Helsingin yliopiston tutkijan Tuomas Teporan mielestä Ku Klux Klanin asun ja Suomen lipun samanaikainen käyttö Lahden viimeöisessä mielenosoituksessa meni jo tragikomedian puolelle.
Hennalan vastaanottokeskuksen ulkopuolella oli yöllä lähes 40 mielenosoittajaa, joista yksi oli pukeutunut rotusortoa kannattavan amerikkalaisjärjestön asuun. Teporan mielestä symboliikan käyttö meni vähän överiksi.
– Enää ei pysty olemaan pöyristynyt, vaan alkaa jo säälittää, hän sanoo.
Tutkijan mielestä ärsytyskynnys ylitettiin tietoisesti ja tahallaan.
– Ku Klux Klanin kaapu on länsimaisessa popkulttuurissa valkoisen ylivallan symboli. Kun siihen yhdistetään siniristilippu, on kyse tietoisesta ärsyttämistä, jonka ensisijainen kohde eivät ole maahanmuuttajat, vaan "suvaitsevasto" – tai oikeastaan suurin piirtein kaikki muut suomalaiset.
Tekijät tiedostavat Teporan mukaan, että tapauksesta tulee mediajuttu: kuva päätyy mediaan ja nimenomaan sosiaaliseen mediaan.
– Heidän toimintansa on samaan aikaan suunnitelmallista ja laskelmoitua "trollausta" sekä mediatemppuja, kärjistystä. Hyvin tietoista toimintaa.
Teporan mukaan Suomen lippu on 1990-luvun Joensuun skiniajoista lähtien ollut äärioikeiston omima tunnus. Monet tulkitsevat oikeinkin, että tässä tapauksessa on kyse Suomen lipun häpäisemisestä, hän sanoo.
Joissain maissa ääriryhmät ovat valjastaneet lipun lähes täysin omaan käyttöönsä. Engannissa punavalkoinen ristilippu on äärioikeiston ja muukalaisvihamielisten tunnus. Teporan mukaan näin ei ole käynyt Suomessa, vaan meillä lippu edustaa paljoa muutakin.
Esimerkiksi Yhdysvalloissa lippu pyhä, ja sen häpäiseminen on syvästi loukkaavaa. Toisaalta Yhdysvalloissa ilmaisunvapaus on vielä pyhempi arvo, jonka nimissä lippuakin on mahdollista kohdella kaltoin.
"Lipun häpäisy on katsojan silmässä"
Teporan mukaan rikosilmoituksen tekeminen lipun häpäisemisestä ei ole ongelmatonta.
– Se olisi vähän hankalaa, koska se voisi avata tien sille, ettei lippua voisi käyttää monissa muissakaan yhteyksissä. Monet ovat ärsyyntyneet, kun Suomen lippua on hyödynnetty yhteiskunnallisessa taiteessa. Tavallaan pitäisi olla ilmaisuvapauden piirissä, että lippua saa meilläkin häpäistä, Tepora sanoo. Häpäisy on aina myös katsojan silmissä, hän lisää.
Teporan mukaan Suomi on jo nyt poikkeuksellinen maa, koska lipun häpäisy on säädetty lainvastaiseksi. Lippu on tavallaan pyhä, mutta ei herätä samanlaisia intohimoja, kuin esimerkiksi tähtilippu Yhdysvalloissa, hän sanoo.
Suomen lipun asema on muuttunut historian varrella. Esimerkiksi ennen sotia sen rinnalla oli työväenlippuja, jotka haastoivat Suomen lipun. Sota muutti Teporan mukaan tilanteen: lipusta tuli jossain määrin epäpoliittinen, eikä se ollut enää poliittisen kiistelyn kohde.
– Nyt vasta oikeustopopulismin myötä asiasta taas puhutaan Oikeistopopulistit katsovat edustavansa aitoa ja ainoaa oikeaa kansakuntaa ja isänmaata. He erottelevat veitsenterävästi ne, jotka kuuluvat sen piiriin ja jotka eivät.