Hyppää sisältöön

Kurpitsasato kannattaa kerätä ennen pakkasöitä

Kurpitsasato kannattaa korjata jo kiiruusti, ettei pakkanen yllätä. Peuroilta ryytimaa kannattaa suojata aidalla tai muulla esteellä. Nakerreltuja maan antimia ei kannata ihmisen nauttia. Näin neuvoo ylipuutarhuri Simo Laine.

Syyssatoa pöydällä
Satoa on kerätty Turun kasvitieteelliseen puutarhaan näyttelyksi. Kuva: Minna Rosvall / Yle
Minna Rosvall

Turun yliopiston kasvitieteellisessä puutarhassa on avautunut satonäyttely. Esillä on antimia puutarhan ryytimaasta. Ylipuutarhuri Simo Laine kertoo, että kesä sujui lopulta hyvin, ja satoakin saatiin. Hän neuvoo kotipuutarhureita keräämään esimerkiksi kurpitsat ajoissa talteen.

– Nyt voisi jo kerätä. Jos kurpitsat ovat olleet maan varassa, niitä voisi vähän nostaa ylös, etteivät ne olisi maata vasten. Ennen yöpakkasia pitää ottaa talteen tai suojata jotenkin muuten, jos mahdollista, kertoo Laine.

Jättimäinen tomaattilaji esillä

Pihvitomaatti tai häränsydän, kuten jotkut sanovat, herättää kiinnostusta sadonkorjuupöydässä. Kasvitieteellisen puutarhan tavoite ei ole kasvattaa jättimäisiä kasviksia, mutta asiakkaat kertovat ylipuutarhurille omia kokemuksiaan.

– Yksi rouva kertoi ostaneensa meiltä siemenen. Hän oli saanut siitä 600–700 grammaa painavan tomaatin. Se on jo aikamoinen. Jotkut tosin voivat olla kilonkin painoisia, kertoo Laine.

Vaahteranlehdistä tehdyt ruusut ja pihvitomaatti.
Vaahteranlehdistä tehdyt ruusut ja pihvitomaatti. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Juuressato on selvinnyt tänä vuonna melko hyvin. Jotkut lajikkeet ovat olleet Laineen tietojen mukaan myöhässä, ja sade on saattanut haitata sipulien korjuuta.

Peurat ovat kivoja muiden kuin kotipuutarhureiden mielestä

Ruissalossa saattaa helposti nähdä kauniin peuraryhmän, mutta ylipuutarhuri tietää myös peurojen aiheuttamat tuhot puutarhassa. Ryytimaa kannattaa suojata peuroilta. Ne saattavat popsia satoa suuhunsa, mutta hampaanjälkiäkin on ikävä katsoa.

– Suosittelisin jättää syömättä, jos niistä on joku käynyt maistelemassa. Kyllähän on kaikenlaisia ajatuksia luonnon kasveista. Kuka kerää marjoja mistä sattuu ja miten ne ovat huuhtoutuneet. Jos talousmaa on melko suuri, se on hyvä suojata ja aidata, neuvoo Laine.

Puutarhassa kipittävien nelijalkaisten lisäksi ylipuutarhuri kannustaa miettimään maanalaista elämää.

– Vesimyyrä on innokas kaivamaan kaikenlaisen juuressadon keskellä.

Suosittelemme sinulle