Hyppää sisältöön

Arboretum pitää yllä Lappeenrannan mainetta puistojen ja lehmusten kaupunkina

Vesitornin puistosta alkava Lappeenrannan arboretum jatkuu ammattikoulun tontin laitaa pitkin Lepolankadun risteykseen saakka. Puulajipuistoon on 35 vuoden kuluessa istutettu lähes 140 puuta.

Lappeenrannan arboretumin puista saa lisätietoa mobiilisti.
Joidenkin puiden juurilla on opastepylväät. Ruutukoodit sisältävät tietoa kustakin puulajista. Opastepylväitä on tulossa lisää. Kuva: Ulla Ylönen/Yle
Ulla Ylönen

Jalopähkinä, punatammi, kriminlehmus ja hevoskastanja viihtyvät Lappeenrannan arboretumissa. Hyvin kasvavat noin 130 muutakin arboretumiin eli puulajipuistoon istutettua havu- ja lehtipuuta ja pensasta.

– Eri puulajit, kuten männyt, kuuset ja vaahterat, on ryhmitelty erikseen. Uusia puita istutetaan tietyn istutussuunnitelman mukaan, sanoo Lappeenrannan kaupunginpuutarhuri Hannu Tolonen.

Arboretumin uusin tulokas on syyskuussa istutettu punakoivu. Se pääsi samaan ryhmään noin 10 muun koivulajikkeen kanssa.

14 hehtaarin keidas keskellä kaupunkia

Lappeenrannan keskustassa sijaitsevalla arboretumilla on kokoa 14,5 hehtaaria. Se ulottuu Vesitorninpuistosta Lepolankadulle asti, ja jatkuu yli Valtakadun Vanhan Pappilan ympäristöön.

Arboretum perustettiin lappeenrantalaisen kunnallispoliitikon, professori Kalervo Ohelan aloitteesta.

Arboretumin kehittäminen alkoi helposti, sillä Vesitorninmäellä oli jo valmiiksi puisto, jossa kasvoi useita eri puulajeja.

– Arboretumin yhtenä tarkoituksena on pitää yllä Lappeenrannan mainetta puistojen ja lehmusten kaupunkina, sanoo Tolonen.

Ruutukoodiopasteet tulossa

Vanhimpien puiden ja pensaiden alkuperäiset nimilaput ovat kadonneet. Arboretumin perusteellinen kartoitus ja uudet opasteet ovat parhaillaan työn alla.

– Puiden juurille on tulossa opastepylväät ja niihin mobiililaitteilla luettavat ruutukoodit, jotka sisältävä tietoa kustakin yksilöstä, kertoo Tolonen.

Arboretumin kartta ja sinne istutettuja puulajeja esittelevä opas löytyvät Lappeenrannan kaupungin verkkosivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Suosittelemme sinulle