Hyppää sisältöön

Turvapaikanhakijoiden rikosepäilyistä ristiriitaista tietoa – Helsingissä ongelmia, muualla ihmetellään väitteitä

Helsingin poliisi kertoo, että irakilaistaustaisten turvapaikanhakijoiden tekemiksi epäiltyjä rikoksia on tutkinnassa useita. Oulun poliisin mukaan tieto on omituinen, sillä poliisi ei kirjaa tietoihinsa, onko rikoksesta epäilty turvapaikanhakija.

Kuva: Yle

– Olen yllättynyt, että tällainen tieto on Helsingin poliisista annettu, kommentoi rikostarkastaja Konsta Korhonen Oulun poliisista.

MTV Uutisten (siirryt toiseen palveluun)tietojen mukaan Helsingin poliisilla on tiedossa useita rikoksia, joiden tekijöiksi epäillään turvapaikanhakijoita. Tutkinnassa on pahoinpitelyitä, näpistyksiä, laittomia uhkauksia, taskuvarkauksia ja seksuaalista häirintää, MTV Uutiset kertoo.

Helsingissä lähentelyä Kansalaistorilla

Apulaispoliisipäällikkö Ilkka Koskimäki Helsingin poliisilaitokselta vahvistaa, että turvapaikanhakijoiden tekemiksi epäiltyjä rikoksia on tutkinnassa.

– Hälytystehtävät vastaanottokeskuksiin ovat lisääntyneet. Tutkinnassa on useita pahoinpitelyjä ja omaisuusrikoksia. Viikossa on tullut useita rikosilmoituksia.

Koskimäen mukaan suurin osa tapauksista on turvapaikanhakijoiden keskenäisiä välien selvittelyjä. Myös vastaaottokeskusten ulkopuolella Helsingin keskustassa on ollut häiriöitä.

– Kampin Kansalaistorilla on ollut nuorten tyttöjen lähentelyä. Poliisi huomioi tämän ja on lähettänyt paikalle myös siviilipukuisia poliiseja, Koskimäki kertoo.

– Emme halua leimata irakilaisia, mutta heitä on tässä mukana enemmän kuin muita henkilöitä.

Ei epäilyjä muualla

Yle Uutiset tavoitti Lahden ja Tampereen rikostutkinnan johtajat, joilla ei ollut tietoa, että turvapaikanhakijoiden tekemiksi epäiltyjä rikoksia olisi tullut esille useita.

Komisario Taisto Kuhlman Lahden poliisista kertoo, että hänen alueellaan ei ole ilmoitettu turvapaikanhakijoiden tekemiksi epäiltyjä rikoksia.

– Eilen tiistaina illalla oli Hennalan hätämajoituskeskuksessa asukkaiden välinen tappelu, mutta muuten on ollut rauhallista, Kuhlman kertoo.

Poliisi ei tilastoi turvapaikanhakijoita

– Ei rikoksesta epäiltyjen alkuperämaasta ja Suomessa oleskelun perusteesta voi olla luotettavaa tietoa, sillä poliisi ei kirjaa näitä tietoja rikostutkinnan yhteydessä, rikostarkastaja Konsta Korhonen Oulun poliisista kertoo. 

– Kun epävarmoilla tiedoilla mennään, se on viettävä tie, Korhonen toteaa Helsingin poliisin avautumisesta.

Suosittelemme sinulle