Hyppää sisältöön

Yli satavuotias teekkarihymni syyniin: "N-sana ei ole nykyaikaa"

Teekkarivaliokunta ohjeisti tänään yhteisöjään harkitsemaan perinteikkään teekkarihymnin sanoitusta. Teekkareiden mukaan asia on ollut pohdinnassa jo vuosia.

Teekkarit ovat tunnettuja lauluperinteestään. Kuva: Yle
Kati Rantala

Teekkarit ovat huolissaan yli satavuotisen teekkarihymninsä sanoituksen herättämästä negatiivisesta huomiosta. Teekkarien Facebook-sivuilla tänään jaettu viesti kehottaa teekkareita jättämään laulussa esiintyneen, vanhaa perua olevan neekeri-sanan jatkossa laulamatta.

– Olemme saaneet asiasta palautetta jo useamman vuoden ajan, eli tämä ei liity tämänhetkiseen turvapaikanhakijatilanteeseen. Tämä on ollut harkinnassa jo kauan ja nyt päätimme antaa suosituksen uudesta sanoituksesta, sanoo Tekniikan Akateemisten liiton teekkarivaliokunnan puheenjohtaja Matti Vähä-Heikkilä.

TEKin teekkarivaliokunta haluaa herättää keskustelua siitä, kuuluuko vanha sanoitus millään tavalla nykyaikaan. Teekkarivaliokunta suosittaakin, että teekkarit laulaisivat jatkossa ylpeän itseironisesti “Yö kuin sielu teekkarin on pimiä.”

– Tämä ei ole millään tavalla päiväkäsky mutta haluamme viedä tämän paikkakunnille ja teekkariyhteisölle pohdittavaksi. He saavat itse tehdä paikallisella tasolla päätöksen asiasta, Vähä-Heikkilä kertoo.

Laulu on teekkarikulttuurissa tiukassa

Kyseessä ei suinkaan ole ensimmäinen kerta kun teekkarit korjaavat perinteikkään laulun sanoja. Muun muassa Pappilan tilalla on myöhemmin käytetty Alppilaa.

Teekkarihymni on teekkareiden piireissä erityisen arvokas ja tunteita herättävä laulu. Teekkareiden kulttuuriin kuuluu useita lauluja, joita lauletaan innokkaasti kerta toisensa jälkeen.

– Aina kun teekkarit kohtaavat, he tuppaavat jossain vaiheessa alkaa laulamaan. Muiden alojen opiskelijat ovat kylläkin viime aikoina kirineet voimakkaasti laulukulttuurissa, eli olemme selvästi antaneet loistavaa esimerkkiä, Matti Vähä-Heikkilä veistelee.

Suosittelemme sinulle