Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Minimekot vaihtuivat verkkareihin – cheerleaderit kyllästyivät paljaaseen pintaan

Jääkiekkojoukkue Pelicansin tanssijat luopuivat niukoista vaatteista ja pukeutuvat nykyään peittäviin oloasuihin. Myös muissa seuroissa cheerleadereiden pukeutumiseen on kiinnitetty huomiota. Pahimmillaan tanssijat kohtaavat seksuaalista häirintää.

Pelicansin tanssijat yhdessä koossa
Kuva: Pelicans Dancers
Taavi Salmivaara
Avaa Yle-sovelluksessa

Jääkiekkojoukkue Pelicansin cheerleaderit vaihtuivat viime kauden jälkeen – ja samalla meni uusiksi tanssijoiden pukukoodi. Aiemmin tanssijat esiintyivät jääkiekko-otteluissa vähissä vaatteissa, esimerkiksi lyhyissä mekoissa, mutta nykyään matseihin pannaan päälle peittävät urheiluasut.

– Pääosassa on tanssi eikä vähissä vaatteissa oleminen, Pelicans Dancersin Kati Hukka sanoo.

Lahdessa tanssijoilla on jaloissaan tennarit, mutta esimerkiksi Turussa tanssitaan korkokengissä.

– Ne ovat naisellisia. Tennistossuissa ja pikkuhameissa hyppiminen ei kuulu tyyliimme, sanoo TPS Kissojen Taina Kovalainen.

Tanssijoille lähetetään esimerkiksi kuvia sukupuolielimistä.

Essi Frimodig

Tanssiryhmät ovat saaneet toiminnalleen ja pukeutumiselleen hyväksynnän seuroilta. Tanssijat ovat pääpiirteissään täysi-ikäisiä nuoria naisia.

Jäähalleissa on totuttu näkemään cheerleadereilla myös paljasta pintaa ja niukkoja vaatteita. Pukeutumista mietitään, eikä sen ole tarkoitus viedä liikaa huomiota, myöntää KooKoo Go Go Girlsin Essi Frimodig.

– Ottelu on kuitenkin perhetapahtuma, vaikka suurin osa katsojista on miehiä. On kiva pitää vaatetta päällä ja olla hyvän maun rajoissa. Kouvolassa halli on niin kylmä, ettei siellä viitsi palella. Seksikkyyden voi tuoda esiin tanssimalla ja asenteella.

Pelicansin tanssijat ennen pukeutumisen muutosta.
Vielä muutama kausi sitten Pelicansin tanssijat pukeutuivat tällaisiin asuihin. Kuva: Erik Jokinen

"En ikinä päästäisi tanssijoita puolialastomana portaille"

Liigajoukkueiden tanssijat eli cheerleaderit on pääasiassa koottu paikallisten tanssikoulujen avustuksella.

Cheerleader-ryhmät ovat reilun kymmenen hengen kokoisia. Tanssijoiden ikähaarukka on kahdenkympin molemmin puolin.

– Tärkeintä on, että tytöt osaavat käyttäytyä. Ei riitä, että näyttää hyvältä ja osaa tanssia. Aina ei ole välttämättä ymmärretty, että pääasia on joukkueen kannustaminen, TPS Kissojen Kovalainen myöntää.

Ei riitä, että näyttää hyvältä ja osaa tanssia.

Taina Kovalainen

Tanssijoiden tehtävä on kannustaa ja saada myös yleisö mukaan kannustamaan joukkuetta.

– Jokainen koreografi saa pukea tanssijat miten haluaa, mutta minä haluan meidän tyttöjen olevan sporttisia, normaaleja naisia, joihin nuoret ja teinit voivat samaistua. Eikä välttämättä katsoa sitä, että ovatpa nuo tanssijat pienissä vaatteissa, Pelicans Dancersin Hukka sanoo.

Samoilla linjoilla on TPS Kissojen Kovalainen.

– En ikinä päästäisi tanssijoita puolialastomana portaille. Eikä niin, että heitä eivät voisi katsella alle kouluikäiset lapset tai näiden vanhemmat. Mikään ei ole kamalampaa kuin että tanssija on halvan näköinen. Seksikäs saa silti olla.

Törkyviestejä ja -kuvia

Tanssiryhmät saavat toiminnastaan pääosin myönteistä palautetta ja saavat useimmiten tanssia kaikessa rauhassa ilman häirintää. 

Tennistossuissa ja pikkuhameissa hyppiminen ei kuulu tyyliimme.

Taina Kovalainen

Toisaalta lieveilmiöitäkin harrastuksella on. Essi Frimodig kertoo, että tanssijoille tulee jonkin verran epämääräisiä yhteydenottoja esimerkiksi Facebookissa.

– Tanssijoille lähetetään esimerkiksi kuvia sukupuolielimistä. Pelien aikana yleisö käyttäytyy suhteellisen hyvin. Joskus joku viheltelee, muuten ei ole mitään asiatonta.

Suosittelemme