Hyppää sisältöön

Kesäkana on vaatimaton kotieläin – asiallista kohtelua se silti haluaa

Kana ei asuinsijaltaan paljoa vaadi. Suojaa, ruokaa ja virikkeitä sen pitää kuitenkin saada. Harrastajakasvattajan palkinto tulee ruokaa laittaessa.

Kanat pääsevät jaloittelemaan vapaasti kesäkanalan ovesta. Kuva: Tuomo Rintamaa / Yle

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran ylläpitämässä rekisterissä on yli 6000 harrastajasiipikarjatilaa. Rekisteröityminen on lakisääteinen velvoite yhdenkin kanan omistajalle.

Maalahtelainen Tero Alatyppö on pitänyt harrastusmielessä kanalaa kuusi vuotta. Tällä hetkellä ympärivuotisessa kanalassa on viisi kanaa ja yksi kukko. Alatypön kanat ovat harvinaista ilmajokelaista maatiaiskanakantaa, joka kuuluu Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen MTT:n kansalliseen eläingeenivaraohjelmaan.

– Kun kuusi vuotta sitten hain ensimmäisen tipun tätä ilmajokelaista kantaa, taisin olla kuudes säilyttäjä. Nykyään meitä tämän rodun kasvattajia taitaa olla useita kymmeniä, Alatyppö sanoo.

Kanojen ruoka vaikuttaa munien makuun

Alatypön kanalassa munamäärä vaihtelee päivittäin.

– Parvessani on viisi kanaa, joista vanhin on jo kuusivuotias. Joskus saattaa tulla vain yksi muna, kun toisena päivänä voi tulla neljäkin. Harvakseltaan niitä tulee, mutta omissa munissa ollaan pysytty.

Kotikasvattajan palkinto tulee ruokaa laittaessa. Kanojen ravinto vaikuttaa myös kananmunien makuun. Alatypön kanalassa tarjoillaan pääasiassa kauraa. Myös häkin ulkopuolella liikkuessa nokittavaa löytyy luonnosta.

– Hyvältä oman kanalan munat maistuvat. Leipoessa taikinasta tulee kellertävää, koska rehua ei kanoille syötetä, Tero Alatyppö sanoo.

Kannansäilyttäjä välttää sisäsiitosta

Harrastekanalan pitoon liittyy kanojen terveyteen liittyviä säädöksiä. Esimerkiksi lintujen kevätmuuton aikana siipikarjaa ei saa päästää kosketuksiin luonnonvaraisten lintujen kanssa. Maatiaiskanan säilytysohjelmalla tavoitellaan uhanalaisen kannan säilymistä.

– Esimerkiksi sisäsiittoisuuden välttäminen on tärkeää, siksi minultakin lähti täältä yksi parvi Oulun yläpuolelle muutama vuosi sitten, Tero Alatyppö muistelee.

Tero Alatyppö pitää harrastekanalaa Maalahdessa. Kuva: Tuomo Rintamaa / Yle

Mikäli harrastekasvattaja myy kananmunia tai -lihaa elintarvikkeeksi, vaaditaan salmonellatestaus kahdesti vuodessa, sekä eläinlääkärin joka toinen vuosi tekemä salmonellatestaus.

Talvikanalaan ei tarvita suurta rakennusta

Kesäkanala ei tarvitse suuria rakennelmia, koska kanojen tarpeet ovat vaatimattomat moneen muuhun kotieläimeen verrattuna. Kana on laumaeläin ja kaipaa seurakseen lajitovereitaan. Orrelle nousu iltaisin ja hiekassa tai pehkussa kylpeminen ovat kanoille tyypillisiä käyttäytymistarpeita. Talveksi Tero Alatypön maatiaiskanat siirtyvät sisätiloihin.

– Rakensin vanhaan navettaan talvikanalan, jossa on nelisen neliötä tilaa viidelle kanalle ja kukolle. Lämpölamppu ja vesikupin alla oleva lämpölevy riittää hyvin talveksi, Alatyppö sanoo.

Myös siipikarjaliiton toiminnanjohtaja Hanna Hamina muistuttaa kotieläinten hyvästä kohtelusta.

– Vaikka kanojen tarpeet ovatkin vaatimattomat, vaatii kanalan pitäminen työtä. Esimerkiksi orret pitää vaihtaa vuosittain. Eläimiä pitää kohdella asiallisesti, Hanna Hamina painottaa.

Suosittelemme sinulle