissa on vehnäjauhoa, sämpyläjauhoua, puurohiutaleita, pastatuotteita, lihasäilykkeitä, hapankorppuja, mysliä, valmispasta-ateria-aineksia, hernekeittoa ja maitojauhetta.

Ruokapankin tilaama 30 tonnin ruokamäärä pitäisi riittää seuraavaan erään asti, joka tulee keväällä.

– Pyrimme jakamaan sen niin, ettei ruoka-apuun tulisi katkoa, sanoo Juha Kautto.

Maanlaajuisesti EU:n ruoka-apua jaetaan tänä syksynä yksi erä, ja keväällä kaksi. Yhteensä ohjelmakauden ensimmäisessä vaiheessa, vuosina 2015-2016, ruokaa jaetaan yhteensä noin 2,9 miljoonaa kiloa.

Tämänsyksyiset ruokapaketit tulevat Ruokapankkiin lokakuussa, ja varsinainen ruuan jako voisi alkaa marraskuussa, kertoo Juha Kautto.

_Juha Kauttoa haastatteli Päivi Kupla. _

Suosittelemme sinulle