Hyppää sisältöön

Valon kaupunki –tapahtumassa yleisön surut ja murheet poltetaan tuhkaksi

Jyväskylä muuttuu tänään jälleen Valon kaupungiksi kolmeksi päiväksi. Tapahtuman näyttävintä antia on perjantai- ja lauantai-illan Ave Fenix - tulinukketeatterin ja tulisirkuksen yhdistelmä. Ennen esitystä yleisö voi kirjoittaa paperilapuille huolistaan, jotka haluavat jättää taakseen. Interaktiivisessa esityksessä yleisön surut ja murheet poltetaan tuhkaksi.

Palkittu ja tulinen Ave Fenix nähdään Kirkkopuistossa perjantai- ja lauantai-iltana.
Palkittu ja tulinen Ave Fenix nähdään Kirkkopuistossa perjantai- ja lauantai-iltana. Kuva: Maria Baric Company
Arvo Vuorela

Helsinkiläinen Maria Baric Company on erikoistunut visuaaliseen teatteriin, nykysirkukseen ja nukketeatteriin. Puolen tunnin teoksessa yhdistyvät musiikki, tanssi sekä varjo-, musta- ja nukketeatteri.

Kuubassa kulttuuripalkinnon voittanut Ave Fenix esitetään Kirkkopuistossa perjantaina kello 22 ja lauantaina kello 20.30.

Valon kaupunki -tapahtuma on tänä vuonna osa YK:n valon vuoden ohjelmistoa. Jo tänään valoteoksia pääsee ihailemaan eri puolilla kaupunkia.

Pinkkilinkki ei ole näköharha

Myös tien päällä liikkuu yksi yllättävä valoteos.

– Nyt ollaan yksi linja-auto tuunattu pinkiksi linkiksi. Sitä kaupungilla bongailemalla ja valokuvaamalla voi osallistua kilpailuun tapahtuma-aikana ja voi voittaa pieniä palkintoja, paljastaa Valon kaupunki hankkeen koordinaattori Jani Ruotsalainen. 

– Linja-auto on ulkoa päin ihan samanvärinen ja mallinen kuin aikaisemmin, mutta sisälle laitetaan lamppuihin värikalvoja. Linja-auton sisällä oleva valaistus värjää tilan ja matkustajat pinkin väriseksi.

Viime vuoden tapaan tapahtumiin voi matkustaa ilmaiseksi Jyväskylän seudun joukkoliikenteen linja-autoilla eli Linkeillä. Illan pimetessä lähiöistä pääsee näppärästi ihailemaan valon kaupungin lukuisia valoilmiöitä tai nauttimaan kaupungin muista palveluista.

Ilmaista kyytiä on tarjolla torstaista lauantaihin iltakuudesta puolille öin Jyväskylän, Muuramen ja Laukaan paikallisliikenteessä. Maksuttomasti voi matkustaa kaikilla Linkkilinjoilla 1-39 ja 42 sekä lisäksi seutuliikenteen autoissa 13M, 40 ja 41.

Pinkkilinkki piristää Jyvässeudun joukkoliikenttä Valon kaupunki -tapahtumassa.
Pinkkilinkki piristää Jyvässeudun joukkoliikenttä Valon kaupunki -tapahtumassa. Kuva: Annukka Larsen

Videotaidetta arkistojen kätköistä

Valon kaupunki tekee tänä vuonna tunnetuksi valotaiteen lisäksi myös videotaidetta. Osana valon juhlaa Jyväskylän oikeustalon seinään heijastetaan Kansallisarkiston kokoelmiin arkistoituja mediateoksia. Arkiston 13.000 mediateoksesta Jyväskylään on valittu kymmenen teosta.

– Mediataide on tänä päivänä varsin laaja käsite. Se pitää sisällään paljon semmoisiakin asioita, mitä moni ei voisi kuvitellakaan. Sisällöltään ne ovat hyvin tekijänsä näköisiä ja hyvinkin eri mittaisia teoksia ja hyvin mielenkiintoisia sellaisia, kertoo Jani Ruotsalainen.

Kymmenen videoesitystä pyörii Oikeustalon seinällä torstai-, perjantai- ja lauantai-iltana kello 20-24. Kuudessa videossa on mukana ääni ja loput neljä teosta ovat hiljaisia.

Valtion taideteostoimikunnan kaupunkiprojektiohanke alkaa Jyväskylästä ja lähtee sen jälkeen kiertämään Suomen muissa kaupungeissa.

Marja Helanderin videoteos Trambo esitetään Oikeustalon seinällä kolmena iltana.
Marja Helanderin videoteos Trambo esitetään Oikeustalon seinällä kolmena iltana. Kuva: Kansallisarkisto

Tourujoella tempaistaan valon merkeissä sekä perjantaina että lauantaina. Perjantaina Valo virtaa iltakahdeksasta alkaen ja lauantaina on vuorossa Tourujoen yö.

Uudet pysyvät valoteokset on tänä vuonna rakennettu Ruusupuistoon ja Muuratsaloon.

Suosittelemme sinulle