Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Stubb kommentoi Lahden välikohtausta: Irvikuva suomalaisesta yhteiskunnasta

Pääministeri Sipilän ensimmäinen ajatus turvapaikanhakijoita vastustaneiden mellakoinnista oli epäusko.

Alexander Stubb
Alexander Stubb Kuva: Yle
Varpu Kiviranta
Avaa Yle-sovelluksessa

Valtiojohto on tuominnut Lahden Hennalassa turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksella mellakoineiden teot. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kertoo ensireaktionsa olleen epäuskoinen, kun hän näki kuvan, jossa esiintyy Suomen lippua kantava, valkoista ylivaltaa korostavan Ku Klux Klanin asuun pukeutunut henkilö.

– Ajattelin, että tämä ei voi olla totta, nämä kuvat eivät voi olla Suomesta. Meidän on tehtävä kaikkemme, että tällainen loppuu, Sipilä totesi.

Sipilän mukaan asiaan puututaan niin ilmapiiriasiana kuin rikosoikeudellisesti.

– Turvapaikanhakijoiden on tunnettava olonsa turvalliseksi Suomessa, Sipilä painottaa.

Sipilä huomauttaa, että jokainen voi tehdä ilmapiirille jotain.

"Suomen lipun häväistys"

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) kuvailee kuvaa Suomen lippua pitelevästä naamioituneesta miehestä häväistykseksi ja irvikuvaksi suomalaisesta yhteiskunnasta. Hän luonnehtii tapausta Suomen lipun häpäisyksi.

– Vastenmielistä, rikollista toimintaa. Mielenilmaus on sallittua, mutta kun siihen kytkee väkivallan, sillä uhkaamisen tai rasismin, ylitetään raja. Tällaista ei suomalaisessa yhteiskunnassa pidä nähdä. Olemme nähneet, mihin väkivaltainen uhkailu ja rasismi johtavat Euroopassa. Se pitää tuomita ja kitkeä suomalaisesta yhteiskunnasta, Stubb linjasi.

Hän painotti, että nyt ei ole kyse Suomen maineesta maailmalla, vaan ihmisistä, jotka kärsivät hätää.

– Tämä on irvikuva suomalaisesta yhteiskunnasta, Stubb sanoi.

"Puolueiden torjuttava ääripuhetta"

Opposition vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö sanoi, ettei tällainen mellakointi kuulu sivistyneeseen yhteiskuntaan.

– Puolueiden on torjuttava joka päivä ääripuhetta ja ennakkoluulojen levittämistä, ei riitä, että jälkikäteen tuomitaan, Niinistö huomautti.

Niinistö tähdensi, että äärioikeiston uhka on otettava vakavasti.

– Hallituspuolueiden on lopetettava vähättelevät puheet, että rasismikeskustelussa olisi kaksi ääripäätä. On vain yksi ääripää, joka levittää ihmisvihaa, Niinistö sanoi.

Hämeen poliisi jatkaa Lahden Hennalan tapahtumien selvittämistä. Poliisi otti kiinni kaksi ihmistä ja heitä on sakotettu. Muutaman kymmenen ihmisen joukko mellakoi Hennalassa torstai-iltana, kun Hennalan entiseen varuskuntaan perustettuun vastaanottokeskukseen saapuivat keskuksen ensimmäiset turvapaikanhakijat. Mellakoitsijoiden joukkio heitteli turvapaikanhakijoita kuljettanutta bussia ilotulitteilla ja keskuksessa työskentelevää SPR:n työntekijää kivillä. Fyysisiä vammoja ei syntynyt.

Suosittelemme sinulle